Bütyköltem

Néha mindenféle érdekes dolgokat rakok össze otthon, melyek egy része talán másokat is érdekelhet.

TIVEDA

  • Így előzd meg a büntetést!Ti megszoktátok már a VÉDA kapukat az utakon? Hogy jövet-menet figyelik mindent jól csináltok-e, nem telefonáltok, nem érintitek a záróvonalat, és azonnal megálltok, ha sárgára vált a jelzőlámpa? Hogy...
  • Így működik a TIVEDAMivel a TIVEDA-ban használt ESP8266 összesen 96Kbyte rammal rendelkezik, aminek nagy részét az alap rendszer elfoglalja, ezért az iGO-val vagy a Waze-el ellentétben nem volt lehetőségem arra, hogy...
  • Kijelzőt a TIVEDáraTegnap kaptam ezt a kis videót, ahol egyik olvasóm mutatja meg, hogy kis átalakítással akár egy OLED kijelző is ráköthető a TIVEDára, ami így már a pontos sebességet és időt is ki tudja jelezni. A...
  • TIVEDA firmware feltöltésElkészültem végre az ígért videóval a TIVEDA szoftver feltöltéséről. A Wemos D1 mini a CH340 meghajtót igényli. Ezt windowshoz itt találjuk meg, ha telepítettük, akkor csatlakoztatás után egy új COM...
  • TIVEDA beépítéseAmikor az elkészült TIVEDA-t szeretnénk fixen beszerelni egy járműbe, az első probléma, amit meg kell oldani, az az, hogy a jármű áramellátása általában 12 voltos (ritkábban 6), a mi vezérlőnk viszont...
  • Ti küldtétekAz elmúlt napokban egyre több visszajelzést kapok olyanoktól, akik a korábbi cikkem alapján megépítették saját TIVEDA készüléküket. Ezekből osztanék meg párat veletek, háthat lesznek olyanok, akik...

Friss topikok

Linkajánló

Okmányiroda, kormányablak időpontfoglalás térképen. Ha hivatali ügyet kell intézned, érdemes itt kezdened.

Ha kiváncsi vagy melyik izzót éri meg megvenni, akkor próbáld ki a másik oldalamat is!

Also check out my light cost calculator site!

Így előzd meg a büntetést!

2016.08.25. 10:00 Mr. Big

Ti megszoktátok már a VÉDA kapukat az utakon? Hogy jövet-menet figyelik mindent jól csináltok-e, nem telefonáltok, nem érintitek a záróvonalat, és azonnal megálltok, ha sárgára vált a jelzőlámpa? Hogy éjszaka sincs nyugalom, mert a vöröslő szemeikkel akkor is figyelnek?

A "szupertrafipaxok" tavaszi üzembe állítása környékén kezdett foglalkoztatni a gondolat, hogy lehetne építeni egy olyan olcsó eszközt, ami megbízhatóan figyelmeztet, ha közelükbe érek. Olyan készüléket szerettem volna:

  • aminek ára 5000 forintot nem haladja meg
  • amivel nem kell foglalkozni, az jármű bekapcsolásával automatikusan elindul
  • ami nincs szem előtt, nem kell ki- beszálláskor le- és felszerelnem

A radar detektorok komplikált és nem is túl megbízható megoldásnak tűnnek számomra, ezzel nem akartam hát vacakolni. Szerencsére azonban a VÉDA kapuk nem nagyon mozognak, így ha a pozíciónk megvan, akkor lehet figyelmeztetni.

A legolcsóbb komplett modul amit találtam a V.KEL VK2828U7G5LF, nagyjából 2400Ft-ért. Praktikus, hogy 3,3V-ról is működik, így minden további nélkül összekapcsolható ESP8266-al. Bár a wifire autóban nincs túl sok szükség, praktikus, hogy ezáltal vezeték nélkül frissíthető a késztermék, ami végül a TIVEDA nevet kapta.

Azóta több példányt is összeraktam belőle, amiket családon belül tesztelünk. Az alábbi videón motorra szerelt változat látható működés közben.

Ebben a bejegyzésben az építés lépéseit mutatom be.

UPDATE 2016.09.02:

Sokan kerestek meg azzal, hogy építenék-e nekik ilyen készüléket. Bevallom az utóbbi pár napot azzal töltöttem, hogy újból utánajárjak annak, kivitelezhető-e az otthoni gyártás. A mindenféle fogyasztóvédelmi és adózási jogszabályokat átrágva viszont arra jutottam, hogy ebben a formában, ezekkel az alkatrészekkel nem hozható forgalomba szabályosan. A belém vetett bizalommal sem szeretnék visszaélni, és nem akarok olyan valamit eladni, ami nem feltétlenül hozza azt a minőségi szintet, ami ma elvárható amikor pénzt adunk ki valamiért.

Ez az írás tehát egy hobbi célú projekt dokumentációja. Mindenkit bátorítok, hogy próbálja ki milyen érzés valamit saját kezűleg megépíteni, ami utána működik és használható valamire. Nem csak nagyon jó móka, de értékes ismeretekkel is gazdagodunk.

Azt viszont kérem, hogy ne hozza senki kereskedelmi forgalomba, mert ezáltal esetleg azokkal a magyar cégekkel is kiszúr, akik valóban minőségi termék előállításán fáradoznak.

A vásárlásra vonatkozó hozzászólásokat ezért a mai naptól törölöm.

Minimálisan az alábbi komponensekből állt össze egy autóba szánt TIVEDA, mely hang és fényjelzésre is képes:

img_1813_v1.JPG

Ez tehát doboz és a több darabra vonatkozó kedvezmények nélkül nagyjából a kitűzött 5000Ft környékén mozog. Természetesen egyéni elképzelések szerint ez alakítható, három led helyett csak kettő használatával, vagy motoron nincs szükség a csipogóra.

Telepítés

Az alkatrészek kicsomagolása után az első lépés a firmware letöltése és telepítése. Így forrasztás előtt kiderül, ha esetleg hibás a vezérlőnk.

A Wemos D1 mini a CH340 meghajtót ígényli. Ezt windowshoz itt találjuk meg, linuxon nincs különösebb teendőnk.

img_1815_v1.JPG

A driver telepítése után a D1 minit usbn csatlakoztatva megjelenik egy soros port. A TIVEDA szoftverét ezen a címen, a térképet pedig ide kattintva tettem elérhetővé. A letöltött binárist windowson a NodeMCU flasherrel, linux például az esptoolal tudjuk feltölteni. A firmware-t a 0x00000, a térképet pedig a 0x100000 címre töltsük fel. Ez utóbbi opcionális, első csatlakozáskor ugyanis magától is letölti azt.

A szoftver feltöltését részletesen itt mutatom be: TIVEDA firmware feltöltés

Aki esetleg saját magának fordítana, az githubon megtalálja a teljes forráskódot is.

Ha a firmware feltöltése sikeres, akkor újraindítás után a nyákon található kék led egyenletes lassú pulzálásba kezd, ez jelzi, hogy keresi a GPS-t.

Ekkor érdemes az otthoni wifi kapcsolatot is beállítani, legalább látjuk, hogy ez is működik-e. Ennek menetét a cikk végén szedtem össze.

Ha a térkép betöltődéséről is meg akarunk győződni, akkor érdemes egy terminál klienssel (windowson PuTTY, linuxon `screen /dev/ttyUSB0 9600`, vagy `cu -s 9600 /dev/ttyUSB0`) rákapcsolódni a kontrollerre. Reset után valami ilyesmit fogunk látni:

Map version: 1EF9D1B9
Loaded 159 pois, free heap: 25664

Összeszerelés

tiveda_bb3.png

Az összeszerelés során alapvetően csak az egyes komponenseket kell a D1 mini megfelelő kimeneteire ráforrasztani. A logikai kapcsolási rajz a fenti ábrán látható.

img_1817_v1.JPG

Forrasszuk a GPS R(X) vezetékét (zöld) a kontroller TX csatlakozójához, a kék T(X) vezetéket pedig az RX csatlakozóhoz.

img_1822_v1.JPG

Az 5V, a 3.3V és a G lábakra érdemes egy-egy kivezetést tennünk, mert ezekhez később még több minden csatlakozni fog. (A képen még csak az 5V és G lábakat kötöttem be)

img_1826_v1.JPG

A kék ledek anódjait (hosszabb láb) forrasszuk össze. A katódokra (rövidebbek) pedig forrasszunk egy-egy 100 ohmos ellenállást.

img_1829_v1.JPG

Hasonlóan ezekhez a piros led katódjára (rövid láb) forrasszuk a 68 ohmos ellenállást.

img_1831-feliratozva.png

A led-eket forrasszuk a 6 eres vezetékhez:

  • a piros vezetéket a két kék led összeforrasztott anódjára.
  • a kék vezetéket a piros led anódjára
  • a sárgát a piros led katódjára forrasztott ellenállásra
  • a zöld és fehér vezetéket a két kék ledre forrasztott ellenállásokra
  • a hatodik eret nem fogjuk használni.

img_1836_v1.JPG

Ha a ledeket szeretnénk bedobozolni, akkor annak most van itt az ideje. Én ezt a kis dobozt használtam, ezzel a hátlappal, de tetszőleges doboz használható.

img_1839_v1.JPG

A vezeték másik végét az alábbiak szerint csatlakoztassuk a kontrollerhez:

  • sárga vezetéket a D4 kimenethez
  • zöld és fehér vezetékeket a D5 és D6 kimenetekhez
  • piros vezetéket az 5V kimenethez forrasztott vezetékhez
  • kék vezetéket a 3.3V kimenethez forrasztott vezetékhez

Most érdemes a csipogóhoz kapott vezetéket is csatlakoztatni. Ezek eltérő színű vezetékekkel érkeznek, ezért különösen figyelnünk kell majd arra, mit hova forrasztottunk. Én az alábbi kiosztást használtam:

  • lila a 3.3V kimenethez forrasztott vezetékhez
  • szürke a D2 lábhoz
  • fehér a G lábra forrasztott vezetékhez

img_1843_v1.JPG

Végül a GPS piros V(cc) lábát is forrasszuk a 3.3v-os vezetékhez, a fekete G lábát pedig a G vezetékhez.

img_1846.JPG

Már csak a csipogó csatlakoztatása van hátra. Ennek három lábára elég csak rádugni a kapott vezetéket az alábbiak szerint:

  • lila: vcc lábra
  • szürke: I/O lábra
  • fehér: GND lábra

Ha ezzel megvagyunk, akkor már ki is próbálható az eszköz. A kontroller usb csatlakozóját egy telefontöltőre csatlakoztatva életre kell kelnie a TIVEDÁ-nknak. Ha állandóra szeretnénk bekötni, pontosan 5V feszültséget kell csatlakoztatnunk. Ez történhet úgy is, hogy egy USB töltő kábelt elvágunk, és a megfelelő vezetékeket az 5V és G bemenetekre kötjük.

Figyelem: ez a kontroller nem használható nagyobb feszültségen, mint 5V, különben tönkremegy!

Ha minden működik, akkor érdemes bedobozolnunk. Ha nem muszáj, ne válasszunk túl vastag dobozt, hogy ne zavarja a rádió jeleket. Például ebbe a dobozba kényelmesen elfér a gps és a kontroller is egymás mellett, gyári kivezetéseken pedig ki tudjuk fűzni a csipogó, a táp és a led vezetékeket.

Ha beépítenéd járművedbe, akkor ebben a cikkben találsz hasznos tippeket.

Használat

Indulás után a piros státusz led lassú pulzálása jelzi, hogy a GPS keresi a műholdakat. Ez 15-30 másodpercig is eltart, ha ha már pár órája nem használtuk, illetve tovább is ha az égboltot épületek takarják. Újraindulás után viszont általában 1-2 másodperc is elég.

Ha megtalálta a műholdakat, akkor egy emelkedő hangot fogunk hallani, és a piros led kialszik. Ez ezután csak 15 másodpercenként egy felvillanással jelzi, hogy az eszköz figyel. Ha netalántán megszakadna a GPS vétel, akkor egy ereszkedő hang után megint pulzálásra vált a led.

Ha egy VÉDA kapuhoz közeledünk, akkor 500-800 méterrel előtte jelez a készülék a kék ledek villogtatásával és a csipogóval. A riasztás függ attól, hogy a pillanatnyi sebességünk milyen a kapunál megengedett sebességhez képest:

pillanatnyi sebességünk a várható sebességhatárhoz képest villogó csipogó
-10km/h vagy annál lassabb, például városban 40 alatt másodpercenként egy felvillanás másodpercenként egy csippanás
-10km/h és -5km/h között, azaz városban 40 és 45km/h között másodpercenként két felvillanás másodpercenként két csippanás
-5km/h és a sebességhatár között, azaz városban 45km/h és 50km/h között másodpercenként három felvillanás másodpercenként három csippanás
sebességhatár felett, de legfeljebb 15km/h túllépés fokozódó sebességű bal-jobb villogás fokozódó sebességű "sziréna" hang
+15km/h, vagy afelett (itt már csekkre számíthatunk!) sűrű villogás folyamatos csipogás

 

WIFI beállítása

  A wifi kapcsolat beállításához az alábbi lépések szükségesek. Ezt elegendő csak egyszer elvégeznünk, mert elmenti a wifi hálózatunk adatait, és újraindulás után automatikusan csatlakozik hozzá a frissítések letöltéséig.screenshot_20160824-222314.png

A készülék 30 másodpercig keresi a korábban beállított wifi-t. Ha nem találja, vagy ha nem sikerül csatlakoznia, akkor létrehoz egy új wifi hálózatot "tiveda" néven. Ez 10 percig lesz elérhető, utána energia takarékossági okokból kikapcsolja azt.

A wifi beállításokért kapcsolódjunk erre a hálózatra mobiltelefonról, vagy számítógépről.

screenshot_20160824-222331.pngCsatlakozás után általában kapunk egy értesítést, hogy jelentkezzünk be a hálózatba.

Ha valami miatt ez nem történne meg, akkor nyissuk meg a http://192.168.4.1/ címet a böngészőnkben.

Ekkor a konfigurációs felület fog fogadni minket

screenshot_20160824-222501.png

Itt a "Configure WiFi" menüpont alatt pár másodpercen belül megjelennek az elérhető hálózatok. Válasszuk ki, amelyikhez csatlakoztatni szeretnénk  készülékünket, és adjuk meg a jelszót.

A Save gomb hatására a készülék megpróbál csatlakozni a wifi hálózathoz. Ha sikeres, akkor újraindul, és a tiveda hálózatot megszünteti. Ha nem sikeres, akkor pár másodperc múlva újra elérhető lesz a beállítások felülete.

Általában az utcáról is elérhető az otthoni wifi, ilyenkor a reggeli elindulás alatt szokott annyi ideje lenni a készüléknek, hogy az esetleges frissítéseket letöltse.

Összefoglalás

Többen kérdezték, hogy  mi értelme ennek az egésznek, hiszen a Waze ugyanezt tudja és még sokkal többet. Részben igazuk is van: ezt a projektet nem azoknak szántam, akik minden útra akkurátusan elindítják a Wazet. Ellenben mindenki másnak hasznos tud lenni: azoknak, akik mindig ugyanott közlekednek, és ezért nem használnak navigációt segíthet észben tartani, hogy hol kell figyelni. Azoknak, akik már nem szívesen tanulják meg a Waze, vagy más telefonos szoftver kezelését. Motorosoknak, akiknek körülményes a telefont vagy más navigációs eszközt rögzíteni. Vagy azoknak akiknek állandóan lemerül, túlmelegszik a telefonja ha autóban használja.

Ha esetleg az olvasók közül valaki kedvet kapna az építéshez, netán össze is rakta a saját példányát, kérem ossza meg a hozzászólásokban!

 Update 2016.09.03: a kapcsolási rajzon eredetileg tévesen szerepelt a GPS vezetékeinek bekötése, ezt ma javítottam. Helyesen a zöld vezetéket kell a TX, a kéket az RX bemenetre kötni.

 Update 2016.09.16: a kapcsolási rajzon tévesen szerepelt a csipogó I/O vezetékeinek bekötése, ezt ma javítottam. Helyesen a D2 bemenetre kell kötni.

433 komment

Címkék: közlekedés gps esp8266 nodemcu tiveda

A bejegyzés trackback címe:

https://butykoltem.blog.hu/api/trackback/id/tr329168954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Veszélyes vagy, Vasquez! 2016.08.25. 21:35:52

Jó cikk, de sosem értettem: az nem opció, hogy betartjuk a sebességkorlátozást?

Mr. Big 2016.08.25. 22:22:44

A cikkből valóban kimaradt: kérem, hogy mindenki tartsa be szabályokat saját és mások érdekében is.

Ugyanakkor emberek is vagyunk és néha hibázunk. Ez pedig esetenként sokba kerülhet.

A térkép elkészítéséhez át kellett néznem az összes kapu pontos elhelyezkedését, és találtam azért egy-két "trükkösebbet". Kedvencem Lövőn található, itt valahol:

https://www.google.hu/maps/place/47%C2%B030'10.2%22N+16%C2%B046'50.3%22E/@47.5028876,16.7807091,3a,75y,11.41h,75.98t/data=!3m7!1e1!3m5!1satfI0yqyWqDzXC1OEp7vVQ!2e0!6s%2F%2Fgeo3.ggpht.com%2Fcbk%3Fpanoid%3DatfI0yqyWqDzXC1OEp7vVQ%26output%3Dthumbnail%26cb_client%3Dmaps_sv.tactile.gps%26thumb%3D2%26w%3D203%26h%3D100%26yaw%3D194.99284%26pitch%3D0!7i13312!8i6656!4m5!3m4!1s0x0:0x0!8m2!3d47.5028443!4d16.7806451?hl=en

Itt az országúti 90-es tempóról érkezünk meg lakott területre, ahol egy 40-es tábla, majd alig 100 méter után egy VÉDA kapu fogad. Ha valaki elnézi a táblát és 55-el halad el, az már 30 000 forinttal rövidíti meg a családi kasszát.

Egy ilyen kütyü segíthet, hogy ne bambuljon el a vezető a veszélyes helyeken.

takacsgabor 2016.08.26. 02:41:04

@Veszélyes vagy Vasquez!: Az esetek 95%-ában betartom a sebességkorlátozást, a legrosszabbik esetben is azt a határt biztosan, ami felett a csekket küldik. És épp ma este ahogy jövök haza vidékről (Pécsre) és kanyarodok rá az útra, ahol a kanyar után 5 méterrel már Véda kapu van, mit látok?!? Fel van túrva az út, és 30-as táblát.

Lépten-nyomon belefut az ember valami gerinctelen sarcba (ha nem az utakon, akkor máshol - pedig nem hiszek az összeesküvés-elméletekben), szóval egy ilyen kütyü miatt hadd ne legyen már lelkiismeret furdalásom.

BeniSec 2016.08.26. 06:31:32

Ügyes..!
köszi a leírást..

2016.08.26. 06:32:35

@takacsgabor: "És épp ma este ahogy jövök haza vidékről (Pécsre) és kanyarodok rá az útra, ahol a kanyar után 5 méterrel már Véda kapu van, mit látok?!? Fel van túrva az út, és 30-as táblát."

Szinte biztos vagyok benne, hogy a VÉDA-t nem állították át 30-ra, hanem maradt 50-en. Lusták ezek ahhoz... :-)

A cikkhez:"A radar detektorok komplikált és nem is túl megbízható megoldásnak tűnnek számomra, ezzel nem akartam hát vacakolni. Szerencsére azonban a VÉDA kapuk nem nagyon mozognak, így ha a pozíciónk megvan, akkor lehet figyelmeztetni."

Abban is szinte biztos vagyok, hogy az 50.000-ért kapható radardetektor nem véletlenül kerül 50.000-be, és ezt az 5000 Ft-os kütyüt verni fogja. Arról nem beszélve, hogy ha van navigációd, és frissíted, akkor abban benne van az összes VÉDA is (Navigon-ban pl. benne van) - ha már csak a VÉDÁ-k ellen akarunk védekezni.

A többi traffihoz meg radart érzékelő kütyü nem OK, mert az új mobil trafik (meg a régiek is) lézeres elven működnek - kivéve külföld, mert ott pl. használnak mobil traffit radaros kivitelben.

dabgetva 2016.08.26. 10:44:23

@Singer Varrógépértékesítő és orosz kémhálózat Kft:
Én meg úgy tudom rendőrségi infóból hogy átállították.
Távolról konfigurálható

Zéé-e 2016.08.26. 11:40:03

@Singer Varrógépértékesítő és orosz kémhálózat Kft: Normális esetben az ember nem indítja el a navigációt a telefonján minden alkalommal ha kocsiba ül. Vagy nálad állandóan fut a telefonon a Navigon? Nyilván nem.
Pont az a lényeg, hogy ne kelljen már okostelefonnal szöszmötölni minden induláskor és aksit meríteni!

2016.08.26. 13:02:41

@Zéé-e:

Hát a Navigon ugye akkor kell, amikor ismeretlen környékre megyek.

Olyan környéken, ahol meg ismerős vagyok, úgyis tudom már, hogy hol van VÉDA, sőt ott még azt is tudom, hogy a mobil-lézerekkel hol szoktak mérni.

tlac 2016.08.28. 18:27:45

Osztrákiában mi az ábra?

Mr. Big 2016.08.29. 09:57:07

@tlac: a jelenlegi térkép csak Magyarországot ismeri. Viszonylag egyszerű ugyanakkor térképek készíteni (kell hozzá egy google-earth), így ha van aki vállalja, hogy elkészíti valamelyik országot, akkor szívesen be tudom rakni a térképbe.

Max 2016.08.29. 14:40:51

@Mr. Big: Vállalnád egy elkészítését a számomra? Nem értek az elektronikához semennyire. Az általad felvetett USB kábeles vagy szivargyújtós töltéssel maga a tökéletesség lenne!

Endlosz 2016.08.29. 15:59:03

Kedves Big én szeretnék építtetni egy olyan autós felvevőt, ami mozgásra kapcsol, éjjel is lát, 24 órát tárol minimum, és csak akkor kezdi felülírni az előző felvételt a saját memóriakártyáján, amikor én engedélezem, addig csipog, vagy visít, ha megtelt a memória. Viszzapillantóba, vagy mögé építeném, minden irányban lásson, vagis az min. 2 felvételt jelent gondolom, hiteles időpont feljegyzéssel, és jó videóminőségben. Nagy projekt lenne ez? Ha esetleg tud vki ilyet már készen, és nem több100ezres árú, akkor jelezzen kérem.

Mr. Big 2016.08.29. 16:09:20

@Endlosz: dashcamnek, vagy dvr-nak hívják amit keresel, nagyon sok féle kapható készen (szerintem a specifikációdnak megfelelő is).
Itt egy tavalyi totalcar teszt: totalcar.hu/magazin/technika/2015/06/16/osszehasonlito_dashcam_teszt/
Vagy aktuális árak: autos-kamera.arukereso.hu/

dvorcsakl 2016.08.30. 21:59:39

Ez nagyon szuper! Ha van ra mod, engem is erdekelne egy kesz darab.

Autoban ott a GPS-es kutyu (bar pl. az ujonnan vett, iGo-s cuccban nincsenek benne a kamerak), a motoron azonban nem egyszeruba dolog. Ha van GPS, akkor meg kell egy BT headset, de ugye az ket toltendo eszkoz, miegymas. Szoval hasznos volna, meg akkoris, ha igyekszem betartani a sebesseghatarokat.

uninterested 2016.08.31. 13:07:31

Mekkora ötlet, gratula! Már rendelem is hozzá az alkatrészeket!

lcsaszar 2016.08.31. 14:00:57

Szia, alkatrész-kit érdekelne, nem nagyon van időm utána járni. Azt sem tudom, hol keressem. De otthon szívesen elbütykölök az összerakással, bedobozolással. nicknevem gmailes domainnel, előre is köszönet.

szellemkor 2016.08.31. 14:55:50

Ebből előbb-utóbb iparág lesz. Engem egy Pokémon-Go Limited Edition érdekelne, piros-fehér pokéball-ba csomagolt elektronikával. :-)
De viccen kívül, ezt tízezrével el lehetne adni itthon, benzinkutakon is úgy vinnék mint a cukrot.

solarsza 2016.08.31. 15:18:33

Eddig kész, most várjuk a hajót, ami a lényeget hozza Kínából. :-)

dl.dropboxusercontent.com/u/22271072/TIVEDA/ledek.jpg

gkawka 2016.08.31. 15:55:43

Szia!
Mennyire lenne bonyolult ezt kiegészíteni azzal, hogy menet közben SD kártyára írja a megtett útvonal GPS adatait vmi Google Map kompatibilis formátumba? gondolom ezzel kiegészíthető fizikailag igen könnyen: www.aliexpress.com/item/Freel-shipping-Micro-SD-Shield-for-WeMos-D1-mini-TF-module/32663812160.html
Sajna a programozáshoz nem értek ezen a szinten...

injuhasz 2016.08.31. 16:46:58

@Veszélyes vagy, Vasquez!: Persze, persze! Mindenki tartsa be a sebességhatárokat... mondjuk az is tény, hogy a VÉDA pont a nagyon veszélyes relatív gyorshajtással nem tud mit kezdeni, viszont az egyébként szinte veszélytelen de a pénzbeszedés hatékonyságának maximalizálására mindenképpen alkalmas általános sebességtúllépést meg figyeli!

ko2 2016.08.31. 16:47:33

@Zéé-e: Hát az elindításra azért van sok automatizmus. pl a LLama. ha az autóban lévő kihangosítót érzékeli, akkor automatikusan elindítja a wazze-t. a másik, hogy vannak nagyon jó vezeték nélküli töltők autóba, illetve olyan telefon, ami azért navigációval sem 10 perc alatt merülnek le. Szóval meg lehet oldani, de ez a kütyü tetszik, bár nem megbízhatóbb mint bármilyen érzékelős megoldás. A gond, ha a térkép vagy a GPS vacakol, akkor már is nem lesz megbízható forrás, míg a detektornak pont az a lényege, hogy detektál. egy laser interceptor eléggé megbízható és mindent tud detektálni, nem csak a védára emlékszik. szóval szerintem nem jó összehasonlítani, ugyanakkor ez a kütyü így összerakva zseniális, gratulálok.

Wooden Tiger 2016.08.31. 21:10:13

@Veszélyes vagy, Vasquez!: Ez mekkora okos hozzászólás volt! Jár a keksz! Na akkor gondolkozzunk egy kicsit logikusan. Ha tudod, hogy éppen hol van egy ilyen VÉDA állami pénznyelde totemoszlop, akkor ott biztosan lelassítasz, mert nem szeretnél fizetni, de ettől még nem lesz kevesebb a balesetek száma, mert az országban ~160 helyen lassabban mennek az autósok. Aki viszont nem tudja, hogy éppen ott van egy ilyen VÉDA, akkor az gyorsan hajt, tehát nem éri el a célját az eszköz, mert nem mész lassabban. Persze legközelebb lassabban mész arra, de az meg az ismerős VÉDÁ-k csoportjába tartozik.
Az én tapasztalatom az, hogy a VÉDA előtt és után lelassítanak az autósok 40-45 km/h-ra, utána meg mennek annyival, amennyivel szoktak. Ha már VÉDA: "Több mint 5500 ember sérült meg, vagy vesztette életét az utakon az idei második negyedévben, amely 0,6 százalékkal több az egy évvel korábbinál, sőt magasabb az elmúlt négy év bármely hasonló időszaki értékénél is. Emelkedett maguknak a sérüléssel, vagy halállal végződő balesetek a száma is 1,9 százalékkal - derül ki a KSH friss adataiból."

www.napi.hu/magyar_gazdasag/meghokkento_adatok_megbuktak_a_szupertraffipaxok.620108.html

uninterested 2016.09.01. 09:22:01

@Mr. Big: A doboz linkje nem működik, de lehet kapni az AliExpress-en olyan akku nélküli Power bank dobozokat, amiben eleve benne van 2 db USB ajzat.

www.aliexpress.com/item/Portable-5-0V-DC-USB-Mobile-Phone-Power-Bank-2x-18650-Battery-Charger-Box-For-Samsung/32679039348.html?spm=2114.13010608.0.54.ZgjBJ2

Egy kis átalakítással beleépíthető minden.

Mr. Big 2016.09.01. 10:51:22

@uninterested: Köszönöm, javítottam a linket. Ez a helyes: lomex.hu/hu/webshop/#/page,0/search,47-01-60/stype,1/sidx,7 cikkszám: 47-01-60
Ebben nagyon kényelmesen elfér minden, még kicsit ki is kell "tömni", hogy ne lötyögjenek.

Motoron pedig ezt a dobozt használtam: www.hestore.hu/prod_10032582.html?ng=g ez egy tömítéssel vízállóra szerelhető, és egymás felett még pont elfér a két alkatrész, plusz egy kis feszültség átalakítónak is van hely. Viszont ha nem tud szellőzni, akkor már lehetnek gondok a melegedéssel.

bizsisa 2016.09.01. 10:52:32

@solarsza: törjön le a piros led szára, ha nem árulod el, honnan vetted a dobozkádat..

solarsza 2016.09.01. 12:47:35

@bizsisa: Jajj, a piros ledem lába...
A dobozkát Debrecenben vettem a Szent Anna utcában egy kis elektronikai boltban.

Egy vagyonba került, pontosabban 340Ft-ba.
Méretei kb. 45x30x15mm.

Pár kép a dobozkáról:
www.dropbox.com/sh/wdpu6z81f01dlnj/AABgAiXvlHFl7a-LVMXE3mTza?dl=0

Dóka László 2016.09.01. 12:59:48

Szia
Én is kedvet kaptam egyet összerakni. Az lenne a kérdésem, hogy lenne egy pontosabb összeszerelési leírás, amiben benne van a feszültség konverter, bekötése is? Bocsi, de én sem vagyok műszerész, csak szeretek barkácsolni. Előre is köszönöm.

Mr. Big 2016.09.01. 13:29:22

@Dóka László: Igen, tervezek egy másik posztot is, ahol a beépítéssel kapcsolatos dolgokat írom össze, ennek lenne része is a feszültség konverter.
Amúgy nagyon egyszerű: az IN+ és IN- lyukakra kell a bejövő feszültséget kötni, az OUT+ és az OUT- pedig a vezérlő 5V és GND bemeneteire megy. Bekötés előtt be kell állítani a feszültséget a potméterrel, ehhez kelleni fog egy feszültségmérő. Ha a mikrovezérlő túl nagy feszültséget kap, akkor tönkre megy!

Dóka László 2016.09.01. 13:35:16

@Mr. Big: Köszi a gyors választ, a feszmérő nem gond, van.

Szombat TGy 2016.09.01. 15:02:34

Szia! amennyiben a programozásban elakadok tudok tőled segítséget kérni?

Mr. Big 2016.09.01. 16:05:37

@KeleMan: valószínűleg igen. Bármelyik modul, amelyik 9600 baudon NMEA-val kommunikál, alkalmas lehet. Fontos még, hogy a wemos d1 3.3v-on fut, ezért nem tudom mi történik, ha a gps 5v-os, és közvetlenül összekötöd az RX/TX lábakat.
Ezért én 3.3V-ra kötöttem a GPS modult. Az általad küldött specifikációja 3.5V-ot ír minimumnank, lehet, hogy elmegy majd 3.3-on is.

Klaric 2016.09.01. 16:07:49

Eszembe jutott valami... GPS koordináták alapján működik az eszköz... Anno egy google térképre feltolták a VÉDÁ-k helyét. A hódmezővásárhelyi átb@szás volt... a többit nem néztem, de az kb. 200m-el arrébb van, mint a térképen... Címet adnak meg neki... A cím észak felől érkezve az első magánház címe, ha térképen megnézitek, miközben a kapu jóval korábban, a MOL kútnál van... Gyönyörűen bele lehet futni... A városba érve a széles szálegyenes úton, belerohansz, kifelé meg egy enyhe kanyar takarja és mivel a cím szerint elmentél alatta, rálépsz a kiszélesedő egyenes úton a gázra és ha nem figyelsz pont a VÉDA előtt léped át a csekktempót... ügyesen kitalálták.

Srác9 2016.09.01. 16:28:56

WAZE. Nem kell szerelni, jelez. Teljesen felesleges ez az eszköz. A waze még korlátozott mobilnettel is működik. Tényleg nem értem ezt a szerkezetet...

chris-v 2016.09.01. 21:39:18

@Srác9: Ha a telefonod mindig ott van szem előtt akkor még jó is lehet. Nekem általában nincs. Na meg ott egyszerűen letöltesz egy appot itt meg te magad összerakhatsz valamit ami működik. Ezt az élményt nem lehet letölteni. :)

fda 2016.09.01. 23:10:25

@Mr. Big: "Ugyanakkor emberek is vagyunk és néha hibázunk"

Aki faluban 50 helyett 65-tel végigrombol, az nem hibázik, hanem pofátlan módon veszélyezteti és zavarja az ott élőket.

És ez nem véletlen, hiszen ilyenkor az autó órája már bőven 70 feletti sebességet mutat. Akinek ez nem tűnik fel, az nem alkalmas a vezetésre.

Taylorandhoffer 2016.09.02. 08:12:23

Hali MrBig. A térkép filet hogyan lehetne kibővíteni? Kellene még egy pár poi nekem. Köszi.

szepnorbee 2016.09.02. 08:17:10

Szia! Nem tudnál egy könyvet ajanlani, ahol az ilyen szintü programozasi ismeretek elsajatithatoak? En is programozgatok arduinoban, de szeretnek magasabb szintet elerni. Nincs valami tipped?

chris-v 2016.09.02. 08:34:43

@fda: Ha 65-el "végigrombol", akkor még ha trafiba szalad se biztos hogy lesz bünti, mert 68-tól jön a csekk. :)
www.origo.hu/auto/20160413-tablazat-a-gyorshajtasert-jaro-buntetesekrol.html

KeleMan 2016.09.02. 08:39:30

@Srác9: Majd megérted, ha valamiért nem lesz mobilneted, vagy otthon felejted a telefonod, vagy lemerül és nincs kábeled, vagy épp csak lustaságból nem kapcsolod be amikor ismeretlen helyen autózol. Én jártam már úgy is - igaz külföldön -, hogy sem a beépített sem a telefonos GPS nem talált jelet, aztán a melegtől az egyik be is halt. Akkor jöttem rá, milyen tehetetlen érzés, ha az embert cserben hagyja a technika. Ennek a kütyünek éppen az a lényege, hogy minden körülmények között ott legyen az autóban, és üzemeljen télen-nyáron. Én használtam telefont menetrögzítő kamerának, ami 99%-ban működött is, de amikor kellett volna akkor pont nem volt beüzemelve.

KeleMan 2016.09.02. 08:49:16

@Mr. Big: Köszönöm a gyors választ. A táp illesztés nem okoz gondot, építettem már olyan kütyüt, amiben kommunikált egymással egy Nano(5V) és egy ESP. Igazából attól jobban tartok, hogy a Sirf3 miatt nem működne rendesen. Nem nagyon foglalkoztam még GPS modullal. De közben gondolkodtam, lehet, hogy a sebesség miatt is érdemesebb azt a plusz 800Ft-ot rákölteni.

KeleMan 2016.09.02. 09:02:41

@fda: "50 helyett 65-el végigrombol..." Szoktál te autót vezetni (mondjuk városon kívül)? Egy 2 órás autópályázás után kanyarodj le mellékútra. Az 50 ilyenkor olyan, mintha állnál. Szerencsére az én autómban van limiter, és ilyenkor muszáj bekapcsolni, mert ha nem figyelek, már hip-hop 80. Ahogy a szerző is írta, ez a kütyü nem is a vadállatoknak kell, azok veszne blokkolót. A véda kapuját amúgy is látni már messziről, meg ott a tábla is. Ez arra jó csak, ha ismeretlen úton éppen nem figyelsz oda, de nagyrészt betartod a szabályokat, akkor nehogy már egy kis figyelmetlenség miatt legomboljanak rólad 30-40e forintot.

fda 2016.09.02. 10:04:17

@KeleMan: "Szoktál te autót vezetni (mondjuk városon kívül)? Egy 2 órás autópályázás után kanyarodj le mellékútra. Az 50 ilyenkor olyan, mintha állnál."

Igen, szoktam. 5 vagy 8 óra autópályázás után fokozottan igaz, amit írsz. De ez csupán azt erősíti, hogy különösen óvatosan kell menned. Attól, hogy neked hirtelen lassúnak tűnik az előírt sebesség, még nem csökkenti a reakcióidődet, fékutadat.

Egyébként konkrétan védát lakott területen én mindig a település kellős közepén látok. Ott meg különösen nehéz azt mondani, hogy nem vettem észre hogy beértem.

Amit te írsz, az inkább olyan helyeken fordulhat elő, amikor 90-nel mégy egy kanyargós úton és a kanyar után hirtelen ott terem egy település kezdete tábla, na abba könnyű belesétálni, ha az ember nem akar buta nagyot fékezni - sokszor úgy érezni, hogy az első 20 méteren tényleg csak a szabály kedvéért.

Mr. Big 2016.09.02. 10:18:57

@Taylorandhoffer: a térkép is elérhető a githubon, ez egy kml fájl, amit google-earth-el javaslok megnyitni: github.com/mrbig/tiveda/blob/master/converter/Veda.kml

Ennél különösen kérem, hogy ha módosítjátok, felhasználjátok, maradjon opensource, mivel ennek összerakása talán több munka volt, mint a programozás. Legegyszerűbb módja ennek, ha githubon forkolod a projektet, és ott publikálod a módosításokat.

Ha hibát találsz, vagy lemaradt valami, akkor küld el nekem, és berakom, hogy mások is megkapják.

A kml-ben nem pontokat kell felvenni, hanem azokat a zónákat kell bejelölni, ahol figyelmeztessen, a leírásba pedig limit: 50 formában lehet az adott sebességlimitet felvenni. A zónáknál legyél takarékos, és próbáld minél kevesebb pontból megoldani, mert a controller memóriája véges, a jelenlegi térkép nagyjából 50%-ban használja ki.

Ha csak a sajátodra szeretnéd, akkor a feltöltéshez előbb át kell konvertálni a kml-t binárisba, ezt a converter/convertkml.php-val lehet megtenni, majd ebből létrehozni a fájlrrendszert és feltölteni, erre van ott egy download_map.sh (linuxra)

CsGyuri 2016.09.02. 16:28:06

@fda: Ausztriában a legtöbb falun, és településen keresztül haladó úton nem 50km/h a sebességkorlát, hanem akár 70-től 90-ig, amit a településnév táblával együtt helyeznek ki. Persze van 50-es korlát is. Valamint korrekt módon a településvége táblánál, a sebességkorlátozást táblával feloldanak. Valamint ha első gyorshajtásod örökítik meg, akkor csak figyelmeztetnek. Majd csak a másodiknál büntetnek, fele annyi összegre mint Magyarországon. Pedig Ausztriában jóval magasabb az életszínvonal.

CsGyuri 2016.09.02. 16:52:52

Szia Mr. Big!
A felprogramozásnál valószínűleg én is elakadnék (windows), de az összeszereléssel, nincs gond. Lehetséges lenne, ha 2 db-ot felprogramoznál, és elküldenél részemre?
Köszönöm!
csgy2@freestart.hu

Mr. Big 2016.09.02. 17:04:59

@CsGyuri: Gyanítom ez egyikünknek sem érné meg. Igyekszem a hétvégén összehozni egy videót a programozásról, abból szerintem világos lesz.
Pár lépés igazából:
- kód, és író program letöltése
- csatlakoztatás a géphez usb-n
- program elindít
- enter

Taylorandhoffer 2016.09.02. 17:33:51

@Mr. Big: köszönöm a választ. Ezt a zónás dolgot most még nem nagyon értem. Egy zóna egy körvonal adott pontjaiból áll, attól függően, hogy hol keresztezik az utak, és a kozéppontja a véda?

Boss30 2016.09.02. 21:03:42

Üdv; A feszültség konverter hogyan szereljem az össze szerelés rajzban jó volna látni lehet egy kiegészítő rajzot kérni hozzá?

solarsza 2016.09.02. 22:09:31

@Boss30: Ha olyan konvertered van, amilyet Mr. Big linkelt, akkor a 4 sarka az érdekes. Ha megfordítod látni fogod, hogy IN+, IN- ide a bemeneti feszültséget kötöd (4.75V-23V), másik végében OUT+, OUT-, itt pedig a kimeneti 5V-ot kapod, ha a potméterrel beállítottad.

Mr. Big 2016.09.02. 23:28:11

@Taylorandhoffer: publikáltam a térkép szerkesztésről szóló cikkemet, itt találod:
butykoltem.blog.hu/2016/09/02/igy_mukodik_a_tiveda

Igyekeztem mindent bemutatni, de ha valami hiányzik kérdezz bátran

Mr. Big 2016.09.02. 23:31:17

@AMILIO1510: szerintem ez ugyanaz. Van ahol 1-5, van ahol 1-10Hz-re írják. Itt találtam hozzá datasheetet, aszerint 10Hz-et is tud:
github.com/CainZ/V.KEL-GPS

Átállítani még nem sikerült, a TIVEDA 1Hz-en használja. Ezért elvileg bármelyik GPS jó, ami NMEA-t tud, és bírja a 3.3V-ot.

Boss30 2016.09.03. 04:09:44

De a bemeneti feszültséget USB -röl kapja akkor szakítsam meg a USB - kábelt hogy be rakjam a konverter?
és a És az Usb kábelben meik két szálom jön a 4,75 volt
Le het hogy most nagyon értetlen vagyok?
De sajnos ezt sem tudom!

jani57 2016.09.03. 16:11:10

Én is építek egyet, meg is rendeltem az ebayról a hozzávalókat. A driver és a szoftverek telepítése sima ügynek tünik, remélem nem fogok elakadni vele.
Az 5v tápot egy 211 Ft-os szivargyujtóba dugható konverterrről fogom adni neki egy USB kábellel.

Srác9 2016.09.03. 18:30:17

@KeleMan: Kedves Keleman! Vagy autózz normális eszközökkel vagy ne. Olyan nincs,hogy nincs töltés. Ha szarral gurigázol, bár sok helyen jártál külföldön akkor a teknika is olyan lesz. Egy normális autóban gyári kihangosító van, márkás mondjuk Brodit tartó igaz 50 ezer Ft, vagy veszel egy Anker márkájú töltőt és nem jársz így. A telefon sem mellékes. Mobil net mint említettem,ha le van korlátozva akkor is működik a waze. Én mindig bekapcsolom, ha te nem akkor fizetsz. Ez van. Menetrögzítőnek nem használunk telefon még egy 128 GB Iphone 6s sem. Bár az telefon, számtalan Samsung Note után mondom azt,hogy az kukába való. Ez a barkácsolós szerkezet idejétmúlt. Bluetooth gyári kihangosító, normális telefontartó és waze... Az autóban mindig van kábel...

Mr. Big 2016.09.03. 21:05:43

@Boss30: ha a bemeneti feszültséget USB-ről kapod, akkor nincs szükség konverterre. Ha elfér, akkor csak rádugod a mikrousb csatlakozót a kontrolleren lévő csatlakozóra. Ha nem, vagy fixebbet szeretnél, akkor az usb kábelről levágod a mikro csatlakozót, a pozitív vezetéket az 5V-ra, a negatívat a GND-re forrasztod.
Általában a piros a pozitív, a fekete a negatív, még az usb kábeleken belül is. Vagy a másik felét bedugod egy töltőbe és megméred egy feszmérővel, hogy melyik melyik.

KeleMan 2016.09.03. 21:30:10

@Srác9: Az, hogy a három mondatos hozzászólásodban 5 "márkát" is említesz mutatja, hogy annyira SZNOB vagy, hogy teljesen felesleges veled vitatkozni, így nem is fogok. Bezzeg, ha Steve Jobs találta volna ki ezt az eszközt, és 150e Ft lenne, akkor neked is tetszene. Már csak azt nem értem, hogy mi a ráknak okoskodsz itt egy szakmai blogban, mikor nagy valószínűséggel azt sem tudod mi az az Arduino.

Samtf2 2016.09.03. 23:12:04

Mr. Big! Nagyon jó amit összehoztál, tervezek építeni én is egyet, de lennének kérdéseim:
1. Ha általam szerkesztett térképet töltök fel, akkor ha jól értem, az a következő bekacsoláskor és wifi kapcsolat esetén felülíródik a default térképpel. Van erre mód, hogy ne így történjen, mert így hiába tettem fel az általam készítettet, vagy saját tárhelyről történhet a saját térkép frissítése? Ha ez megoldható akkor légyszives mondd el a módját.
2. Próbáltam a forráskódot saját magam fordítani, de hibaüzenettel leállt mert kereste az Eventmanager.h-t. lehet, hogy nincs minden a githubon ami a saját fordításhoz kell?
Hirtelen ennyi jutott eszembe. Ha megjött a rendelt cuccom, akkor lehet, hogy lesz még kérdésem. Előre is köszi

Mr. Big 2016.09.04. 00:27:22

@Samtf2: a térkép tartalmaz egy verziószámot. Ez alapján tudja a frissítéskor eldönteni, hogy amit a szerver kínál az újabb-e vagy sem. Tehát az egyik megoldás, hogy ezt átírod egy nagy számra, például úgy, hogy a convertkml.php 54. sorát lecseréled erről:

fwrite($output, pack('L', $version));

erre:

fwrite($output, pack('L', 0xffffffff));

Vagy ha már úgy is fordítasz, akkor a tiveda.ino-ban kiszedheted a performOTA megódusban a térkép frissítését (329, 330. sor)

2) nem maradt ki kód, de kell két library telepítése:
github.com/igormiktor/arduino-EventManager
Ez közben lehet, hogy fejlődött, ha nem működne a masterrel, akkor használd a nálam lévő verziót:
github.com/mrbig/arduino-EventManager

Továbbá kelleni fog a WifiManager módosított verziója (átírtam asyncronra):
github.com/mrbig/arduino-EventManager

Mindkét csomagot az Arduino/libraries könyvtár alá kell letöltened

Samtf2 2016.09.04. 00:42:47

@Mr. Big: Köszi, így már tovább is ment a fordítás. Már csak a D1 mini kell :-)

Rolad 2016.09.04. 22:16:43

Ha nem pont azt a GPS-t szeretném venni, akkor tudsz javasolni pár tippet, hogy mit érdemes nézni az ilyen eszközökön? Leszámítva ilyeneket, hogy 5 vagy 3 voltról megy, az csak átalakítás kérdése :)
Mármint, hogy mik azok az adatok amelyek egy GPS termék megbízhatóságáról/pontosságáról árulkodnak :)

Köszönöm előre is!

Mr. Big 2016.09.05. 02:30:13

@Rolad: én elsődlegesen az árát néztem. Továbbá sok esetben nincs beépített antennája, hanem azt külön kell venni hozzá.
Az NMEA alapot, amit használunk szerintem mindegyik tudja.

Hasznos, ha van memórája (esetleg akksival), ahol a műhold adatokat tudja tárolni kikapcsolt állapotban, hogy gyorsabban tudjon elindulni. A V.KEL-nek elvileg nincs, de ennek ellenére azt tapasztalom, hogy 1-2 órán belül gyors a műhold keresés.

Srác9 2016.09.05. 08:46:45

@KeleMan: Kedves Keleman! Látom,hogy itt mindenkinek "osztod az észt" Ne használj olyan szavakat aminek nem tudod a jelentését. És fogadjunk,hogy nem tudod. Azt írtad sznob. Olvass utána eredetileg mit jelent és most mit jelent napjainkban.Én nem vagyok az, én minőségi kábelt, telefont vásárolok mert a munkámhoz kell és a cégem is megveszi. Akkora faszságot ne írj már,hogy az autóban nincs töltő kábel

A nick már létezik! válassz másikat! 2016.09.06. 00:32:44

@Mr. Big:
Nem értem.
milyen feszültségen, áramon megy ez a kék LED?
A kék LED adatlapja szerint a 20mA és 3.2V kell az üzemszerű működéshez
az ellenálláson folyő áram:
I=U/R=(5V-3.2V)/100R=0,018A=18mA
ugyanez a piros lednél:
I=U/R=(3.3V-2V)/68R=0.019A=19mA

nem sok ez egy kicsit?
A specifikáció szerint a GPIO lábak terhelhetősége max 12mA

A kérdés az, hogy lehet-e hosszútávon üzembiztos működése ennek a kütyünek?

megnéztem a kék LED adatlapját (fyl-5014ubc1h-tl.pdf)
eszerint a 10 mA-hez kb 2.95V-os feszültség tartozik. és egyharmad fényerő.
A kék ledek 5V-ra vannak kötve, és a másik lábat húzza le LOW állásba a led begyujtásakor.
(mintha open Draines kimenet lenne)
tehát akkor az előtét ellenállásnak a méretezése a következő lenne:
R=Utáp-Ufw)/Ifw= (5V-2.95V)/10mA= 0.205kOhm= 205 Ohm
ehelyett van az eredeti kapcsolásban 100 Ohm.

a piros led esetében (fyl-5013lrd1c.pdf)
a 10mA-es áramhoz 2.05V tartozik és kb fél fényerő
itt a 3.3V-ra van kötve a led, és a másik lábat húzza le LOW állásba a led begyujtásakor.
R=(Utáp-Ufw)Ifw= (3.3V-2.05V)/10mA= 0.125kOhm= 125 Ohm
ehelyett van az eredeti kapcsolásban 68 Ohm.

mindkét esetben kb a fele a tényleges érték a számítottnak.
miért?

mennyi ideig bírhatja az esp modul?
(a LED adatok a lomex-nél megtalható adatlapokból származnak)

Mr. Big 2016.09.06. 01:10:47

@A nick már létezik! válassz másikat!: szia, jó észrevétel. Én a maximális fényerőre mentem, ezért a 20ma-t céloztam mindkét esetben. Ez alapján a válasz alapján nyelő irányban ez még beleférhet: bbs.espressif.com/viewtopic.php?t=139
Továbbá általában pwmen mennek, tehát ritka hogy huzamosabb ideig kapja a teljes áramot.

A kék lennél amúgy csaltam is kicsit: Mivel a 3.3V nem lenne elég neki, ezért kellett az 5v, de a gpio csak 3.3ra megy fel. Így kikapcsolt állapotban is van rajta kb 1.7v, de ez nem éri el a nyitó feszültséget.

Bevallom inkább a programozás az erősségem, ha úgy biztosabbnak érzed nyugodtan méretezd át.

A nick már létezik! válassz másikat! 2016.09.07. 08:20:40

@Mr. Big:
köszönöm a választ, megint tanultam valami újat! :)
mi a tapasztalatod? hogy bírják a modulok az "extrém" terhelést?

nem gondolkodtál egy méretben a kütyühöz alkalmazkodó grafikus OLED kijelzővel készült változaton? pl egy ilyennel:
www.banggood.com/0_96-Inch-4Pin-Blue-Yellow-IIC-I2C-OLED-Display-Module-For-Arduino-p-969144.html
a kijelző kiírhatná, villogtatva (invertálva) a sebességhatárt
már ha belefér az ESP memóriájába

Mr. Big 2016.09.07. 10:53:56

@A nick már létezik! válassz másikat!: igen, pont tegnap kaptam is egy videót, hogy működőképes a dolog:
butykoltem.blog.hu/2016/09/07/kijelzot_a_tivedara

A kapuk környékén a sebességhatár kijelzésére minden adott a jelenlegi adatstruktúrában is. Egy teljes országot lefedő térkép viszont valószínűleg nem férne bele a 3M flashbe, ami rendelkezésre áll.

Pabló83 2016.09.08. 23:02:45

@Mr. Big: Ez így nagyon érthető.
Legalábbis számomra. Kijelző akkor szerinted is felejtős?
Ahonnan rendelted a gps vevőt, meg a modult, ott árúsitott ledek is jók lehetnek?

Mr. Big 2016.09.09. 10:39:26

@Pabló83: tetszőleges LED jó lehet, ha más méretet, színt szeretnél nagyjából bármi jöhet. Fényerőben viszont elég nagy eltérések lehetnek led és led között (ezt a mcd érték adja meg, tipikusan 100 fölött már fényesnek számít)
Viszont az előtét ellenállásokat ehhez mérten kell méretezni, illetve változhat az is, hogy elég-e a 3.3V-os táp, vagy 5-re kell kötnöd.
A legfontosabb a nyitó feszültség (forward voltage, Fv), ezt egészen pontosan az adatlapban találod meg, de általában a szín határozza meg. Alább összeszedtem, hogy milyen színű ledet melyik tápra kell kötnöd, milyen ellenállással:

kék: 5V, 100 ohm
piros: 3.3V 68 ohm
sárga: 3.3V 68 ohm
zöld: meg kell nézni a datasheetet, ha Fv=3.3V, akkor 5V és 100 ohm, ha 2.2V akkor 3.3V és 68ohm

Ezek az értékek minimumok: kisebb ellenállást ne használj, mert a tönkre mehet a led és a vezérlő is. Nagyobbal csak halványabb lesz a led.

Itt egy jó kalkulátor: led.linear1.org/1led.wiz

Zsolt Makk 2016.09.10. 07:41:56

Szia!
Nekem Windows7 van a gépen. Azon is működik a driver vagy csak 8 alatt fut?

Mr. Big 2016.09.10. 10:07:50

@Zsolt Makk: ugyanitt van specifikusan windows 7 driver is (bár gyanítom, hogy a kettő ugyanaz):
www.arduined.eu/ch340g-converter-windows-7-driver-download/

kameleon1 2016.09.10. 22:34:08

Mr. Big! Én szívesen gyártanám TIVEDA készüléket - természetesen profi kivitelbe öntve az egészet. Keress meg kérlek privátban! topazoli@freemail.hu

Mr. Big 2016.09.10. 23:27:16

Összeraktam egy kis cikket a beépítésről, tápellátásról:
butykoltem.blog.hu/2016/09/10/tiveda_beepitese

antidogma 2016.09.12. 13:33:59

Érdeklődnék a cikk írójánál, illetve annál akinek van tapasztalata a neten rendelhető GPS modullal a pontos tipus:
VK2828U7G5LF TTL Ublox GPS Module With Antenna két verzióban kapható . Van: 1-5 HZ és 1-10Hz adat frissítésű. Az 1-10Hz-es jó-e, a cikkben megjelentetett felhasználásra? Gondolom a sűrübb frissítésű jobb lehet, de esetleg más különbség is lehet belül...

Mr. Big 2016.09.12. 14:05:18

@antidogma: 1 Hzen használja a program, így tehát mindegy melyiket veszed.

Gyanítom amúgy, hogy mindkettő ugyanaz, csak a kereskedők valahol elírták a frissítési sebességet. Egy ilyen különbséget általában a típuskódban is feltüntetnének.

antidogma 2016.09.12. 15:50:38

@Mr. Big: Nagyon köszönöm a gyors választ! A "távolkeleti picokon" 1000-1500Ft különbség van a kettő között. A vélelmezetten gyorsabb olcsóbb... (talán újabb fejlesztés)

henger1 2016.09.14. 00:20:59

Szia!
Egy olyan problemam lenne, hogy a csipogo nem csinal semmit.
D3 labra van kotve mint a rajzon... Ha ha megkapja a feszultseget a panel, csak csippan egyet es ennyi. Se talalt gps jelre se trafira nem csipog. A csipogo jo, mashol kiprobaltuk!
Lenne vmi otleted?
Koszi elore is!

Mr. Big 2016.09.14. 10:09:24

@henger1: a hivatkozott csipogót (vagy hasonló három lábút használsz), vagy másikat?

Ha feszültségnél csippan, (gondolom ez egy rövid tüske lehet) akkor lehet, hogy felcserélted a csipogón a lábakat. A D3-nak az I/O-ra kell mennie, a másik kettőre pedig tápfesz (VCC) és föld (GND) kell. Az, hogy a tápfesz 3.3V vagy 5V nagyjából mindegy, mivel tranzisztoron keresztül kapcsolja.
Esetleg nem ad ki halk berregést? Ez akkor szokott előfordulni, ha folyamatosan feszültséget kap az IO

henger1 2016.09.14. 10:26:43

@Mr. Big: 5x neztem at :) nem cseréltem fel (sajnos) es nem is berreg. Nem lehet h szoftveresen van gond?

Mr. Big 2016.09.14. 10:35:42

@henger1: hogyan tesztelted a csipogót? Ez elvileg egy passzív csipogó, aminek nem elég fix tápot adni, hanem egy jelet, ideális esetben szinuszt kell adni.
Léteznek azonban aktív csipogók, amiket elég tápra kötni, és akkor egy adott frekvencián fog csipogni. Ha ilyet kötsz a D3 lábra, akkor annak a szoftver valóban nem lesz jó, mert nem ad folyamatos jelet.
Megteheted azt is, hogy egy ledet kötsz (előtét ellenálláson keresztül) a D3-ra, úgy ki tudod próbálni, hogy működik-e: amikor csipognia kell, akkor meg kell változnia a fényerőnek.

henger1 2016.09.14. 10:48:04

@Mr. Big: azt a csipogot vettem amit linkeltel a leírásban.
Teszt: megkapta az 5v tapot es egy frekvenciajel lett rakuldve.
De ezt a ledes dolgot kiprobalom.

Pabló83 2016.09.14. 23:42:31

Sziasztok.

Valaki véletlen nem rendelt alkatrészekből egy pluszot?
Engem érdekelne egy készlet mindenből.
Sajna nem tudtam lerendeltetni.
Ajánlat jöhet magánban is.

henger1 2016.09.15. 16:19:25

@Mr. Big: szia.
Kiprobaltam... Sajnos igy se tortenik semmi. :(

Mr. Big 2016.09.15. 16:35:31

@henger1: visszanéztem a kódot, és kiderült, hogy nem a D3-on van a csipogó, hanem a D2-n. A cikkben jó a leírás a fritzing ábra viszont hibás.

Elnézést, este javítom a rajzot.

henger1 2016.09.15. 17:14:05

@Mr. Big: semmi gond örülök hogy ennyivel hozzájárultam :)

A nick már létezik! válassz másikat! 2016.09.16. 00:25:08

Szia! már megint én :)
esetleg ez megoldaná a szűkös memória gondját?
www.banggood.com/Micro-SD-Shield-For-WeMos-D1-Mini-TF-p-1051339.html
ki lehet tenni sd kártyára a "térképet", és így lehet bővíteni-okosítani (pl a rend éber őrei megmondják, aznap hol legyeskednek. egyáltalán lehet ezt az állományt automatikusan konvertálni?)

Mr. Big 2016.09.16. 03:08:57

@A nick már létezik! válassz másikat!: szia, nem a tárhellyel van gond, hanem a RAM-mal. De az sem olyasmi, amit egy-két egyszerű algoritmussal ne lehetne megoldani.

Az SD kártyára max akkor lenne szükség, ha például logot szeretnél írni.

A rendőrségi infókat néztem korábban, nem túl barátságos formában adják közre. Google geolocation API talán feloldja, de elég sok benne az olyan, hogy X település Y utca (értsd: az egész utcában bárhol)

cybericius 2016.09.17. 14:53:33

Szia Mr. Big!

Alakul a dolog, de valamiért a következő üzenet jön a GPS modulról a serial-ra:

Lat: 0.000000
Lng: 0.000000
SPD: -1.00
HDG: -1.00
Is night: 0
> $GPRMC,,V,,,,,,,,,,N*53

Egy reset után ez jelent meg:

X $GPGSV,5,2,20,06,,,25$GPTXT,01,01,02,u-blox ag - http://www.u-blox.com*50
Checksum error
X $GPTXT,01,01,0$GPTXT,01,01,02,u$GPTXT,01,01,02,u-blox ag - http://www.u-blox.com*50
Checksum error
> $GPRMC,,V,,,,,,,,,,N*53

Ekkor a piros power led mellett a zöld is felvillant egy röpke pillanatra.

Valami ötlet? Nincs a TX/RX felcserélve?

A többi dolog szépen megy:

▒$OI▒0L▒M▒Y▒h▒▒Board is normal
*WM:
*WM: AutoConnect
*WM: Connecting as wifi client...
*WM: Using last saved values, should be faster
TotalBytes: 2949250
UsedBytes: 14307
BlockSize: 8192
PageSize: 256
Loading map..................................................................... ................................................................................ ................
Map version: 1F68A1EA
Loaded 165 pois, free heap: 25160
Setting status to 0
*WM: IP Address:
*WM: 192.168.1.54

WiFi connected
IP address:
192.168.1.54
Starting OTA...no update found
Updating map...no update found

cybericius 2016.09.17. 15:00:04

Esetleg rosszat kaptam?
Gyanús a checksum error, meg az is, hogy mit akar a GPS modul a gyártó honlapjával...

cybericius 2016.09.17. 15:18:26

Na volt egy indítás, amikor villogni kezdett a PPS LED a modulon. Sajnos mobiltöltővel adtam neki tápot, így nincs adat, hogy mi történt.

PC-re visszadugva ez jön most:

Is night: 0
> $GPRMC,131650.00,V,,,,,,,170916,,,N*75

Mr. Big 2016.09.17. 15:24:16

Szia!
Ez igy jónak tűnik. Ezek a GPS mondatok. A modult csak a $GPRMC kezdetű érdekli, ebben van meg minden adat. Ez a sor:
$GPRMC,131650.00,V,,,,,,,170916,,,N*75
azt jelenti, hogy nincs még vétel, de az idő már megjött.
Ilyenkor a PPS már általában elkezd villogni. Kicsit jobb vételi helyre kell tenni és várni amíg lesz vétel. Ez a környezettől függ, hogy mennyi idő kell, de panelházak között lehet, hogy egyáltalán nem lesz beltérben.

De ha másodpercenként jönnek az üzenetek, akkor működik.

A checksum error a TXT sorra vonatkozik, ezek szabadon definiálható üzenetek, bemutatkozik a modul. Ezeket a tiveda amúgy is csak eldobná. Ha a GPRMC után nincs checksum error, akkor jól működik.

cybericius 2016.09.17. 15:36:59

Rendben, jön az adat, csak baromira gyenge a jelvétele a modulnak. Elég sokszor abbahagyja a villogást a PPS.

Lat: 47.5x
Lng: 18.9y
SPD: 0.05
HDG: -1.00
Is night: 0
Took: 652us Free heep: 25224
> $GPRMC,133336.00,A,x.x,N,y.y,E,0.015,,170916,,,A*77

cybericius 2016.09.17. 15:41:18

Köszi!
Azon gondolkodom, hogy nem lenne rossz, ha visszajelezne a power LED. Pl. ha jó a vétel, akkor lehetne ez a jópofa erősödés-halványodás, ha csak bekapcsolódott, de még nincs jel, akkor csak fixen világítson, vagy ha haza, esetleg a munkába értem, akkor gyorsan villogjon. :)

cybericius 2016.09.17. 15:41:59

Ez a tesztelése miatt nem lenne rossz...

Mr. Big 2016.09.17. 20:48:22

@cybericius: a státusz led (D4-es láb) szolgál erre: amíg műholdat keres, addig pulzál. Ha megjött a vétel, akkor kialszik, és csak 15 másodpercenként villan egyet.

Mivel ez a láb ugyanaz, amin az onboard led is található, ezért még csak rá sem kell kötni semmit, mert az a led is jelez.

cybericius 2016.09.17. 21:44:03

Igen, köszi, közben én is rájöttem! Nagyon jó így!
Sőt, igazából lehet, hogy kikötöm a power ledet, mert a GPS modul piros ledje pont átvilágítja, és tökéletes mind nappal, mind éjszaka. A power led PWM-es, tudom szabályozni vele az erejét?

Íme a teszt, egyből ment minden:
https://1drv.ms/v/s!Ar866EscP8BZj8gdVp6lM-UypPDNJg

Amikor körforgalomban megyek, azt vettem észre, hogy eldobja a műholdkapcsolatot. Túl gyors neki a többirányú helyzetváltoztatás a pozíció kiszámolásához?

A doboz belső pöcökjei miatt nem tudom a micro usb-t kivezetni a doboz oldalára, így fix megoldáson gondolkodom (+kapcsoló). Ha bevezetem a kábelt a dobozba, akkor ráforraszthatom a GND/5V pinekre a buck modul szabályozása után? Olvastam valamelyik Wemos fórumon, hogy valakinek elfüstölt tőle a modulja. Te mindig az USB betápot alkalmazod?

Köszi!

Mr. Big 2016.09.17. 22:10:11

Gratulálok, örülök, hogy sikeresen összeraktad :)

Körforgalom: ilyesmit eddig nem tapasztaltam. A GPS modul egy önálló "számítógép", minden kalkulációt ő végez, a wemosnak csak másodpercenként egyszer elküldi az adatokat. Nem hiszem, hogy gondot okozna a gyors helyzetváltozás. Esetleg kontakt hiba valahol?

A betápot rákötheted az 5V lábra, itt ezt javasoltam:
butykoltem.blog.hu/2016/09/10/tiveda_beepitese

Amire viszont figyelni kell, az az, hogy az 5V tényleg annyi legyen (talán 5,5 még belefér), és ne több, mert a fél körömnyi feszültség stabilizátor nem bír el többet, ellentétben a nagyobb NodeMCU boardokkal.

Meg arra kell figyelni, nehogy zárlatot okozz az 5V és a mellette levő G láb között. Mert akkor tényleg elfüstöl, ezt tapasztalatból tudom :)

Dóka László 2016.09.19. 07:32:17

Szia
Azt szeretném meg kérdezni, hogy a GPS vevő fehér kábele, ami nincs sehová bekötve, milyen célt szolgál?

Mr. Big 2016.09.19. 08:34:27

@Dóka László: az egy impulzus kimenet (PPS). Amikor a modul sikeresen veszi a GPS időt, akkor ott másodpercenként egy impulzust ad ki (ezt mutatja a zöld led villogása is)

Ez egy nagyon pontosan időzített jel, lényegesen pontosabb mint a mikrovezérlők vagy a PC-k órája. Ráadásul globális, tehát elvileg minden modulon szinkronban fog megjelenni az impulzus, ezért használható időzítés kritikus feladatokra.

Wadember 2016.09.19. 10:50:36

Üdv!

Hétvégén én írtam neked e-mailben az élesztési gondokról, csak ide nem engedett belépni valamiért akkor.

Sikeresen elindult a készülék le is teszteltem jelez-mér ahogy kell.

Esetleg nem tudom jó ötlet-e, de lehet hogy jó lenne egy +LED-et beépíteni abból a célból hogy lehessen tudni sikeres volt-e a térkép letöltés-frissítés. elvileg van még szabad digitális lába a Wemos-nak.

Wadember 2016.09.19. 11:16:28

Sőt most hogy picit elmerengtem a dolgon akár még +led sem kell egyszerűen a státuszjelző led mondjuk sikertelen frissítés esetén nem 15sec-enként 1-et hanem kettőt villanna.

Mr. Big 2016.09.19. 14:45:16

@Wadember: igen, ezeken már gondolkodtam. Van pár technikai probléma, például az, hogy a jelenlegi api nem túl informatív, nem tudom lekérdezni, azt, ha sikertelen volt a frissítés. Ehhez ebbe is bele kellene túrni.

A másik, hogy frissítés után felülírja a teljes fájlrendszert illetve a kódot is, majd újraindul, így nehéz észlelni a frissítést.

De az működhet, hogy EEPROM-ba kiírja a verziót, és a bootnál frissebbet lát, akkor valamilyen kis animációval / hangjelzéssel jelzi, hogy frissült.

Samtf2 2016.09.20. 09:44:56

Üdv!

Sikerült a leírás alapján összerakni ezt a kis eszközt, klasszul is működik. Szeretném egy kicsit átalakítani a progit a saját térkép használata miatt, de fordításkor a következő hibaüzenetet kapom (még nem:

C:\Users\User\Desktop\tiveda-master\tiveda\tiveda.ino: In function 'void setup()':

tiveda:85: error: 'class WiFiManager' has no member named 'setNonBlocking'

wifiManager.setNonBlocking(true);

^

C:\Users\User\Desktop\tiveda-master\tiveda\tiveda.ino: In function 'void loop()':

tiveda:117: error: 'class WiFiManager' has no member named 'process'

wifiManager.process();

^

exit status 1
'class WiFiManager' has no member named 'setNonBlocking'

A library-k a helyükön vannak, mindent megpróbáltam a leírásnak megfelelően csinálni, kéne egy kis segítség, hogy mi miatt akadhattam el. (nekem inkább a szerelés az erősségem nem a programozás..)

TJani 2016.09.20. 12:37:35

Üdv!
Nagyon tetszik a cucc, az ötlet zseniális, megépítettem, teszteltem de tovább kéne fejleszteni! Nekem Windows Mobilom van amin hát elég gyatra a waze. Nincs hangja valamiért, de mobil hotspotnak azért jó lenne.

Próbáltam én is a forrást tesztelni de eddig jutottam, mint az előttem író. Arról nem is beszélve, hogy az arduino progi is csak a 2.3.0 ESP alaplap kezelő helyett is 2.2.0-át tölt le és behazudja, hogy az 2.3.0.
Kellene, hogy miből melyik verzióval fordul jól a cucc!
Köszi !

Mr. Big 2016.09.20. 13:02:16

@Samtf2: @TJani:

A legtöbb gondot a wifimanager patchelt verziója okozza. Ebből nem jó a gyár, mivel az blokkol minden működést, amíg a netet konfigurálja, helyette innen tudjátok letölteni a megfelelő verziót:
github.com/mrbig/WiFiManager/tree/f/non_blocking_api

Valamint kell az Arduino Event Manager:
github.com/igormiktor/arduino-EventManager
ebből a 423e1dc3 committal fordítottam

Mr. Big 2016.09.20. 13:03:06

@Samtf2: @TJani: ha lehet jó lenne, ha a kódokat a githubra kitennétek, így a javításokat, új featureoket be lehetne mergelni a közösbe

Samtf2 2016.09.20. 13:43:20

@Mr. Big: Köszönöm a segítséget így már megy. Ígérem, amint valami hasznosat össze tudok barkácsolni nyilvánossá teszem. Sokat ne várj tőlem, amint mondtam inkább szerelek mint programozok.

TJani 2016.09.20. 13:58:06

@Mr. Big: Köszönöm ! Sikeres volt a fordítás, így már működött. Én egy NODEMCU, Amica fedőnevű kínai portékába raktam be, de hát az alapja mindnek ugyanaz. Azt észrevettem, ha a GPS vevő túl közel van a wifi modulhoz, gyengébben talál holdat, ha 10 cm van a két modul között, lényegesen jobb volt az eredmény. Köszi a gyors választ !

Mr. Big 2016.09.20. 13:59:58

@TJani: igen, azok ugyan azok. Prototípusnak talán még jobbak is, mert jobban hozzá lehet férni. Kész daraboknak azért kedvelem a D1-et, mert fele akkora, így kisebb dobozban is elfér.

A GPS problémát nem tapasztaltam, bár valóban lehet interferencia a kettő között.

chrismis 2016.09.23. 08:48:21

Sziasztok!
Gondoltam megosztom az elkészült egységem képeit. Minden egy dobozban :) Tesztelve, eddig gond nélkül műxik. Reggel hidegen kb. 2 perc alatt talál műholdat, kapuknál jelez ahogy kell. Köszöntem a kapcsolást!

drive.google.com/drive/folders/0B_-5yEjQtXHcb28wSkJnbzM5alE?usp=sharing

Lucky Luke 10 2016.09.23. 18:57:19

Sziasztok,
Köszönetképpen feltöltöm a saját működő Tivedat. Nem végleges burkolattal, de így is működik. www.kepfeltoltes.hu/view/160923/TIVEDA_www.kepfeltoltes.hu_.jpg Köszönöm.

jani57 2016.09.23. 23:03:47

Én is megépítettem, eddig egy kapunál tudtam tesztelni, remekül működik. Azt hiszem a ledeket le fogom szedni mert hang alapján is tökéletesen értelmezhető a riasztás.
Köszönöm az ötletet és a segítséget.

lesliewednesday 2016.09.24. 11:06:09

@Mr. Big: Megépítettem én is a sajátomat. Elsőre indult, a hardverrel semmi gond. Pár POI-t hiányolok. Elolvastam a térképszerkesztés blogodat, de nekem még az kicsit sok elsőre. Ezért inkább itt egy koordináta, ahol szerintem (ha nem is a VÉDA rendszerbe tartozó, annak telepítése előtt pár hónappal felszerelt, de ugyanolyan kamerákat tartalmazó) van sebesség mérés: 47°28'23.6"N 19°06'18.9"E
Budapest, Üllői út, a városba befelé, csak ebben az irányban. Az M0 autóúton is teszteltem Gyál és az M7 között oda-vissza. Volt, ahol jelzett, de én csak később, a kapu alatt áthaladva hátulról fedeztem fel, de volt olyan, ahol szemből jól láthatóan a szokásos konzolon ültek a kamerák, jelzés viszont semmi. Sajnos itt nem tudok koordinátát, mert egyedül voltam, nem tudtam sem fotót, sem jegyzetet készíteni. Arra van ötlet, menet közben hogyan tudok koordinátát rögzíteni, ha egyedül ülök a kocsiban?
Az is jó lenne, ha sikerülne az összes POI-t megtekinteni, amit felvittél a térképbe. Említetted, hogy csak a felét tudtad feltolni...Azon pl. az M5-ön lévőket sem láttam.

lesliewednesday 2016.09.24. 11:17:42

A githubról letöltött kml fájl, ha Google Earth-el nyitnám, hibát jelez: sikertelen megnyitás, hiba történt a fájl elemzésekor, sor6, oszlop0 nem várt elem: html.

Mr. Big 2016.09.24. 19:28:09

@lesliewednesday: köszönöm, a jelzést, de az üllői úton lévő (és valószínűleg az M0-son talált is) nem VÉDA kapu, hanem a behajtási engedélyeket és a HU-GO-t ellenőrző kapu. Ezeket valóban nagyjából egy évvel a VÉDÁk előtt szerelték fel, és szinte teljesen ugyanúgy néznek ki, de sebességet nem mérnek, és ellenőrizni is csak a teherautókat ellenőrzik. (Kivéve az autópályát, ahol a matrica meglétét figyelik)

Megkülönböztetni két tulajdonság alapján lehet:
- a régiek előtt nincs "traffic control" tábla
- sötétben nem látszanak az infravörös ledek. A VÉDÁkban a kamera alatt U betű alakban piros fényeket látsz, mint ezen a képen:
online-kalkulator.hu/wp-content/uploads/2016/07/v%C3%A9da-szupertraffipax-orsz%C3%A1gos-t%C3%A9rk%C3%A9p.jpg

Mivel valószínűleg emiatt többeket zavarnának ezek, mint ahány ember hasznosnak találja, így ezekre nem riaszt.

A kml fájlt próbáld meg erről a linkről letölteni:
raw.githubusercontent.com/mrbig/tiveda/master/converter/Veda.kml

lesliewednesday 2016.09.25. 13:31:59

@Mr. Big: Ez a kml rendben megnyílik, köszönöm. A VÉDA vagy nem VÉDA kamera besorolás engem bizonytalanná tesz, emiatt a készülék használhatóságát számomra korlátozza. Ellenben nagyon jó, hogy ismeretlen helyeken nehezebb ezekre figyelni, tehát mindenképpen hasznos.
Ahol korszerű kamera van felszerelve,nem lehetek biztos benne, hogy bármikor "hadra" fogják" és nem jelentik be, és nem jelzik előre "Traffic Control" táblával. Minek is? Hiszen ez nem kötelező, amúgy is a táblák már elég közel vannak a mérés helyéhez...
Még tanulmányozom a saját POI-val való kiegészítés módját saját célra.(Én az összes fellelhető, fixen telepített kamerára szeretnék jelzést)
Köszönöm, hogy az egész projektet megosztottad és segítesz a kérdések megválaszolásában.

biciklitolvaj 2016.09.25. 16:19:19

Köszönöm a segítséget, a firmware feltöltés végül is sikerült, a térkép is wifi segítségével lett telepítve. A készülék is megépült. Látszólag minden rendben, már csak ki kellene próbálni élesben.

drtapfesz 2016.09.25. 19:09:47

Üdv! Sikerült nekem is létrehozni a készüléket , feltelepíteni is a megfelelő firmware-t , térképem is van wifin letöltve. GPS-t gyorsan megtalálja .
A problémám az , hogy az első VÉDA kapunál hibátlanul csipog villog az M3 ason , Miskolc Pest útvonalon Pestig nem csipog. visszafelé hibakeresésbe kezdtem, ahogy elhagytuk a véda kaput és abba maradt a csipogás ujraindítottam tápelvétellel. Vissza felé így minden kapunál jelzet. Mi lehet a gond ? :)

Mr. Big 2016.09.25. 22:04:32

@drtapfesz: szia, nem kezdett el a státusz led pulzálni? Elképzelhető, hogy megszakadt a gps kapcsolat (ha nem volt túl jó helyre rakva). Az is lehet, hogy valamelyik forrasztás nincs teljesen rendben, és ez okozott gondot.

drtapfesz 2016.09.26. 06:48:15

Üdv! A státusz led kb 15 másodpercenként villan fel . Közbe a GPS modulon a zöld villog .

drtapfesz 2016.09.26. 06:56:26

A villogo zöld ledre jön a soros vonalon az adat a GPS vevőböl . Megfelelőek.

Rogello 2016.09.26. 16:34:15

Sziasztok!
Nekem az lenne a kérdésem, hogy mekkora az eszköz össz áramfelvétele?
Lehet hogy a tápellátáshoz elég lenne egy 7805?
Szerintem ez az IC párszáz mA-t hűtés nélkül is bírna.
Előre is köszönöm a választ!

Mr. Big 2016.09.26. 18:53:42

@Rogello: a specifikácó szerint az esp8266 átlagos fogyasztása 200mA körül van, viszont induláskor ez rövid időre felszaladhat 500mA-re is akár. Ehhez jön a ledek és a csipogó fogyasztása, de ezek is alap esetben nem fogyasztanak, csak amikor jelzés van.

Kérdésedre: igen, szinte biztosan elég. Én is használok egy verziót, amibe hasonló feszstabot építettem be (most nem emlékszem a pontos típusra), de nekem érezhetően melegedik. Mivel a motoron van, ez annyira nem gond, ott kap hűtést.

A leírásba azért ezt a buck átalakítót tettem, mert ehhez kevesebbet kell forrasztani :)

solarsza 2016.09.27. 10:16:43

Ilyen lett:
dl.dropboxusercontent.com/u/22271072/TIVEDA/tiveda_sz.jpg

Működik jól, bár még csak egy kapunál próbáltam.
Köszönöm a leírást! ;-)

Berky 2016.09.27. 12:29:13

Sziasztok! Működik rendesen,de az M5 autópályán a 70km és a 29km -nél lévő védáknál nem jelzi! Ez nincs benne a térképben?
Köszönöm!

Mr. Big 2016.09.27. 12:45:58

@Berky: biztos, hogy azok traffipaxok? A waze is csak forgalom figyelő kamerákat jelez arrafelé. A régebbi matrica figyelő rendszerek nagyon hasonlítanak a VÉDÁ-ra, de azok csak az útvonal engedélyeket figyelik mást tudomásom szerint nem. Ezekre nem figyelmeztet a tiveda, mert zavaró lenne.

Berky 2016.09.27. 12:56:10

@Mr. Big: egyszerre épület ki a védáival! Ugyan úgy néz ki mont a véda!

Mr. Big 2016.09.27. 12:59:36

@Berky: legközelebb ha arra jársz meg tudod esetleg nézni, hogy az alábbiak valamelyike adott-e:

- van előtte "traffic control" tábla
- sötétben látszanak az infravörös ledek. A VÉDÁkban a kamera alatt U betű alakban piros fényeket látsz, mint ezen a képen:
online-kalkulator.hu/wp-content/uploads/2016/07/v%C3%A9da-szupertraffipax-orsz%C3%A1gos-t%C3%A9rk%C3%A9p.jpg
A hagyományosaknál nincs ilyen.

Vannak hasonló "ál" kapuk például az M1-esen is az M0-ás csomópont előtt. Ott külön érdekes, hogy ezek nem mérnek, de a régi nagy doboz igen.

Berky 2016.09.27. 13:07:46

@Mr. Big: Utána néztem igazad van! Köszönöm a gyors korrekt tájékoztatást!

Boss30 2016.09.27. 17:57:55

Üdv! Mért nem megy föl nekem a térkép?
mindig hiba üzenetet ír

Mr. Big 2016.09.27. 21:36:19

@Boss30: szia, mi az a hibaüzenet, amit kapsz?

Rogello 2016.09.28. 06:02:23

@Mr. Big: Szia! köszi a választ,lehet akkor én is valamilyen kapcsolóüzemű átalakítót fogok betenni.

lesliewednesday 2016.09.28. 14:44:22

@Rogello: Szia, én is kíváncsi voltam, ezért egy USB-s árammérő cuccal lemértem. Nem laboratóriumi pontosságú, de erre megfelel. 120mA-t mért készenlétben (GPS vevő pozíción, ledek, csipogó alapállapotban). A soros áteresztő stabil kockák ugyan bírni fogják, de erősen melegszenek.Emellett a dinamikus tulajdonságaik nem jók digitális áramkörök esetén, így a működésbe belezavarhatnak.
Használj kapcsolóüzeműt inkább, ahogy a szerző is javasolja.

lesliewednesday 2016.09.28. 15:02:28

Egy tanulság: A csipogó részt magam raktam össze, nem kész modult vettem, így kisebb a helyfoglalása. Ha valaki szintén barkácsolná ezt a részt, PNP tranzisztort (pl BC212), kb. 1k0 bázis ellenállást használjon, mert a Wemos D2 kimenete alapból 3V3-on van! az én csipogóm kb 45 Ohm ellenállású, ezzel elég jó a hangereje. Elsőre nem így tettem, de időben rájöttem a hibára.

Boss30 2016.09.28. 16:00:21

@Mr. Big: már nem tudom hányszor kezdtem újra! és mindig máhol akadok el ha puty olom a program fölrakás után akkor már biztos hogy a térkép nem hajlandó fölmenni!
ha egymás után rakom akkor föl megy de akkor sem látja hogy valóban ott lenne a térkép!
és a wifi be állitását sem értem!
Ha lenne rá lehetőség szívesen el küldeném awifi modult hogy ezt a részét ki hagyhassam!

Mr. Big 2016.09.28. 16:34:52

@Boss30: tudnál küldeni legalább egy screenshotot abból, hogy mit mutat reset után a putty? Jöhet nyugodtan privátba is.

Boss30 2016.09.28. 17:06:47

@Mr. Big: Sikerült! Most a vifihez nem akar kapcsolódni!
Mit kell most tennem nem találja a hálózatot

Boss30 2016.09.28. 17:48:26

Előre is köszönöm a válaszodat

Boss30 2016.09.28. 17:49:13

▒$NxG▒▒dCZ▒4h`▒▒▒
Board is normal
*WM:
*WM: AutoConnect
*WM: Connecting as wifi client...
*WM: Using last saved values, should be faster
TotalBytes: 2949250
UsedBytes: 14307
BlockSize: 8192
PageSize: 256
Loading map...................................................................................................................................................................
Map version: 1F68A1EA
Loaded 165 pois, free heap: 25160
Setting status to 0
*WM: IP Address:
*WM: 192.168.0.101

WiFi connected
IP address:
192.168.0.101
Starting OTA...no update found
Updating map...no update found

Boss30 2016.09.28. 18:05:03

Ezek után már a Telón meg sem jelenik a kapcsolat
Akkor ez most jó így?
Vagy kell még valamit csinálnom?

Mr. Big 2016.09.28. 20:47:29

@Boss30: gratulálok, sikeresen felraktál mindent! Innen már magától fog frissíteni, amikor látja a wifit. A telefonon a hálózatot csak akkor fogod látni, ha nem tud a beállított nethez csatlakozni, ilyenkor van lehetőséged másikhoz csatlakoztatni.

De amíg a mostanin nem változtatsz jelszót, addig nem kell többet beállítani.

Lucky Luke 10 2016.09.28. 21:55:36

Öcsödön nem jelzett, közzétett 46.899848583 20.394629046 kordináták szerintem jók. Meg tudnád nézni a térképen?

Mr. Big 2016.09.29. 00:46:16

@Lucky Luke 10: köszönöm, ez valóban egy bug volt, ami miatt két területet sem látott, pedig a térképen rajta volt.

Most kitettem a javított térképet

Rogello 2016.09.29. 10:01:16

@lesliewednesday: Szia! Köszi, valószínűleg én is kapcsolóüzemű tápot használok hozzá.

ferrit 2016.10.01. 00:04:04

@Rogello:
Csak óvatosan a mini táp modullal. Rendeltem hármat, ma jött meg. Kipróbáltam és mindhárom modul terhelés nélkül nagyon forró volt. A beállított 5V-ot nem tartotta stabilan, ha változtattam a bemeneti feszültségét. Rámértem szkóppal és egy nagy gerjedés volt a kimeneten. Az egyik modulból elkezdtem kiszedni és megmérni a nagyobb alkatrészeket. Kiderült, hogy a ki- és bemeneten levő kerámia kondi valami embertelen gagyi, attól vacak az egész. Kicseréltem azokat egy-egy 10uF / 35V-os kerámia kondira és megjavultak a tápmodulok.

gsx002 2016.10.01. 21:53:40

Először is szeretném megköszönni,hogy megépítetted és elérhető.Építettem kettőt mindkettő kiválóan működik.

bajusz61 2016.10.02. 20:29:02

Köszönöm a leírást, a héten megépítettem, a hétvégén kipróbáltam. Tökéletesen működik! Ledek nélkül fogom használni, a hangjelzés bőven elég.

AMILIO1510 2016.10.02. 20:48:27

Az antennának melyik felét ajánlatos felülre tenni a jobb vétel végett?

Samtf2 2016.10.02. 21:26:20

@AMILIO1510: Ez egy jó kérdés, nekem volt egy olyan amelyik időnként elvesztette a jelet ha az antenna rész volt felfelé és az árnyékolás (gyári számos rész) lefelé. De szerintem ez a helyes szerelési módja.

Mr. Big 2016.10.02. 23:58:40

@AMILIO1510: A GPS esetében én is a kerámiát szoktam felülre tenni, elvileg az az antenna. A wifi esetében nagyjából mindegy, olyan kicsi az egész. Ott inkább az a lényeg, hogy ne legyen alatta/felette egybefüggő fém felület

Mr. Big 2016.10.03. 00:00:43

@gsx002: @bajusz61: köszönöm a visszajelzést, jó látni, hogy egyre többen készülnek el vele

Mr. Big 2016.10.03. 00:01:34

@ferrit: azon gondolkodom, hogy mivel a gyárit leforrasztani elég macerás, vajon segít-e az, ha a kimenetre a már ott lévővel párhuzamosan kötök egy jobb kondit?

Taper 2016.10.03. 22:57:17

@Mr. Big: Gratulálok a kütyühöz, profin megírt program!
Én is összeraktam egyet, egy apró módosítással. Nálam zöld színű az állapot jelző LED, és pirosak a riasztás LED-ek, emiatt mindhárom LED 3.3V-ra van kötve 100 Ohm előtéttel.
A tápot egy szivargyújtóba dugható USB adapterről kapja, amiről a telefont is töltöm. Szerintem ez a legegyszerűbb megoldás, nem értem, miért kell DC/DC konverterekkel bíbelődni? Vagy ez motornál probléma?
Könnyen ment a telepítés, a Putty-al volt kisebb gond. A sebességet először 15200-ra kellett állítani, majd a program feltöltése után hagyni kellett 9600-on.
Az egész elektronikát egy 55x90x20 mm-es, elektronikai alkatrész boltokban kapható dobozba tettem, ettől egész gyári kinézete lett.
Amerre eddig jártam, tökéletesen működött. Igaz, nincs rá szükségem, mert minden szabályt betartok :), de a megépítésével szerettem volna közelebb kerülni az okos apróságokhoz. Ezen a területen hatalmas fejlődés van folyamatban, nem árt lépést tartani.
Érdekelne a kijelzős változatról is egy leírás.
Néhány kép:
drive.google.com/open?id=0B9201wjqcaZTem5GSXZRQU1lbWs

Mr. Big 2016.10.04. 09:55:59

@Taper: köszönöm jól néz ki, kiraktam ezt is a galériába:
butykoltem.blog.hu/2016/10/03/ti_kuldtetek_223

A DC/DC átalakítóra akkor van szükség, ha valaki fixen szeretné beépíteni, vagy csak nem akarja emiatt lefoglalni a szivargyújtót. Egy feszültség átalakítóval akár közvetlenül a biztosíték táblába is beköthető: butykoltem.blog.hu/2016/09/10/tiveda_beepitese

Használható amúgy más megoldás is, például feszültség stabilizátor, ide viszont a teljesen kezdőket figyelembe véve olyan megoldást választottam, ami minimális számú komponensből összeszerelhető.

Köszönöm a visszajelzésedet!

tele1 2016.10.04. 19:43:53

@Mr. Big: Egy próbát mindenképp megér. Sajnos kidobtam a vacak kondikat mindhárom nálam levő modulból, így nem tudom kipróbálni.
Mindenesetre, ha terheletlenül erősen melegszik a "nagy kocka" alkatrész, akkor rosszak a kondik. Helyes működés esetén még csak nem is langyosodik.

lcsaszar 2016.10.06. 11:40:57

@Mr.Big: írhatnál pár szót a térkép frissítésről. Felcsatlakozik az otthoni WiFire, eddig rendben van. Ezután honnan tölti le a térképet, és arra a helyre ahonnan letölti, hogyan kerül fel a legfrissebb?

Mr. Big 2016.10.06. 20:56:03

@lcsaszar: a térképet az ota.sneaker.hu címről tölti le. Ez a saját szerverem, kisebb-nagyobb privát projektekkel. Ide teszem ki a binárissá konvertált térképet. Ha kapok visszajelzést, netán küld valaki githubon egy pull requestet, akkor azt pár script segítségével ki tudom rakni hamar.

Ha át akarod állítani, mert saját helyről szeretnéd frissíttetni, akkor a config.h-ban találod meg az urlt, és tudod átírni.

lcsaszar 2016.10.07. 16:09:35

@Mr. Big: Köszönöm, közben magam is rájöttem... Az a tapasztalatom, hogy a komplett készülék 140-150 mA-t fogyaszt 12 V-ról. 5 V-ról nem mértem, de nálam nem minden USB dugasztáp és 12 V-ról (szivargyújtó) táplált adapter tudja megtáplálni.

Köszönöm a projektet, ez adta meg az indíttatást, hogy Arduino-val kezdjek foglalkozni.

gzsolt99 2016.10.08. 20:43:24

@Mr. Big:
Valamit elrontottam a letöltésnél, elfelejtettem átállítani 32M-ra flash méretet. A térképet nem tudtam rátölteni, gondoltam újra töltöm a firmwer-t, de aztán már semmit sem tudok betölteni.
Mondjuk pulzál a LED fut benne valami.
Hogyan lehet elölről kezdeni mindent? Flash törlés vagy akármi..?
ESP8266 download tools 3.4.2.
JA a wifit beállítottam, de
Starting OTA...HTTP_UPDATE_FAILD Error (-1): HTTP error: connection refusedUpdating map...HTTP_UPDATE_FAILD Error (-1): HTTP error: connection refused

Mr. Big 2016.10.08. 21:04:08

@gzsolt99: ez alapján úgy tűnik, hogy működik csak nem tud kapcsolódni a térkép frissítéshez. Ez pedig inkább helyi hálózati gondnak tűnik, jelenleg ugyanis fut a szerver. Nincs esetleg valamilyen tűzfal beállítva a routereden?

Megpróbálhatod a térképet kézzel is feltölteni, ahogy ebben a postban szerepel: butykoltem.blog.hu/2016/09/08/tiveda_firmware_feltoltes

Ha viszont a TotalBytes nullát ír ki, akkor gond van a fájlrendszerrel, ezt egy kicsit trükkösebb helyrerakni

gzsolt99 2016.10.08. 21:51:32

@Mr. Big:
Kivettem a virtuális AP-t, és a rendes hálózatomra csatlakoztattam, de a helyzet nem sokat javult csak most más a hiba:
Starting OTA...no update found
Updating map...HTTP_UPDATE_FAILD Error (1): Update error: ERROR[1]: Flash Write Failed
Mintha nem bírná írni a flash-t.
Kézi letöltés sem megy, mióta betöltöttem legelőször a fw-t.
induláskor:
Board is normal
*WM:
*WM: AutoConnect
*WM: Connecting as wifi client...
*WM: Using last saved values, should be faster
TotalBytes: 0
UsedBytes: 6
BlockSize: 8192
PageSize: 256
Map open failed
Setting status to 0

gzsolt99 2016.10.08. 22:38:28

@Mr. Big:
Megtaláltam a másik oldalon, megjavítottam félig meddig. A másik letöltővel érdekes bele tudtam töteni.
Board is normal
*WM:
*WM: AutoConnect
*WM: Connecting as wifi client...
*WM: Using last saved values, should be faster
TotalBytes: 2949250
UsedBytes: 0
BlockSize: 8192
PageSize: 256
Map open failed
Setting status to 0

Bár a térképet még igy sem nyitja, még küzdök vele

Mr. Big 2016.10.08. 22:43:31

@gzsolt99: a nehezén már túl vagy. Ha ezután rátöltöd a térképet, vagy csak beállítod a wifit, akkor már le kell töltenie.

gzsolt99 2016.10.08. 22:44:14

@Mr. Big:
Tehát a másik FW-s fórumon megtaláltam a megoldást,fájlrendszer helyre rakva, wifin leszedte a térképet, akkor most építem tovább a hadrvert, mindent kösz..

István Kőszegi 2016.10.09. 09:38:20

Köszönöm a leírást.Nekem,mint laikusnak is sikerült megépítenem.Leteszteltem,működik.

gzsolt99 2016.10.09. 14:43:52

@Mr. Big:
Vannak még problémák azért. L80 ( Quectel) GPS modult rákötöttem, ez volt itthon, az bekapcsolás után ugyebár tolja az NMEA adatokat kifelé, ebből válogatja ki a koordinátát. Mint olvasom a RMC ből.De igazából a GPS RX bekötésére mi szükség? A D1 vissza tol adatokat , ez nem nagyon teszett a GPS nek. Kikötöttem. Az más kérdés, hogy a wifi antenna sugárzása megzavarja szerintem a GPS modult ha túl közel van, ha kikapcsol a WIfI máris talált holdakat,és felállt a rendszer, de addig nem. 4cm problémát okozott. Lehet hogy amit Te használtál annak nem..

Mr. Big 2016.10.09. 21:38:48

@gzsolt99: az rx-et jelenleg kikötheted nyugodtan. A bekötését azért javasoltam, mert így a későbbiekben lehetséges esetleg beállításokat küldeni. A V.KEL-t nem zavarta, hogy kapott üzeneteket, mert egyszerűen eldobta azokat.

Szintént nem tapasztaltam az általad leírt zavart sem. Ugyanakkor a wifit már csak energia takarékosság okán is kikapcsolom pár perc után. Nyilván eltérőek a különböző modulok.

Navigandus 2016.10.10. 02:17:47

Üdvözletem urak. Mr. Big felé lenne egy kérdésem.

Amikor induláskor a wifi-n keresztül frissül a térkép egyidőben nem lehetne A-GPS adatokat is letölteni hogy hamarabb találjon pozíciót a GPS? Elég lenne az európai 3 napos lista.

Üdv: Navigandus

Navigandus 2016.10.10. 08:28:05

@gzsolt99: Szia Zsolt. Nekem is ezva gondom. Mi az a másik fórum? És mit csináltál?

Mr. Big 2016.10.10. 09:50:42

@Navigandus: nincs információm arról, hogy honnan lehetne az A-GPS adatokat megszerezni, valamint a V.KEL modulnál szerintem ennek feltöltésére sincs mód. Esetleg ezekről Te többet tudsz?

A felöltés kapcsán szerintem erre a postra lesz szükséged: butykoltem.blog.hu/2016/09/08/tiveda_firmware_feltoltes/full_commentlist/1#c31292709

gzsolt99 2016.10.10. 10:05:01

@Navigandus:
butykoltem.blog.hu/2016/09/08/tiveda_firmware_feltoltes

itt van az egyik kommentben,

meg én ezt a letöltőt használtam miután a másik ( ESP8266 download tools 3.4.2. ) nem volt hajlandó működni az első letöltés után.
github.com/nodemcu/nodemcu-flasher
ez van a fentebb lévő linken is.

gzsolt99 2016.10.10. 10:11:11

@Mr. Big:
megoldódott. inkább az volt a baj, hogy nem jól látott ki az ablakon :)
Mert önmagában bekapcsolva sem nagyon állt fel a gps..Jóval kisebb az antennája is.
Kivittem a szabadba és ott jól működik.

Viszont a tápellátásnál tényleg vigyázni kell, mert nagyon furcsa kis tápokat( low cost) küldenek kínából, ez is okozhat zavart, ahogy már valaki leírta.

István Kőszegi 2016.10.11. 15:03:38

@Mr. Big: Üdv.Nekem olyat csinál,hogy első elinduláskor működik rendesen,de ha valahol leállok és újra indítom az autót,akkor a piros led folyamatosan világít és nem mutatja a kamerákat.Ha hosszabb ideig kikapcsolt állapotban van,megint működik.Mitől lehet?

Mr. Big 2016.10.11. 15:58:41

@István Kőszegi: furcsa, pont fordítva kellene működnie: ha rövig ideig állsz (kevesebb mint 30 perc), akkor még emlékezni szokott a műholdakra, ezért akkor elég gyorsan el szokott indulni. Ha ennél tovább nincs táp, akkor újra le kell töltenie a műhold adatokat, emiatt lassabb.

Szerintem első körben próbáld meg kicsit odébb tenni, ahol jobb a gps vétel (közelebb az ablakhoz). Menet közben, nagyon beépített területen (mind Budapest belvárosa) nehéz megtalálni a műholdakat.

István Kőszegi 2016.10.11. 16:30:43

@Mr. Big: Lehet,hogy nem jól fogalmaztam.A GPS zöld ledje villog de a másik panelen a kék led nem pulzál és nem is villan fel 15 mp-ént hanem folyamatosan világít.

Atesz7007 2016.10.11. 17:47:48

Hali!
Elkészült a nagy mű, tökéletesen működik.

Tesztelni nehezen tudom, mivel elég messze (kb20 km) van tőlem a VÉDA kapu.
A térképbe beszerkesztettem egyet a lakásom közelébe próbára, de a fordítással nem boldogulok.
Tudsz ebben segíteni?
Másik. Pécsett a régi határőr laktanyánál ami most Rendőrség évek óta van fix helye egy trafinak. Ugyan nem véda kapu, de hetente többször kint van az új szuper trafi. A Pécsiek ismerik a helyet, de idegenek sokszor bele szaladnak. Esetleg nem kellene beszerkeszteni a térképbe. Vélemény?

Zs113 2016.10.11. 20:42:49

@Atesz7007: Én is ismerem ezt a helyet. :-) Valóban sokszor kint figyel a trafi. Jó ötletnek tartom ezt is belevenni.

Zs113 2016.10.11. 20:45:03

@Mr. Big: Köszönöm hogy közkincsé bocsátottad ezt a projektet!

Mr. Big 2016.10.11. 21:14:32

@Atesz7007: @Zs113: el tudjátok küldeni a koordinátákat, meg hogy melyik irányba néz? Akkor be tudom állítani

István Kőszegi 2016.10.13. 18:19:21

Tudja valaki,hogy hogyan lehet olyan resetet csinálni,hogy újra lehessen kezdeni?

Mr. Big 2016.10.13. 18:21:04

@István Kőszegi: mit szertnél újra kezdeni? :)

István Kőszegi 2016.10.13. 18:28:17

@Mr. Big: Az egészet előről,mert a piros led szerint (15mp villan) működik,de nem jelzi a kamerát.Rádugtam a gépre a putty-ot elindítottam és egyfolytában fut a kép,mindig más ír ki.

Mr. Big 2016.10.13. 18:32:03

@István Kőszegi: milyen gyorsan fut a kép? Tudsz esetleg egy kis példát küldeni?

Milyen kamerát nem jelez?

István Kőszegi 2016.10.13. 18:41:51

[url=http://kepfeltoltes.hu/view/161013/20161013_183345_www.kepfeltoltes.hu_.jpg][img]http://kepfeltoltes.hu/thumb/161013/20161013_183345_www.kepfeltoltes.hu_.jpg[/img][/url]
A képet a Képfeltöltés.hu tárolja. [url=http://www.kepfeltoltes.hu]http://www.kepfeltoltes.hu[/url]

Természetesen a VÉDA kamerára gondoltam.Eddig mutatta.

Mr. Big 2016.10.13. 18:48:17

@István Kőszegi: ez az adatsor teljesen rendben van. Ezek szerint van GPS vételed, és az szépen frissül is.

Ez alapján arra tippelnék, hogy valahol kontakthibás a gps éa a kontroller közötti vezetékezés. Ha az megszakad, azt jelenleg nem érzékeli a kód és továbbra is úgy jelez, mintha lenne vétel.

Mr. Big 2016.10.13. 19:47:14

@István Kőszegi: igen, ilyenkor nem kapja az üzeneteket. Szerintem próbáld meg a gpsel összedugva a gépen hagyni pár órán át. Ha még akkor is másodpercenként jönnek az üzenetek, akkor ebben a felállásban rendben van.

A kontakt hiba mellett még az a lehetőség merült fel, hogy gond lehet a tápellátással, és ezért zavarodik meg időnként. Az autóban miről használod? A szivargyújtós töltők néha nem bírnak komolyabb áramot leadni.

Zs113 2016.10.13. 19:52:29

@Mr. Big: A pontot sikerült berakni a térképbe?

István Kőszegi 2016.10.13. 20:01:17

@Mr. Big: A szivargyújtós töltő 4.2V és 800mA tölt.De lehet az a baj,hogy ma rátettem egy powerbankra,arról üzemelt.Holnap visszateszem a rendes töltőre,hátha az volt a baj.Köszi.

Mr. Big 2016.10.13. 22:11:26

@Zs113: igen, köszönöm, most volt rá kis időm. Kiment a frissítés, most már 168 poit fog jelezni

Mr. Big 2016.10.13. 22:12:59

@István Kőszegi: elsősorban a kontakt hibára gyanakodnék. Olyan is lehet, hogy menet közben valami zárlatot okoz, pl a controller fém háza simán okozhat ilyet. A töltő csak második, harmadik tipp lenne, olvastam pár helyen, hogy gondot okozott, ha nem bírja az áramot. Elvileg a tivedának a gps-el együtt is normál esetben csak úgy 100-200mA körül kellene fogyasztania.

Zs113 2016.10.13. 22:40:45

@Mr. Big: Igen. Le is frissítette. Köszönöm!

Atesz7007 2016.10.14. 10:51:03

@Mr. Big: Nálam is frissített, köszi!
Leellenőriztem ma Pécsett az új ponton a laktanyánál (arra jöttem melózni) szépen működött!
Köszönet érte!

peppino 2016.10.14. 17:14:41

összeraktam a kütyüt, de nem találtam a LED-es dobozomat és így csak a csipogóra hagyatkozva indultam útnak ma reggel. A csipogó a GPS "magáratalálásánál" ad ki hangot, és néha valami egyéb fura jelzés is jött, de hazafelé a 2/A elején lévő kapunál totál süket volt. Az nincs benne az adatbázisban, vagy csak túl lassú voltam neki?

Mr. Big 2016.10.14. 17:28:51

@peppino: 2/A Vác irányába? ott csipognia kellene.

Az egyéb furcsa jelzés milyen jellegű?

peppino 2016.10.14. 18:09:25

@Mr. Big:
Olyan mint amikor a GPS élesedik, csak a fordítottja. Nem sok idő volt tesztelni, majd holnap megyek Borsodba akkor jobban megnyúzom. Kellene jeleznie ott a 2/A- n?

Mr. Big 2016.10.15. 02:40:30

@peppino: a fordítottja azt jelzi, hogy elment a gps. Igen, az A/2-es elején lévőnél (közvetlenül az M0-ásról lekanyarodás után) kell jeleznie, ezt többször is teszteltem

peppino 2016.10.15. 07:37:02

Nos ma reggel kipróbáltam ismét, és csipogott. Jól működik, teszek rá LED-et is. Köszönöm!

Wadember 2016.10.16. 23:58:17

@Mr. Big: Autós USB-s adapterrel nekem sem ment! Nemes egyszerűséggel nincs kellően szűrve a kimenetük, és sajnos ugyanazon a frekin jár az USB adapter mint a WEMOS belső tápja! Vigyázni kell, mert nekem egy WEMOS-t (a 3.3V-os tápját) hazavágott!! A leírásban szereplő mini tápegységgel kifogástalanul üzemel (az 3.3V-ra van most állítva és a WEMOS 3.3V-os pontjára visszatáplálva kifogástalanul megy csak az USB kapcsolat nem megy többé. A kék ledek helyett zöldel helyettesítve nem kell neki 5V)!

Taper 2016.10.17. 09:26:35

@Mr. Big: Hali!
Az alábbi koordinátáknál szintén vannak fix sebességmérő kamerák, amik nem VÉDÁ-k, de jó lenne, ha bekerülnének a TIVEDÁ-ba.
47.417188, 19.315975 Észak felé néz
47.416100, 19.315575 Dél felé néz
Mindkettő az autók hátulját nézi, a megengedett sebesség 110km/h
Köszi!

Mr. Big 2016.10.17. 10:43:46

@Taper: köszönöm, ezek már benne voltak, a "Hagyományos" folder alá tettem őket.

tom19740 2016.10.18. 11:36:02

Sziasztok! Már működött a rendszer csak a kijelző miatt szétszedtem és most vettem észre, hogy a d1 mini nagyon forró, kézzel hozzá sem lehet érni, ez természetes? Mindent lekötöttem róla csak az usb van rajta pc-ről és így is.
Köszi!
Tamás

Zsolt Makk 2016.10.18. 19:01:49

Szia. Összeraktam, a hangjelzés megvolt elég hamar, a led 15 sec villan egyet de nincs semmi jelzés pl. ha gyorsabban megyek

István Kőszegi 2016.10.18. 19:52:38

@Zsolt Makk: Tudomásom szerint csak a VÉDA kameráknál jelez a led és a csipogó.Sebességtől függ a villanás és a hang milyensége.

Mr. Big 2016.10.19. 00:44:55

@tom19740: valamennyire szokott melegedni, hosszabb távon azt mondanám, hogy olyan 40-45C körül, azaz még meg lehet fogni, de nem feltétlenül kellemes. Számít nyilván, hogy mennyire tud szellőzni. Az USB csatlakozó mellett a reset gombbal átellenesen van egy kis fekete 5 lábú alkatrész, nem az melegszik nagyon? Mert az a feszültség szabályzója, minél nagyobb feszültséget kap, annál jobban melegszik.

tom19740 2016.10.19. 08:44:50

Az egész panel tűzforró amióta megpróbáltam rátölteni az oled-es firmwaret.

Mr. Big 2016.10.19. 11:29:51

@tom19740: az nem tűnik szerencsésnek. Ha visszarakod a korábbit, vagy egy standard nodemcut, akkor változik? Lehet, hogy valami végtelen ciklusban pörög.

tom19740 2016.10.19. 11:37:31

Az felmegy rá, de nem változik semmi.

Mr. Big 2016.10.19. 11:40:41

@tom19740: nincs esetleg valamilyen zárlat? Még ha le is forrasztottál mindent, elképzelhető, hogy két IO láb között maradt egy vékony ónszál. Mondjuk komoly zárlatnál nekem pár másodperc alatt elfüstölt az egész.

tom19740 2016.10.19. 11:49:22

Erre gondoltam én is, átnéztem nagyítóval is és még az folyósító anyagot is lemostam ami az ónban volt, de ugyan az.

antidogma 2016.10.20. 19:01:08

Sziasztok!
Sikerült összerakni a készüléket és feltenni mindkét file-t. Műköik, de néhány dolog talán hibás vagy én nem értem a visszajelzések lényegét.
Felkapcsolás után az ESP modul kék ledje erősödve. gyengülve villog és a hang is megvan. Viszonylag hamar megtalálja a műholdakat (a GPS modul zöld ledje pulzál) csipogás abbamarad, illetve a kb14-15 mp.enkén csippan egyet. Ha közben megszűnik a vétel a piros (státusz) led egyet (!) villan de el is alszik és a hang megváltozik, ahogy többen is jelezték. Miután a gps vétel helyreáll és a frissítés is lezajlik a piros led nem csinál semmit, csak a 15mp-es csippanás hallatszik. Kapu közelébe érve (az előírt megengedett sebeességgel)a kék ledek villognak és a piros led is felvillan, de a csipogás nem jelez kaput. Távolodva a kaputól a piros led villogása megszűnik, továbbá a kék ledek sebességtől függő -eltérő villogása szintén. A kérdésem az volna, hogy a piros lednek nem kellene pulzálnia a vétel megszünésekor? A csipogónak a fent leírásban csipogni kellene a kapu közvetlen közelében. Nekem csak a 15mp. -es csippanások voltak végig, a kapu felé és távoldva egyaránt. Mi lehet a gond?

jani57 2016.10.20. 21:27:48

@antidogma: Ellenőrizd, hogy a csipogó középső vezeték D2 és a piros led D4 van bekötve.

Samtf2 2016.10.20. 22:08:01

@antidogma: Szerintem felcserélted a piros led és a csipogó kimenetét

antidogma 2016.10.20. 22:13:25

@jani57: De valóban elnéztem a bekötést. Én egy nyákra tettem az egészet és sajnos nem ellenőriztem a végén. Az volt a furcsa, hogy a zümmer működött (adott hangot) így is...
Nagyon köszönöm a segítséget!

Rogello 2016.10.20. 22:33:46

@lesliewednesday: Szia! Hogy hol vetted a passzív csipogót ? Voltam egy elektronokai boltban ott 3-12V-ig működő csipogót árulnak, szerintem az kicsit halkan szól 3,3 V-on.

janosszocs 2016.10.21. 00:27:28

@Mr. Big: Először is szeretném megköszönni az egész leírást, ma én is építettem kettőt is. Viszont amit észrevettem, hogy ha áramot kap,villan kettőt a piros led, és nem csinál semmit, putty-ban sem történik semmi. Aztán ha nyomok egy reset gombot, akkor elindul rendesen, pulzál a piros led, és puttyban is látszik, hogy a GPS dolgozik. A kérdés, hogy ez normális, hogy resetelni kell indulás után 1x hogy működjön? Nálam most mind2 board ezt csinálja. Válaszod előre is köszönöm.

Mr. Big 2016.10.21. 00:36:30

@janosszocs: nem kellene így viselkednie. Közvetlenül programozás után nem mindig indul újra, olyankor szokott kelleni a reset, de egyébként el kell indulnia magától.

Viszont programozás után van egy idő, amíg "formázza" a kártyát (vagy másra nem tudom fogni, hogy mit csinálhat ilyenkor), ami eltart kb 1-2 percig. Később ez már nem szokott előfordulni.

Próbáld meg esetleg simán tápról (pl usb töltő), mert az is lehet, hogy az USB fog meg valamit.

Még egy dolog lehet: ha induláskor valami miatt bootloader (firmware feltöltés) módba kerül. Ez akkor történik, ha induláskor a D3 vagy D4 láb 0-ába kerül (valami földeli), vagy D8 magasba (ez lehet akár statikus elektromosság is akár a kezedtől). Tehát ha az előzők nem vezetnek sikerre, akkor győződj meg róla, hogy ezek a lábak nem kapnak-e téves kontaktot valahonnan. D3 és D8 szabad, D4 pedig a státusz leden keresztül elvileg magasra van kötve.

janosszocs 2016.10.21. 09:29:05

@Mr. Big: Látom te se fekszel korán :) Mint kiderült, valamiért az asztali gépem USB3 portja nem tetszik neki. Átdugtam másikba, ami szintén USB3 volt, és ott is ezt produkálta, akkor írtam a hozzászólást. Ma megnéztem egy powerbank-al, illetve a laptopomon (USB2), és ott rögtön elindul, szóval a probléma igazából megoldva, mert a motoron úgyse USB3 van :D
Köszönöm mégegyszer a gyors választ, ma délután megyek tesztelni :)

Mr. Big 2016.10.21. 10:14:55

@janosszocs: igen, valószínűleg akkor amikor rádugod egy pillanatra átviszi programozási módba.

A délutánihoz jó időt, széles utat kívánok! :)

lesliewednesday 2016.10.21. 17:46:04

@Rogello: Alkalmas passzív csipogó van pl a PC alaplapokon, de bármilyen hasonló megfelel. Önmagában viszont nem szabad a Wemosra-kötni! A szerző által használt modulon a csipogón kívül van egy PNP tranzisztor és egy bázisellenállás. A hangerő attól is függ majd, mekkora a csipogó ellenállása. Én kb. 45 Ohmosat használtam, ez kellően hangos (nekem) Pl.a l@mexből(cikkszáma:46-02-62) ezt hajtsd meg egy PNP tranzisztorral(emittere a +3,3V-ra, kollektorára a csipogó + lába, a csipogó - lába pedig a GND-re. A tranzisztor bázisellenállása kb. 1-2kOhm, aminek a másik végét kötöd a Wemosra. Ebből a kapcsolásból adódik, hogy nem szabad 3,3V-nál nagyobb tápra kötni a tranzisztor emitterét a nagyobb hangerő reményében! Ha túl alacsony a csipogó ellenállása, hangosabb, de nagyobb áramot igényelhet, így túlságosan megrángathatja a tápot, ezzel zavarhatja a működést.

Fazer600 2016.10.23. 21:11:16

Köszönet ezért a csodáért és a precíz leírásért a kitalálónak. Én is összeraktam egyet, már csak a kék ledek hiányoznak róla.
Lenne egy olyan kérdésem, hogy a mini táp terhelten mennyire melegszik? Az enyém kb. 60-65 fokos lehet tippelésem szerint. Ez normális? Valaki korábban írt valami kondenzátor cserét emiatt. Holnap megnézem majd terheletlenül is a hőmérsékletét. Remélem nem kaptam valami selejtet, addig nem építeném be.

Mr. Big 2016.10.23. 21:19:55

@Fazer600: az nagyon soknak tűnik, és biztosan nem normális.
Itt írta ferrit a tapasztaltait:
butykoltem.blog.hu/2016/09/10/tiveda_beepitese#c31361433
megpróbálhatsz a bemeneten és a kimeneten 1-1 10uF kondit párhuzamosan kötni, illetve ha nem oldja meg, akkor leforrasztani a meglévőket. Kíváncsi lennék a tapasztalataidra, hogy ez megoldja-e.

Fazer600 2016.10.23. 21:44:16

@Mr. Big: Ki fogom próbálni, csak attól tartok nem tudom leforrasztani a meglévőket, nincs normális forrasztóm hozzá.
Annyit tudtam mérni, hogy a beállított kimeneti feszültséget terhelten is tartotta. Holnap kipróbálom azt is, hogy a bemenő feszültség változása okoz-e változást a kimeneten.
A 10uF-s kondi az milyen legyen? Nem igazán értek az elektronikához csak szórakozom vele.

Mr. Big 2016.10.23. 21:51:06

@Fazer600: a másik posztban 35V kerámiát írt. A feszültség amúgy mindegy, amíg nagyobb mint 12V (csak azt írja le, hogy meddig használható).
Próbálj meg elsőnek a bemeneti +- és a kimeneti +- közé kötni egyet-egyet, és meglátod, javít-e. Ha nem, akkor jön az alkatrész leszedése.

Fazer600 2016.10.23. 22:02:15

@Mr. Big: Így fogom először csinálni és megírom az eredményt. Ha nem javul megpróbálom leszedni. ( vagy egy hegyes fogóval mérgesen összeroppantani ) Most sajnálom,
hogy nem rendeltem többet ebből a kis tápból.

lcsaszar 2016.10.24. 16:29:17

@Fazer600: Nálam javulást hozott a kis tápkonverter be- és kimenetére kötött kondenzátor. Ha jól emlékszem, 22uF/25V, amit találtam a fiókban. A kék LED-ek előtét ellenállását 220 ohmra, a pirosét 150 ohmra növeltem. A fényerő így is elég nagy, és a kék LED már nem villog.

Az egyetlen dolog, amit észrevettem, hogy nyílt úton minden látható ok nélkül néha egy pillanatra elveszti a GPS jelet, majd szinte azonnal ismét megtalálja. Ez főleg az elindulás utáni 1-2 percben fordul elő, helyfüggő. Nem lehetne valami késleltetést betenni, hogy pl. 5 másodpercig ne reagáljon a GPS jel kimaradására? Pl. XIII. ker. Vágány utcai vasúti aluljáró alatt áthaladva.

Mr. Big 2016.10.24. 17:02:33

@lcsaszar: köszönöm a visszajelzést

Van egy todo listám a fejlesztendőkkel, ez #1 rajta jelenleg :)

Fazer600 2016.10.25. 10:46:57

@Mr. Big: Nem tudnak ilyen kondenzátort kerámiába még rendelni se itt a helyi elektronikai szaküzletbe. Csak elektrolitba lenne.

Fazer600 2016.10.25. 10:51:42

@lcsaszar: A kondenzátor elektrolit kondi volt?
Az eredetit leszedted vagy párhuzamosan kötötted?

Rogello 2016.10.25. 11:57:31

@lesliewednesday: Köszi a tippeket, nagy segítség volt! :D

lcsaszar 2016.10.25. 12:23:45

@Fazer600: Igen, kis elektrolit kondenzátort tettem be. Csepptantál is jó lett volna. A negatív kivezetés meg van jelölve. Az eredeti kondenzátorokat bent hagytam.

lesliewednesday 2016.10.26. 13:11:34

Nekem is megérkezett 10db step-down mini táp. Egyet kipróbáltam. Rettenetes a kimeneti jel! 5V kimenő esetén kb. 1V a hullámosság. Ez használhatatlan így. A közelében lévő rádiót is nagyon zavarja. A bemenő fesz. változásra is kényes, ingadozik a kimenet. Kondi csere után írok.

lesliewednesday 2016.10.27. 21:53:03

Kimenő kondi csere 22uF/16V tantálra jelentős javulást hozott. A cserét mindenképpen javasolom!
Ube=11V, Uki=5V esetén az alábbiakat mértem:
Eredeti kondival (10uF kerámia) terhelés nélkül Ibe=75mA(!), tekercs jelentősen melegszik. Kb 1,5VCs-cs hullámosság 300kHz frekvenciával a kimeneten.
Tantállal, terhelés nélkül Ibe=10mA, semmi nem melegszik. Kb,0,25Vcs-cs hullámosság a kimeneten. Iki=300mA,5V-on stabil kimenet, szinte semmi melegedés, változatlan hullámosság! Terhelés nélkül a rádiót sem zavarja...

Fazer600 2016.10.28. 08:20:19

@lesliewednesday: Az eredeti kondit levetted vagy párhuzamosan tetted ezt hozzá? Elég csak a kimenetre tenni?

lcsaszar 2016.10.28. 18:02:59

@lesliewednesday: Az csoda lenne, 1.1W teljesítmény felvétel mellett 1.5W teljesítmény leadás... De a kimeneti kondi tényleg segít.

lesliewednesday 2016.10.28. 18:49:51

@lcsaszar:Csoda persze nincs, csak félreértetted. Ibe=10mA terhelés nélkül!(azaz üres járási telj. felvétel, amit számoltál) Iki=300mA mellett az Ibe cca. 160mA volt...(ami kb 1.76W, így a hatásfok kb.85%. Tehát rendben van és lényegesen kevesebb hőt termel, mintha analóg áteresztő stab. kockát használnánk erre a feladatra. A táp által keltett elektromágneses zaj viszont zavarhatja a GPS vevőt ill. a Wifi részt.
Elnézést, ha mégis tévedtem valamiben.

lesliewednesday 2016.10.28. 18:53:58

@Fazer600: Én levettem, mert a tantállal már túl magas lenne. De maradhat is, ha ügyesen rápatkolod.Elég a kimenetre, a zaj első sorban ott jelentkezik. Ha 3,3V vagy 5V a kimenet, a kondi fesz. tűrése lehet kisebb, akár 6,3V, így nagyobb kapacitás is elférhet. De véletlenül se tekerd a kimenő feszt a kondi határfeszültsége fölé!

Fazer600 2016.10.28. 19:49:05

@lesliewednesday: Köszi a segítséget, én ráteszem valahogy, mert úgy gondolom nem tudom az eredetit roncsolás nélkül levenni.
Az én mini tápom kimenő feszültsége nem ingadozott, egy autó akkun próbáltam ki, de a "nagy kocka" az melegedett terheletlen állapotban is. Nem azonnal a bekapcsolás után hanem fokozatosan egyre melegebb lett.

korLaci 2016.10.31. 08:13:28

Üdv Mindenkinek !
Megépítettem a Tivedát, szuperül működik, legalábbis eddig azt hittem, hogy szuperül működik.
Az M5-ös bevezető szakaszán sokat autózom, ott jelzett is mindíg, ahogy kell. De tegnap voltunk vidéken, és azt tapasztaltam, hogy se az M5 pályán,Kecskemét felé, se Szolnok felé az M4-en nem jelzett. Három kapun mentünk át, és a Tiveda szép csendben pihent. A pulzáló jelzés megvan, a GPS modul alján a zöld led is pislog, látszólag minden rendben, de semmi jelzés. Hazafelé megint átmentünk az M5 bevezetőn, és ott megint csipogott. Arra gondolok, hogy nem lehet, hogy frissítés közben túl hamar indultunk el, és léptünk ki a WIFI hatóköréből, így nem tudta befejezni a TIVEDA a frissítést ? Mert ha jó, miért nem jelzett a többi kapunál, ha rossz miért jelzett az M5 bevezetőnél? Nem tudom mi a gond, csak egy ötlet volt...
Egyébként szerintem jó lenne, ha lenne valami visszajelzés a frissítés alatt.
Köszi : KorLaci

Mr. Big 2016.10.31. 10:03:16

@korLaci: Szia! M5-ösön és M4-en azokon a részeken nem tudok VÉDA kapuról. Könnyen összetéveszthetőek a HUGO kapukkal, de a VÉDÁval ellentétben azok nem mérnek. Ezeknél a tiveda nem is jelez, hogy feleslegesen ne riogasson.
A teljes térképet kml formátumban itt tudod letölteni, és például google earthben megnézni:
raw.githubusercontent.com/mrbig/tiveda/master/converter/Veda.kml
A térkép frissítés egyébként mindent-vagy-semmit alapon működik: miután letöltötte a fájlt, ellenőrzi, hogy nem sérült-e meg, és csak akkor írja felül az eredetit, ha sértetlennek bizonyul.

korLaci 2016.10.31. 15:45:16

Szia !
Köszi a választ. Igazad van, azok tényleg nem VÉDA kapuk. Az tévesztett meg, hogy nagyon hasonlítanak az igazi VÉDA kapukhoz. Megnéztem a rendőrség oldalán, nincsenek benne a listában.
www.police.hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/zsaru-magazin/veda-fix-kamerak-listaja
Üdv : KorLaci

biciklitolvaj 2016.10.31. 17:21:11

Szia Mr. Big !
Örömmel jelentem, hogy a készülék a próbaüzemeken is sikeresen szerepelt, remekül működik. Már fentebb jelezte valaki, hogy a körforgalomban néha elveszti a GPS jelet, de utána azonnal meg is találja. Néha nálam is előfordul, ha egy fél körnél többet teszek meg elég tempósan. Szerintem nem kontakthiba, mert a rázós földúton nem fordul elő sohasem. De ezt nem tartom hibának. Köszönöm a kifejlesztést és a megépítéshez nyújtott segítséget.

jakubovics 2016.11.02. 21:36:11

Sziasztok!

Nem építettem meg az áramkört, de van egy VK2828U7G5LF GPS modulom. Már gyári beállítással sem volt hajlandó pozicionálni sehova. U-Center 8.23-al próbáltam átkonfigurálni, de ugyan úgy nem működik. A PPS LED nem világit, a tápled igen. Az EN lábon magas jel van, a PPS-en alacsony. A kimeneten a következőt küldi: $GPRMC,,V,,,,,,,,,,N*53 ami egyértelműen az érvénytelen adatot jelöli, azaz nem látja a műholdakat. Valaki tapasztalt hasonlót, és sikerült feléleszteni? Érdemes rendelni másik modult?

toodark 2016.11.02. 22:00:11

@jakubovics: PPS-re ne tegyél jelet, mert az kimenet.
A kimenet, amit kapsz normális, ha nincs műhold. Próbáltad szabadban is? Beltérben egyáltalán nem biztos, hogy fogsz tudni jelet kapni, főleg ha sűrűn lakott helyen vagy. De zavarhatja a közelében lévő egyéb zajforrás is, akár egy nem megfelelő tápegység is.

A PPS csak akkor fog villogni, ha már legalább az óraszinkront megkapta.

jakubovics 2016.11.02. 22:27:43

@toodark: Nos jelenleg ott tartok, hogy USB-ről nem tudtam használni a modult szabadtéren. Labortápról megtáplálva stabilan működik, áramfelvétele >30mA, és valóban itt előfordulhat hogy nincs műhold. Valószínűleg ha megépítem az áramkört akkor szivargyújtóról működött volna, ez a következő lépés. Én egy UPC-s Wifi hálózathoz konfigolt nyomkövetőt szeretnék eszkábálni, de úgy tűnik a modulnak erősebb táp kell mint egy USB.

Jinghis 2016.11.02. 23:21:47

Nagyon köszönöm a sok fáradozást és az aprólékos útmutatót a készülék elkészítéséhez, még egy laikusnak is érthető és követhető. Életemben először forrasztottam és meglepetésemre működött a dolog. Teszten is átment, két kapunál is jól vizsgázott.
Másnapra azonban kicsit furcsán viselkedett, a D1-es kék LEDje nem is pulzál, a piros LED csak resetnél villan egy pillanatra, viszont a GPS zöld és piros LEDjei vadul villognak. Lehet, hogy elpusztult a D1 mini?

Mr. Big 2016.11.03. 00:17:09

@jakubovics: Itt találsz datasheetet :github.com/CainZ/V.KEL-GPS?files=1 eszerint az áramfelvétele max 35mA, tehát az USB elég kell legyen. Amíg műholdat talál kültéren is eltarthat akár 5-10 percig is (pl magas panel épületek között) De ha ekkor is még az általad is írt üres üzenetet írja, akkor valóban gond lehet az egységgel. Nem sérült az antenna rész esetleg? (tipp: az EN bemenetet én szabadon hagytam, így is működik. Az is megfordult a fejemben, hogy rosszul dokumentálták, és esetleg nullába kell húzni)

Mr. Big 2016.11.03. 00:20:36

@Jinghis: milyen sűrűn villannak? Olyan, mintha folyton resetelődne. Ha számítógépre rá tudod dugni, akkor terminálban (Linuxon screen, vagy cu, de az arduino ide serial monitorja is jó) meg tudod nézni, mi történik. Annyira nem könnyű elpusztítani őket, de ez zárlat okozhat fura dolgokat.

Jinghis 2016.11.03. 08:27:06

@Mr. Big: A D1-en semmi nem világít, abszolút nem ad életjelet. Csak a GPS-en levő két mikroLED villog nagyon gyorsan. A különálló piros LED csak akkor villan fel egy pillanatra, ha nyomok egy resetet a D1-en.
Rátettem gépre, de a screen nem találja, és próbáltam esptoollal újra telepíteni a firmware-t, de az sem látta.
Autóban szivargyújtós USB-töltőről használtam, gondolom abból nem kaphatott 5V-nál többet. Mivel nem dobozoltam be és a forrasztások sem lettek a legjobbak, talán valahol lehet(ett) egy zárlat. Esetleg érdemes mindent leszedni róla és úgy megnézni, hogy működik-e?

Mr. Big 2016.11.03. 12:14:52

@Jinghis: a gps-en nem kellene villognia, főleg nem a piros lednek (ez valószínűleg egyszerűen rá van kötve a tápfeszre). Ezért olyan, mintha az áramforrással lenne gond, vagy ez zárlat miatt állandóan újraindulna. A gpst egyszerűen le tudod húzni, mivel a modulon lévő csatlakozó szétszedhető. Ekkor látod, hogy nem ő-e a hibás.

lcsaszar 2016.11.03. 20:36:25

@jakubovics: Szivargyújtós USB táppal nekem sem működött (gyári Motorola és Nokia). Némelyik USB dugasztápról működik, másokról nem. 12V-ról a belső kapcsolóüzemű 12V/5V átalakítóval stabilan megy. Az áramfelvétele 100-120mA, tehát a teljesítményfelvétel 1.5W körül lehet.

jakubovics 2016.11.03. 21:15:09

@lcsaszar: Na ma kivittem egy hosszabbítót és labortápról megnéztem: az eszköz feléledt, 35mA-t felveszi. Megnéztem a 2 laptop USB csatlakozóiról is (HP ElitteBook, SAMSUNG UltraBook) itt nem vette fel a 35mA-t. Vagy az USB nem tudta meghajtani a modult. Külső tápról elindult, és küldi is az üzeneteket már rendesen.

@Mr. Big: Az EN lábat felhúztam egy ellenállással a tápra így stabilan megy. Persze alapból szabadon hagyva is működik. A későbbiekben még jól jöhet uC-ből bekapcsolni a modult.

Nem tudja valaki hogy a 8266 alvó állapotba vihető? Ha igen akkor jobban beleásom magam.

jakubovics 2016.11.03. 21:16:22

@lcsaszar: Ja én csak a GPS modult mértem, ~35mA körüli az áramfelvétele.

Jinghis 2016.11.03. 22:11:46

@Mr. Big: Kipróbáltam, hogy a GPS-t eltávolítottam, de sajnos ez sem segített. Ezután mindent levettem a lapról és így próbálkoztam vele, de csak annyira hajlandó, hogy a D1-en levő kis kék LED felvillan ha rádugom a tápra vagy nyomok egy resetet. A screen nem látja és a esptool azt írja, hogy nem tud a cucchoz hozzáférni. Van még valami, amivel érdemes próbálkozni?

Mr. Big 2016.11.04. 01:26:06

@jakubovics: van egy alvó módja, ez úgy működik, hogy egy időzítőt kivéve mindent kikapcsol, majd amikor lejárt az időzítő, akkor a D0-on kiad egy reset jelet. Tehát ehhez a D0 és a RST lábat össze kell kötni.
Ez azt is jelenti, hogy kód minden alkalommal resetelődik, erre fel kell készülnie. Úgy emlékszem lekérdezhető, hogy sleepből ébredt-e, vagy más resetet kapott.
Rövid leírás, példakód:
www.esp8266.com/wiki/doku.php?id=esp8266_power_usage

A gps fogyasztásáról: általános tévhit, hogy a gps sokat eszik (telefonban, pda-ban, stb). Nem a gps eszik sokat, hiszen ez csak egy rádió vevő, meg esetleg néhány célhardver, hanem jellemzően az az alkalmazás, ami a gpst használja: egy waze, vagy igo, ami folyamatosan 3D dolgoat rajzol a képernyőre sokszor annyit eszik mint a gps vevő. Igazolja ezt az is, hogy egy egyszerű data logger mint a MyTracks sem fogyasztja az akksit.

Mr. Big 2016.11.04. 01:32:18

@jakubovics: még egy dolog van az alvó móddal: a nodemcu és a d1 minin is van egy feszültség szabályzó meg egy usb csatoló, amik sajnos áramot vesznek fel. Ezért érdemes megmérni, mennyire megy le sleep modeban. Maga az esp8266 mikro amper nagyságrendbe kell lemennie sleepkor.

Mr. Big 2016.11.04. 01:59:09

@Jinghis: akkor sajnos vagy döglött a d1 mini, vagy valami folyamatosan resetben/zárlatban tartja. Ha a gép látná usb-n, akkor meg lehetne próbálni újraírni a firmwarett.

morvfer 2016.11.09. 11:54:19

Sziasztok!
Köszönöm a fejlesztőnek, hogy közkincsé tette a Tivedát!
Terveztem hozzá panelt, hogy egyszerűbb legyen a szerelése, és mivel egy darabot csak nagyon drágán tudtam gyártatni, így csináltattam 10 db-ot, így gondoltam felkínálom azoknak, akik szeretnék megépíteni. A panel mérete 5cm x 7cm, van Led-es és kijelzős verzióhoz is. 500 Ft/db-ért tudom adni. Képek itt:
kepfeltoltes.hu/161109/Tiveda_Led_Beult_800_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

kepfeltoltes.hu/161109/Tiveda_Oled_Beult_800_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Fazer600 2016.11.09. 21:58:35

Sziasztok!

Építgetem ezt kis csodát, de valamivel mindig elakadok.
Most az lenne a kérésem, hogy nem tud valaki egy olyan kapcsolási rajzot küldeni, ami azt csinálja, hogy csak akkor kapcsolja be a Tiveda mini tápját, ha az autó hálózati feszültsége mondjuk 13V fölé megy?
Azért kellene, mert egy olyan vezetékre kötném amiben folyamatosan van feszültség, nem csak a gyújtás ráadásakor.
Nem akarnám, hogy az akku lemerüljön ha az autó sokat áll.
Persze, ha más megoldás nem lesz teszek rá egy kapcsolót.
Előre is köszönet a segítségért. Üdv.

lcsaszar 2016.11.10. 13:18:46

@Mr. Big: Javaslom, hogy a következő szoftverváltozatban fontold meg ezt a kiegészítést: a GPS jel elvesztése után legyen néhány másodperc késleltetés. Ennyi idő alatt van esély rá, hogy ismét megtalálja a műholdakat (ha jól tudom, legalább 4-et kell látnia), és elmaradhat a "szomorú hang - vidám hang" jelzés, pl. sűrűn lakott helyen, troli felsővezeték vagy felüljáró alatt áthaladva.

KerGe 2016.11.10. 16:18:57

@Mr. Big: Egy kis kiegészítést javasolnék én is a fejlesztésbe, nem tudom mennyire megoldható. Nem autópályán lévő véda kapukat jelez a készülék közeledéskor is és távolodáskor is. Értem a problémát, hogy a GPS pontosság miatt nem lehet külön választani a négyzeteket, viszont ilyen esetben (és azt hiszem más esetben is) véleményem szerint elég lehet egy négyzet, aminek a középpontjában a mérő gps koordinátái vannak, és amennyiben közeledünk a középponthoz jelez, amikor távolodunk tőle akkor már nem jelez.

Mr. Big 2016.11.11. 16:36:02

@Fazer600: én egy tranzisztorral próbálkoznék, aminek a bemenetét egy feszültségosztóra (két megfelelően méretezett ellenállás) kötném. Ezzel be lehetne állítani, hogy csak adott feszültségszint felett nyisson ki a tranzisztor. Kérdés, hogy nem lesz-e érzékeny a feszültség ingadozásokra. De lehet, hogy van egyszerűbb megoldás, analóg dolgokhoz nem nagyon értek.

Fazer600 2016.11.12. 12:28:01

@Mr. Big: Köszönöm, kipróbálom.

jani57 2016.11.12. 22:27:01

@Fazer600: Méregettem egy kicsit, a tiveda mini tápjának 4V-on gyakorlatilag 0 az áramfelvétele, 5,5V-on pedig leadja az 5V-ot a kimeneten. Ha azt akarod, hogy 13V-nál lekapcsoljon, egy 9,1V-os zéner diódát kellene a táp bemenetével sorbakötni. Így 13V-nál 3,9V jut a táp bemenetére, 14,4V-nál 5,3V. Az áramfelvétel 12V-ról 60-80mA tehát 1W-os zéner kell,pl ilyen:

www.ebay.com/itm/70pcs-14-Values-1W-3-3V-30V-Assorted-Zener-Diode-Assortment-Kit-Set-Electronic/191967247088?_trksid=p2047675.c100005.m1851&_trkparms=aid%3D222007%26algo%3DSIC.MBE%26ao%3D2%26asc%3D38530%26meid%3D46583f3f1679476b9874dfd20ca3e668%26pid%3D100005%26rk%3D2%26rkt%3D6%26sd%3D311635450072

Fazer600 2016.11.12. 23:50:09

@jani57: Nagyon köszönöm a segítséget, már csak annyi lenne a kérdésem, hogy ha jól gondolom ezt a táp 12V + bemenetére kell kötni és nem a negatívra?

jani57 2016.11.13. 00:14:40

@Fazer600: Az mindegy hogy a táp bemenetének melyik sarkára kötöd, az a lényeg hogy sorba kösd vele (tehát a zéneren át kapja a 12V-ot a táp)
Fontos még az, hogy záróirányba kösd be. Ha nyitóirányba kötöd be akkor sem történik semmi baj csak így nem kapcsol le, mert nyitóirányba kb 0,5V-nál nyit, záróirányba meg 9,1V-nál.

Fazer600 2016.11.13. 00:23:08

@jani57: Köszönöm, remélem menni fog.

Jinghis 2016.11.13. 12:02:41

Helló! Nekem az Bp. Alkotás úti supertraffinál nem jelez, pedig kétszer is jártam mostanában ott, máshol viszont szólt.

Mr. Big 2016.11.15. 13:56:32

@Jinghis: szia, tudtommal az nem VÉDA: nem szerepel a rendőrségi listában, és a waze szerint is csak dummy kamera. Biztos vagy benne, hogy VÉDA?

Jinghis 2016.11.16. 22:28:09

@Mr. Big: A Traffi Hunter tévesztett meg, mert szerinte az egy Szuper Traffi 50 és valóban van ott néhány kamera egy épület előtetőjén. Rákerestem és úgy tűnik, hogy a kérdéses helyen van az a cég, amelyik fejlesztette a VÉDA rendszert, és azok nem rendőrségi, hanem talán tesztkamerák.

Wadember 2016.11.20. 08:08:46

Hali!

A hétvégén voltam az M6-oson Bp-Szekszárd vonalon oda 3 vissza 3 kapu alatt átmentem de sehol nem jelzett! Azok nem VÉDA (a felépítmény a kamerák elhelyezése ugyanaz) kapuk vagy csak újak? valamint az M30 miskolci lehajtója előtt 1km-rel is van mindkét oldalon ilyen hardver, ennél sem jelez. Ezek az autópálya mérnökséghez tartoznának? Kinézetre ugyanolyan a kameraelrendezésük mint a VÉDÁnak.

Mr. Big 2016.11.21. 14:15:51

@Wadember: szia!
Én ezek alapján az adatok alapján dolgoztam:
www.police.hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/zsaru-magazin/veda-fix-kamerak-listaja
Az M6-oson ez alapján nem szerepel semmi, sem az M30 előtt.

Bár a lista tavalyi, mivel ez egy fix uniós pályázat volt, az eszközök meg nagyon drágák, ezért nem hiszem hogy azóta ilyeneket vásároltak volna. (A hagyományosakból előfordul itt-ott egy új, amit az önkormányzat vett)

Amiket láttál azok valószínűleg a HU-GO kamerái, amik az útvonal engedélyeket figyelik. Ezeket valamivel korábban telepítették mint a VÉDÁ-kat, egyszerű autósnak a lényeg, hogy ezek szabálysértéseket nem figyelnek.

Mr. Big 2016.11.26. 10:18:35

@István Kőszegi: szia, igen, az gyakorlatilag ugyanaz.

x66 2016.11.28. 17:26:30

szia. kérdezném hogy a mobil trafihoz jo-e ez a szerkezet. ha nem akkor van-e valami ötleted .

Mr. Big 2016.11.28. 17:54:20

@x66: szia, nem a mobil trafikat nem ismeri, mert menet közben nem tud adatot letölteni. Egy GSM modemet kellene illeszteni hozzá, és valahonnan folyamatosan frissülő adatbázist szerezni.

Fazer600 2016.11.29. 08:51:40

Szia Mr. Big!

Elkészült az eszköz, nagyon nagy köszönet érte. Korábbi hozzászólásban ígértem, hogy a mini tápokról a tapasztalatot megosztom veled.(veletek)
Nos,én nagyon sokat küzdöttem velük. A kondik cseréje a melegedésen sokat javított, de a feszültség változásokon nem. Biztos kifogtam egy hibás szériát. Elszállt egy antennám miattuk.
Végül beletettem két fesz. stabilizátor kockát, egy 7809-t és egy 78T05-t egymás után kötve közös hűtőbordára, így a melegedés teljesen elfogadhatóvá vált a feszültség nagyon stabil lett.
Lenne egy másik kérdésem:
a másik blogodban 0x0000, itt pedig 0x00000 a firmware feltöltési címe, melyik a jó vagy mindegy hová töltöm fel?
Valamelyikre feltettem és teljesen jó, csak azért kérdezem mert fogalmam sincs mi a különbség a kettő között. Üdv és kösz.

Mr. Big 2016.12.01. 13:44:22

@Fazer600: szia, a 0x0000 és a 0x00000 ugyanaz. Ezek 16-os számrendszerbeli számok (az elején a 0x csak azt jelenti, hogy 16-os szám jön). Utána már mindegy hány nullát írunk, mind ugyanazt jelenti. Lehetne akár 0x0, vagy csak simán 0 is.

Berki Gábor 2016.12.05. 15:02:58

Kedves Mr. Big!

Bár a a technikai ismereteim elég felületesek, mégis a leírásod alapján érem magamban az eltökéltséget, hogy építsek egy ilyen szerkezetet. Egy idős baráti házaspárnak szánom karácsonyra, mivel mindig beleszaladnak valami aprósággal a VÉDÁ-ba. Valahol van esély Magyarországon belül beszerezni a szükséges fő darabokat? Későn kapcsoltam, és esélytelen, hogy idén bejöjjenek a linkelt oldalról...

Mr. Big 2016.12.05. 15:21:59

@Berki Gábor: ha a nagyobb méret nem gond, akkor a nodemcut a hestore-ban megkapod:
www.hestore.hu/prod_10036635.html

GPS neccesebb, azt itthon nem láttam, bár google szerint valaki már elkezdte vaterán árulni:
epitkezes-kert.vatera.hu/barkacs_szerszam_ipari_gep/ipari_gep_barkacsgep/erzekelok_szabalyozok/v_kel_vk2828u7g5lf_gps_modul_tiveda_hoz_ez_kell_2399352458.html

A többi alkatrész szintén HEstoreból összeválogatható:
Itt egy hasonló csipogó:
www.hestore.hu/prod_10035570.html

LED, ellenállás, stb lesz ott is, vagy bármelyik mikroelektronika üzletben.

Ha kell feszültség átalakító (ha nem 5v-ra kötöd) he storeban szintén van hasonló:
www.hestore.hu/prod_10034287.html
drágább és nagyobb is, cserébe megbízhatóbbnak tűnik. Az általam linkelt nagyon olcsó verzióval sokaknak volt gondja.

Berki Gábor 2016.12.05. 15:31:02

@Mr. Big: Köszi a gyors válaszért, nagyon hálás vagyok.
Úgy izgulok, mint egy kisgyerek, hogy össze tudom-e rakni. :)

Mr. Big 2016.12.05. 21:27:19

@Berki Gábor: sok sikert, ha elakadnál írj bátran, megpróbálunk segíteni.

szalay1966 2016.12.07. 20:13:51

Kedves Mr. Big!

Nagyon köszönöm a segítséget és örülök hogy most már működik a saját kis kütyüm is!
Viszont lenne egy kérésem! Pontosítani kell a térképet!
Cegléden lakom és itt két kamera is van!!!
Az egyiket jelzi! A 441-es út Nagykörös felé! Az OK!
De a másik kamerát nem jelzi be! Pedig ott van!
Help please!!!!
Tehát amit nem jelez a következő:
Cegléd közelében a 4-es úton a Külső Kátai úti kereszteződésnél van!
www.traffipaxterkep.hu/ itt látható!
www.utvonaltervezo.com/traffipax-terkep/
Itt ezeken a térképeken látható.
Segítséged szeretném kérni!
Hogyan lehetne ezt is felvinni a térkép szoftverre, programba?
Válaszodat előre is megköszönöm!
email címem: szalayrichard1966@gmail.com
A legjobbakat Mindenkinek és nagyon köszönöm!
üdv: Richard

üdvözlettel: Szalay Richard

szalay1966 2016.12.08. 08:22:22

Kedves Mr. Big!

Nagyon elnézést kérek!!!

Kiderült erről a kapuról, hogy HU-GO kapu!

Ezért nem jelezte a készülék.
Gondolom a HU-Go rendszer nem veszélyes, bár sebességet tud mérni.
Mivel HU-Go kapuról van szó, gondolom az nem fog felkerülni a térképre....? em tervez ilyet?
Még egyszer elnézést kérek!
Köszönettel!
üdv. Richard

Mr. Big 2016.12.09. 11:43:37

@szalay1966: igen, a HU-GO kapukat nem tettem fel, mert tudomásom szerint azok csak a fuvarozók útvonal engedélyeit figyelik.

István Kőszegi 2016.12.15. 19:33:14

@Mr. Big: Szia! Az egyik ismerősöm megkértem,hogy tegye bele az összes kamera típust a térkép fájlba,azt a válasz kaptam,hogy az nagyon sok idő és energia,mert egyenként kell felvinni az adatokat, kézzel.Ezt nem vállalta,nincs rá valami egyszerűbb megoldás?Köszi.Üdv.

Nissan2003 2016.12.18. 11:01:11

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni. Milyen ellenállások kellenek ? Mármint ahoz is tud valaki küldeni linket? Sajnos ahoz nem találtam... Válaszokat előre is köszönöm!!!

Mr. Big 2016.12.19. 15:09:42

@Nissan2003: szia, az ellenállások méretét, teljesítményét leírtam. Ezeket bármilyen mikroelektronikai boltban megkapod, nagyobb településeken/megyeszékhelyeken általában találni ilyet. Ha online rendelnél, akkor talán a hestore-t javasolnám, de ezek olyan kis értékű dolgok, hogy a posta többe kerül. Ha még nem vettél ilyesmit, akkor javaslom pár darabbal mindig többet vegyél, ne kelljen később 1db 2ft-os ellenállásért visszamenni a boltba, mert véletlenül letörött a lába.

Fazer600 2016.12.31. 21:15:14

Sziasztok!

Valamiért nagyon nehezen tudtam belépni, de most, hogy sikerült Boldog Új Évet Kívánok mindenkinek!
Elkészült az én eszközöm is amiért még egy nagy köszönet Mr.Big-nek.
Remélem egyszer valahol motorozás közben összefutunk és személyesen is meg tudom köszönni azt, hogy számomra is elérhetővé tette ezt a csodát.

Mr. Big 2017.01.18. 10:12:44

@Övönaluli Lali: köszönöm, ez hasznosnak tűnik. Még tanulmányozom, hogy van-e köztük olyan, ahol VÉDA is van.

optiset 2017.01.22. 07:47:28

@morvfer: Helló!
Az adott URL-n nem lehet semmit (lehet, hogy csak nekem) élérni! Azt kérném ha lehetséges, hogy valamilyen elérést biztosíts a két képhez.
Köszönettel: Optiset

Mr. Big 2017.01.23. 09:31:53

@optiset: szerintem próbálj meg az adatlapján írni neki közvetlenül, azt nagyobb valószínűséggel megkapja.

optiset 2017.01.28. 08:30:26

@morvfer: Köszönöm, sikerült letölteni.

Optiset

optiset 2017.01.28. 08:31:46

@Mr. Big: Köszönöm, a szerző feltette a saját honlapjára.

Optiset

Led79 2017.02.06. 21:29:16

Üdv. Egy kis segitségre lenne szükségem. Valamiért nem tudom letölteni a firmwaret és a térképszoftvert a megjelölt helyről.

solarsza 2017.03.01. 09:09:28

Sziasztok!
Ha érdekel valakit a projekthez alkatrész, keressen!
Két készülékhez van hozzávalóm, amitől kedvezményesen megválnék.
szabolcs.tarr (kucac) gmail (pont) com

József Számadó 2017.03.04. 18:56:31

Sziasztok, mi is megépítettük a sajátjainkat (2 db-ot), működnek is szépen. Esetleg lesz-e a későbbiekben mód arra, hogy az egész európai adatbázist rá lehessen tölteni az eszközökre? Hiszen a kereskedelemben kapható hasonló termékek egész EU-adatbázissal működnek, tehát adat van valahol ;). Előre is köszi a választ.

Mr. Big 2017.03.06. 10:28:02

@József Számadó: szia,
nemrég kaptam adatbázist Német, Osztrák mérőpontokról, ezeket fel kellene dolgozni, ahhoz, hogy használható legyen.

Ha valakinek van kedve, szívesen várok segítséget.

József Számadó 2017.03.06. 12:06:39

@Mr. Big: Szia, szívesen segítek, ha van egy érthető leírás a tennivalókkal.

ardu 2017.03.07. 20:27:36

@Srác9: Megértenéd ha nem lenne mobilneted.

BGuz 2017.03.07. 22:39:47

@Srác9: Ezt nem is neked találták ki. A kérdésem csupán egy 8 órás út után milyen állapotban lesz a telefonod? Mert ez ugyan olyan friss és üde mint mikor elindultál.

Srác9 2017.03.07. 23:13:26

@BGuz: Tökéletes állapotban lesz a telefon egy minőségi szivargyújtó töltő feltölti hamar. Ráadásul nem a véda kapu miatt fognak megbüntetni,hanem,hogy bemér egy trafizó rendőr. Nem látok jobb alternatívát a waze programnál. Konkrétan,ha le van tiltva a mobilnet azaz mondjuk már lejárt az x GB adatforgalom akkor is megy. Külföldön sem a "véda" kapu a veszélyes. Azt meg nem hiszem el,hogy jelez mondjuk Bécs belvárosában egy fix kamerát ami nem olyan rendszerű nem is olyan helyre rakják,mint idehaza,hogy mindenki látja...

Fazer600 2017.03.08. 21:02:16

Hű-ha, ezek a kommentek valami időcsapdába estek?

Samtf2 2017.03.09. 06:35:32

@Mr. Big: Szia! Segítségnek jelentkezem! Ez a minimum!

szeleizoli 2017.03.09. 12:07:47

Sziasztok!
Nem vagyok nagy hozzáértő,de sikerült megépitenem a tivedat ami tökéletesen műkődik.
Annyi kérdésem lenne,hogy van arra lehetőség,hogy megfelelő fotodióda segitségével külső szenzorként lézeres mérések jelzésére?

Mr. Big 2017.03.09. 13:48:11

@szeleizoli: nem fűznék hozzá sok reményt. Eleve a lézerek nagyon speciális tartományban dolgoznak, a komoly gyártóknak is gondot szokott okozni olyan eszköz gyártása, ami tényleg mindent észlel, de nem riaszt feleslegesen.

Plusz ezek általában csak blokkolóval együtt érnek valamit, amikor az elektronika azonnal elvakítja a mérőeszközt, mert egyébként mire csipog, már rögzítették is a sebességedet.

szeleizoli 2017.03.09. 20:32:48

@Mr. Big: és mivel lehetne még bővíteni a kis eszközünket?

morvfer 2017.03.15. 11:23:51

@Srác9: Nem értelek! Ha neked nem kell a TIVEDA, akkor ne olvasgass és főként ne kommentálj ide negatív dolgokat! Erre itt nincs szükség. Te használd a telefonod, akik pedig meg szeretnék építeni, használják ezt! Autógyárból is több van, mert különbözőek vagyunk.

dj_us 2017.03.15. 20:47:28

Sziasztok!

Van egy eladó komplett összerakott működő Tiveda-m, a kijelzős verzióból. Budapesten átvehető kompletten 7500 Ft-ért. Kettő szettet rendeltem, hogy biztos ideérjen az egyik, de végül mindegyik megjött.

Van továbbá egy bontatlan kijelzőm is, mert végül én az eredeti verziót építettem be a műszerfal alá. Az LCD ára 2000 Ft.

Ha érdekel, írj a djus120l@gmail.com címre.

Fazer600 2017.03.17. 07:49:48

@Mr. Big: Szívesen segítenék én is amiben tudok. Ha lesz bővítés ez a D1 Mini elegendő lesz hozzá, vagy esetleg valami nagyobb teljesítményű /tárhelyű/ eszköz kell? Rendelés előtt állok azért kérdezem. Üdv.

Mr. Big 2017.03.17. 10:50:06

@Fazer600: szia köszönöm,

így négy-öt fő elég lehet, igyekszem hamarosan küldeni a részleteket. Egyébként arról van szó, amit itt leírtam: butykoltem.blog.hu/2016/09/02/igy_mukodik_a_tiveda

A térképen meg kell jelölni azokat a területeket, ahol jelezni kell, ezeket összegyűjtjük egy nagy kml fájlba, és abból le tudom generálni a térképet.

Nem kell erősebb hardver, csak a szoftveren kell majd kicsit optimalizálni. Mindezt egyszerű wifis frissítéssel tudja majd frissíteni magának.

szeleizoli 2017.03.27. 10:11:06

A kijelző bekötési rajzot hol találom?
Illetve gondolom új szoft is kell hozzá

BGuz 2017.03.27. 21:44:43

@szeleizoli: A "Kijelzőt a TIVEDára" kommentjei között mindent megtalálsz.

Iethau 2017.03.29. 23:06:26

Tisztelettel jelezném, elkészítettem a leírás alapján a készüléket ami tökéletesen működik. Ezer köszönet érte!
Komplett készülék egy 4 darabos AA elemtartóba építve, tökéletes méret hozzá.

Továbbgondolva a TIVEDA-t: egy ilyen,
www.banggood.com/SIM800C-GSM-GPRS-Module-STM32-Microcontroller-51-With-Bluetooth-High-TTS-p-1080005.html
kütyüvel kiegészítve és mondjuk átkapcsolható programfunkcióval megoldható, hogy őrzést végezzen a készülék? Például elmozdították a járgányt a pihenőhelyéről, akkor pár percenként küldjön mondjuk sms-t a koordinátáival? Vagy buta gondolat?

Mr. Big 2017.04.03. 09:39:07

@Iethau: szia!

Megoldható, bár látok pár kihívást:
- a esp8266-nak csak egy soros portja van, amit meg kell osztani a gsm modul és a gps között. Nem lehetetlen, mert állítható, hogy melyik lábon legyen a kommunikáció, így lehet ide-oda kapcsolgatni.

- a fogyasztás miatt aggódnék. A esp8266 alapból 150-200mA-t is ehet, ami még egy autó akkumulátort is leszív egy hét alatt. Érdemes lehet ezért a wifit őrző módban kikapcsolni, illetve megfontolni az alvó mód használatát: ilyenkor időzítve kikapcsolható a készülék, a fogyasztása pedig lemegy mikroamper szintre. Pár percenként bekapcsol, megnézi, nincs-e mozgásban és ha igen, akkor riaszt. Ezzel kifejezetten sokat lehet spórolni az akkumulátoron

Fazer600 2017.04.07. 18:19:22

@Mr. Big: Szia!
Kérdezném, hogy milyen biztosítékot tehetnék én a Tiveda elé az autóban beszereléskor?
Gondolom, hogy eleve egy biztosított áramkörre kötöm, csak szeretnék egy külön biztit bekötni elé, mert nem a biztosíték táblára fogom kötni. Az érdekelne, hogy a 12V-os /14,2V-os/ körben mi az a biztosíték ami megfelelne ennek az eszköznek?

Mr. Big 2017.04.08. 21:33:54

@Fazer600: szia, a specifikációk szerint 1A-es csöves biztosítéknak elégnek kell lennie, de ha bizonytalan vagy, használhatsz 1,5-öset is. Inkább gyorsat válassz valami ilyesmit:
www.hestore.hu/prod_10023703.html

Ezekhez olcsón kapsz biztosíték tartót is.

(A feszültség szint ezeknél a biztosítékoknál gyakorlatilag mindegy, csak a maximum feszültséget adja meg, minimum nincs)

Mr. Big 2017.04.08. 21:37:22

Bocs, most látom rosszat linkeltem, 5x20 mérteűt érdemes inkább venni:
www.hestore.hu/prod_10023730.html
Biztosíték tartó például:
www.hestore.hu/prod_10035429.html

Fazer600 2017.04.09. 12:49:37

@Mr. Big: Köszönöm a segítséget.

morvfer 2017.04.27. 13:12:23

Sziasztok! Ha valaki szeretné megépíteni a TIVEDÁT, minden alkatrészt tudok hozzá adni olcsón. Többet rendeltem, így gazdaságosabb volt. GPS: 3500/db D1 mini: 1500/db stb....

borsosgy 2017.05.06. 12:00:40

Szia. Szeretném megköszönni eme nemes, közjóért, és a normális sofőrök lehúzása ellen végzett tevékenységedet. A fejlesztést és az eszköz támogatását.
Megépítettem, természetesen hibátlanul működik!
Annyi kérdésem lenne, hogy minden fix mérőt tartalmaz, vagy csak a véda rendszerben lévőket?

osztraksajt 2017.05.12. 21:37:45

Megépítettem, tökéletesen működik, nagyon hálás vagyok az önzetlen és alapos munkádért!

Ami ötletként felmerült bennem hogy jó lenne ha státusz led kétszínű lenne, piros ha keresi a műholdat, és zöld ha rendben van a vétel, ha jól látom még van analóg kimenet amit fel lehetne erre használni. A kétszínű led simán beszerezhető, de akár két leddel is megoldható lenne, és talán áttekinthetőbb lenne a státusz. Sajnos a kód saját erőböl való módosításához az én programozói tudásom kevés.

fgdzusf 2017.05.19. 19:37:23

[Ez a komment technológiailag nem a cikkhez kapcsolódik.]

Kedves Mr. Big!

Olvastam fentebb, hogy tervezted eladni is azt, amit csináltál. Írtad, hogy fogyasztóvédelmi és adózási jogszabályok miatt nem hozható forgalomba szabályosan. Miért?
(Én egy picit egyszerűbb dolgot akarok: egy Raspberry Pi-t beépíteni egy dobozba, rá saját progi meg még 1-2 szenzor, és így eladni. Szerinted járható út? Ha igen, milyen papírok kellenének hozzá? Gondolom, felhasználói kézikönyv, de valami műszakis is kéne...)

Előre is köszi a választ/segítséget!

Ui.: Üzenetet nem tudtam írni neked, a következő hibaüzenet fogadott:
"A nickben nem endélyezett karakter található!".

Üdv.:
Péter

Finna Szilveszter 2017.06.04. 12:52:38

@Mr.Big Szia.A wifi-hez való kapcsolodáskor ezt írja ki: *WM: SET AP STA
*WM:
*WM: Configuring access point...
*WM: tiveda
*WM: AP IP address:
*WM: 192.168.4.1
*WM: HTTP server started
*WM: Request redirected to captive portal
*WM: Handle root
*WM: Request redirected to captive portal
*WM: Handle root
*WM: Request redirected to captive portal
*WM: Handle root
*WM: Request redirected to captive portal
*WM: Handle root
*WM: Handle root
*WM: Handle root
*WM: Request redirected to captive portal
*WM: Request redirected to captive portal
*WM: Handle root
És itt megáll.Várnom kell még vmire vagy valami még nem jó?

Finna Szilveszter 2017.06.04. 12:55:15

@Finna Szilveszter: És ezzel befejeződött. *WM: Portal deactivated

Mr. Big 2017.06.04. 15:22:17

@Finna Szilveszter: próbáld meg megnyitni böngészőben a 192.168.4.1 címet, még a Portal deactivated üzenet előtt (ekkor kapcsolja ki a wifit). Telefonokon magától fel szokott jönni az oldal, de PC-n lehet, hogy neked kell megnyitni a fenti címet

ardu 2017.06.06. 23:36:55

Kedves Mr. Big!
Ha egy Router 192.168.0.100 és 192.168.0.199 Között oszt DHCP címeket, attól még kezelheti a 192.168.4.1 címet is?

Mr. Big 2017.06.07. 09:29:30

Szia!

A tiveda ilyenkor egy saját hálózatot fog létrehozni, függetlenül a meglévő routeredtől. Tehát amikor a tiveda wifire csatlakozol, akkor el fogod érni azt a címet. Amikor a saját wifidre akkor viszont nem.

Kelike 2017.06.21. 17:41:00

Szia Mr.Big!
Más tipusú arduino gps vevővel működik?

Mr. Big 2017.06.21. 23:05:33

@Kelike: szia,

Fentebb már kérdezte más is: butykoltem.blog.hu/2016/08/25/igy_elozd_meg_a_buntetest/full_commentlist/1#c31114976

szóval igen, tudja az NMEA protokolt (ez általában alap), valamint 3.3V-on is tudjon kommunikálni, mert az ESP nem nagyon szereti a nagyobb feszültséget. Általában ha a spec szerint működik 3.3V-ról, akkor arról táplálva valószínűleg kommunikálni is annyin fog.

ardu 2017.07.01. 12:51:48

Köszönöm Mr.BIG, nagyon működik. :))
Az utolsó map: 1FA3F44E. Ez stimmel? Azért kérdem, mert elmentem kapunak látszó alkotások alatt, és nem jelzett az M7-es pályán. Pontosabban: volt olyan amit látott, volt olyan amit nem. Lehet, hogy nem Véda kapuk voltak.
Felmerült bennem, hogy összefésülhető lehetne e a Trafi Hunter által használt adatokkal. Természetesen csak adott koordináta x méter rádiusszal. Ha nem lenne túl kulis. Ők a police.hu-ról nyálazzák ki, de az nagyon időigényes meló. Igazán átpasszolhatnák az adatokat. :)
Kösz még egyszer!

ardu 2017.07.04. 09:59:02

@Mr. Big:
Köszönöm Mr.BIG, nagyon működik. :))
Az utolsó map: 1FA3F44E. Ez stimmel? Azért kérdem, mert elmentem kapunak látszó alkotások alatt, és nem jelzett az M7-es pályán. Pontosabban: volt olyan amit látott, volt olyan amit nem. Lehet, hogy nem Véda kapuk voltak.
Felmerült bennem, hogy összefésülhető lehetne e a Trafi Hunter által használt adatokkal. Természetesen csak adott koordináta x méter rádiusszal. Ha nem lenne túl kulis. Ők a police.hu-ról nyálazzák ki, de az nagyon időigényes meló. Igazán átpasszolhatnák az adatokat. :)
Kösz még egyszer!

Mr. Big 2017.07.04. 11:42:04

@ardu: szia, igen stimmel. A forgalom figyelő / matrica ellenőrző kamerák nagyon hasonlóak, de arra nem jelez a tiveda.

A police.hu-s adatok sajnos tényleg nehezen használhatóak automatikusan, és gyakran elég elnagyoltak, pl egész hétre megad egy hosszú utcát, ami így szerintem elég sok felesleges riasztást ad.

Plero · http://plenter.atw.hu/ 2017.08.08. 19:57:00

@Mr. Big: Az IGO speedcam mappájából is lehetne venni az adatbázist. "csak" konvertálni kellene TiVeDa-ra. :D
Megoldható?

Németh Olga István 2017.08.25. 10:24:22

sziasztok
lenne valaki aki megépitené nekem ezt a szerkezetet ?
Bp -en át is venném akármikor .....
06 20 328 0952 számon
előre is köszönöm

obero9 2017.08.25. 12:03:24

Szia!
Szeretném én is megépíteni a cuccot, és lenne egy kérdésem. Van egy Ublox NEO-6M V2.3 GPS modul EEPROM-val. Használhatom-e az általad tervezett kütyühöz?

Rickyv. 2017.08.25. 23:39:27

Szia Mr. Big.
Lehet ilyen szuperkutyut venni toled? Kerhetek elerhetoseget
Koszi szepen
Ricky

Rickyv. 2017.08.25. 23:44:13

@morvfer: Szia. Berepitest vallalsz? Kosz
Ricky

Csizmás Arnold 2017.08.29. 22:44:25

Honnan lehet beszerezni az alkatrészeket egyben?

Csizmás Arnold 2017.08.29. 22:47:47

@morvfer: Engem érdekel az össze alatrész ami kell hozzá! Vagy ha megépíted kompletten megveszem, persze munkadíjjal együtt!

morvfer 2017.08.30. 00:10:29

@Rickyv.: Szia, mi az a "berepites" ???

morvfer 2017.08.30. 00:14:04

@Csizmás Arnold: Ledes, vagy kijelzős verziót szeretnél?
Egységcsomagot tudok adni minden alkatrésszel, panellal, dobozolást nem tartalmazza.
Egységcsomagok:
Ledes verzióhoz: 6000 Ft
Kijelzős verzióhoz: 7500 Ft

gpzzoli 2017.08.31. 12:04:07

Sziasztok!
Én megpróbáltam egy U-BLOX NEO-6M-0-001 gps vevővel összerakni de nem indul el. Kijelzőn szépen végigfut minden de a led pulzálás folyamatos, nem talál műholdat.
Valami tipp?
Köszönöm.

gpzzoli 2017.08.31. 12:11:32

@gpzzoli: a linkelt videóban látható "no gps signal" felirat már nem jelenik meg.
www.youtube.com/watch?v=aQKL4CPZPuc

Attila Tolnai 2017.08.31. 22:12:01

Üdv.
Ma elkészült a saját példányom, kijelzővel, csipogó nelkül. Holnap kipróbálom. Mindenkinek köszönöm a segítséget. Nem volt egyszerű, hiába, nem értek a programozáshoz, de azért végül összeállt. :)

Attila Tolnai 2017.09.04. 18:11:28

@morvfer:
Szia. Érdekelne a csomag
Hogy tudjuk megoldani?

lcsaszar 2017.09.06. 16:47:50

Sziasztok!

Nálam is szépen működik a kütyü, egy kisebb problémától eltekintve. Időnként egy nagyon rövid időre, a másodperc töredékére elveszíti a műholdat, még nyílt területen is. Vagyis jön egy mélyülő, majd rögtön utána egy magasodó hangjelzés, ami eléggé zavaró. Hogyan lehet ezt a hibát behatárolni? Többen említették a 12V/5V konvertert, de nálam nem melegszik, és a kimenete is stabil.

osztraksajt 2017.09.08. 21:59:25

Na csak nekifutottam, remélem jól logikáztam ki. Írtam hogy az lenne a cél hogy külön leden legyen ha még nem él a GPS vagy nincs vétel (piros), és ha éles a rendszer akkor az külön (zöld) leddel jelezze. Szerintem ezeket kell átírni/kiegészíteni hogy működjön:

config.h:
// GPIO port of the status led
#define CFG_LED_STATUS 2 // D4 zöld led
#define CFG_LED_ERROR 5 // D1 piros led ugyanúgy bekötve a D1 és GND közzé mint az eredeti státuszled

statusled.cpp:
// Display sweep animation whene there is no reception
analogWrite(CFG_LED_ERROR, inverted ? 1023 - animPulse[pos] : animPulse[pos]);
A többi része értelemszerűen marad ugyanaz.

Még azt nem tudtam kisakkozni hogy el kell-e oltani a hibaledet valamilyen paranccsal ha megjön a vétel egy adott ledfényértéknél és kilép a ciklusból, nem nagyon foglalkoztam még ilyen mikrokontrollerekkel.

Ha valaki rá tudná mondani az áment hogy jól logikáztam akkor nekiállnék valahogy lefordítani, mert abba még nem akartam belemerülni amíg nem biztos hogy nem barmolok össze valamit.

Mr. Big 2017.09.11. 10:34:46

@osztraksajt: szia, igen, el kell oltani, különben "be fog ragadni"

Javaslom, hogy ugyanitt, az else ágban (ahova akkor fut be, ha van gps állapot) tedd be ezt a sort:

analogWrite(CFG_LED_ERROR, inverted ? 0 : 1023);

Attila Tolnai 2017.09.15. 12:15:43

@osztraksajt:
A gps modul csatlakozójan van egy sarga és egy fehér vezeték, az egyik a modulon levő piros led kivezetése, a másik a zöldé, ami villog, ha jelet talált a cucc. Szerintem ezzel is lehet kezdeni valamit, csak ki kell merni, hogy testet vahy pozitív feszültseget kell adni neki.

István Király 2017.10.16. 19:36:13

@morvfer:
Üdv ! Ha van még egységcsomagod nekem kellene egy, ha összerakott akkor természetesen kifizetem a fáradozásod is!
egyketto72kukacgmailpontkom
Köszönöm előre is!

Ladiszlausz 2017.10.28. 12:56:01

Minden rendben működik. Teszteltem u-centerrel szépen olvassa az adatokat. Kíváncsiságból érdeklődöm, hogy telefonon fel lehet valahogy használni a gps-ből érkező adatokat?

Mr. Big 2017.10.29. 16:56:28

@Ladiszlausz: szia, nem igazán látok erre módot, általában elég gyenge ezeknek a külső eszköz támogatása. Régebben léteztek bluetooth gps vevők, de ha jól tudom egy ideje az Android már ezek támogatását is kivette.

osztraksajt 2017.11.05. 18:46:45

@Mr. Big: Sikerült összehoznom, köszönöm szépen a segítséget.

Illetve annyit változtattam még benne hogy 4 másodpercenként villan fel a statusz led amit az utolsó sorban lehet megadni az " if (++pos >= 150) pos = 0" részben, ott a 150-es érték a tizedmásodperc a villanások között, a 40 a 4 másodpercenkénti villanás. Mivel kapcsolóval nekem kikapcsolható az oled panel hogy este ne világítson hosszú úton így nyugodtabb vagyok ha kicsit sűrűbben villan.

Itt az elkészült programkód:
config.h:
// GPIO port of the status led
#define CFG_LED_STATUS 2
// D4 zöld led, ha oled panel is van akkor az 5 D1-re átkerül

// GPIO port of the error led
#define CFG_LED_ERROR 5
// D1 piros led+ellenállás ugyanúgy bekötve a D1 és GND közzé mint az eredeti státuszled, ha oled panel is van akkor a 4 D2-re átkerül

statusled.cpp:
void StatusLED::tick() {
if (!gpsStatus) {
// Display sweep animation whene there is no reception
analogWrite(CFG_LED_ERROR, inverted ? 1023 - animPulse[pos] : animPulse[pos]);
pos++;
if (pos >= sizeof(animPulse) / 2) pos = 0;
} else {
// Short pings when reception acquired
if (pos == 0) {
analogWrite(CFG_LED_ERROR, inverted ? 0 : 1023);
if (GPS::isNight()) {
analogWrite(CFG_LED_STATUS, inverted ? 123 : 900);
} else {
analogWrite(CFG_LED_STATUS, inverted ? 1023 : 1);
}
}
else analogWrite(CFG_LED_STATUS, inverted ? 0 : 1023);
if (++pos >= 150) pos = 0;
}
}

Ladiszlausz 2017.11.08. 14:50:32

Megépítettem. Ledobozoltam. Tökéletesen működik. Köszönöm a projektet. Először kihagytam a csipogót, de utólag beépítettem, szükséges, mert így jobban észre lehet venni, ha jelez. Javasolnám, hogy kicsit hamarabb jelezze a kapukat. Nagy sebességnél így izgalmas lehet lelassítani.

Ladiszlausz 2017.11.08. 18:10:54

Egy utolsó ötlet: Led ami nappal kevés éjjel sok. Nem lehetne egy fotoellenállást beleapplikálni amire változnának a LED fényerők?

Fazer600 2017.11.25. 18:21:33

Szia Mr. Big!

Nagyon jónak találtam osztraksajt módosítását a 4mp-s statusz led felvillanásra.
Nekem az problémám, hogy motoron sokszor ránézek, de a 15mp-s villanáshoz sokáig kell nézni és nem mindig tudom elkapni a led felvillanását.
Esetleg nem lehetne kiadni egy ilyen frissítést?
Sajnos én ezt nem tudom megcsinálni, a másik probléma pedig az, hogy vízhatlanul bedobozoltam és nem szívesen szedném szét.
Egyébként kettőt építettem belőle, kijelzővel és anélkül és mind a kettő hibátlanul működik. Hatalmas köszönet érte.

Mr. Big 2017.11.26. 21:22:21

@Fazer600: nem tudom ez sötétben mennyire jó ötlet. Erősen függ attól, hogy valaki milyen erős ledet szerelt be, hogy szeretné-e gyakrabban látni, vagy elég a ritkább is.

leginkább egy olyan módosítást tudnék elképzelni, hogy a wifis felületre kerül pár beállítás, ahol ezeket is mindenki kedvére beállíthatja

Fazer600 2017.11.28. 11:51:09

@Mr. Big: Igazad van, a fényerővel nem számoltam. Az én ledjeim is nagyon erősek.
A wifis dolog nagyon jó lenne, azt talán még én is be tudnám állítani, arról nem beszélve, hogy nem kellene a dobozolást bontani.

Tibor Kizman 2017.12.01. 16:56:56

Szia!
A leírásod alapján elkészítettem én is a kütyüt. Nagyon tetszik. Köszönöm a leírást. Egy olyan problémába viszont ütköztem: Eddig csipogó nélkül használtam és jól működött. Most sikerült szert tennem 1 csipogóra amit be is kötöttem. A kütyü továbbra is jól működik, csak megállás nélkül sipol. Bekapcsolás után pár másodpercel megjelenik az emelkedő hang is (megtalálja a műholdat) de nem hadja abba a sipolást csak hha a d2-röl lekötöm az I/o vezetéket. Hol ronthattam el?

Mr. Big 2017.12.05. 17:55:59

@Tibor Kizman: szia, a polaritások rendben vannak? Illetve léteznek aktív csipogók is, de azokkal gond lehet. Nem ilyet szereztél be véletlenül?

Tibor Kizman 2017.12.05. 18:51:47

A tanácsod alapján újra végignéztem a bekötésem. Most próbalámpával is. A polaritást leellenőriztem. Jónak tűnik. A csipogó is olyan, mint a leirásban, de lekötöttem. A próbalámpa szerint is a D2 lábon fix áram van. A multiméter szerint 3.28 volt.

BGuz 2017.12.09. 18:38:01

@Tibor Kizman: Szia! Bár én ezt a verziót soha nem raktam össze de, azért megnézném azt a csipgót.
1 mert az eredeti csipogó (passzív) meg sem mukkan ha az i/o lába magas szinten van
2 ha a csipogó netán aktív, azonos bekötéssel az i/o lábat a GND-re kötve sípol
3 szerintem a te csipogód aktív de nem azonos bekötéssel nálad a fordított verzió leledzik.
Ezt gyorsan leellenőrizheted az eredetin a csipogó negatív kivezetése a GND-re van kötve a pozitív pedig a tranzisztorra. Sajnos hogy aktív vagy passzív, szemre nem lehet meglátni, mert a két csipogó küllemre azonos.
Ezt csak próbálgatással lehet eldönteni. Én is aktív csipogót kaptam elsőre, mert a kínainak fogalma sem volt mit ad el, és ez jellemző rájuk. (megjegyzem YL-44 felirat volt rajta)
Tehát az a véleményem nem kötöttél el semmit, csupán a csipogód nem az eredetivel azonos verzió.

Szenky 2018.01.24. 12:13:57

Szia MR. Big!

Egy kis segítséget kérek. Ha a githubon található forrást rakom fel akkor a bekapcsolás után beolvas 3db koordinátát a gps-ből majd megáll. Nem változtattam semmit a forráson. Többször átellenőriztem mindent, minden érintetlen, a Librarykat beraktam úgy ahogy kell, azokat amiket kell.
Ha az ESPflash-el töltöm fel az általad készített .bin-t akkor minden tökéletesen működik.
Nekem akkor sem működik ha az IDE-vel exportálom a lefordított bin-t, és azt írom fel ESPflash-el.
Segíts mi lehet a gond.

Szenky 2018.01.24. 12:15:07

Jah, még annyit, hogy ha menet közben lehúzom és újra visszadugom a GPS modult, megint beolvas 3db koordinátát.

Fery61 2018.02.13. 21:51:40

Sziasztok!
Korábban építettem egy Tivedát, tökéletesen működik!
A kérdésem, hogy mennyire friss az adatbázis?
Üdv.: Fery61

Mr. Big 2018.02.26. 12:38:21

@Fery61: szia, nagyjából 1 éves. Ha esetleg tudtok azóta változtatásról, akkor azt berakom.

BGuz 2018.02.26. 22:45:21

@Mr. Big: Szia! Erre reagálva én jártomban keltemben 2 helyen találkoztam olyannal hogy nem a tábla szerinti sebességet jelezte a TIVEDA. (persze a táblát bármikor cserélhetik)

47.036644997;18.535268897 - 63-as;Aba;külterület; 50km tábla
46.974853835;21.088871708 - 47-es;Korosladany;belterulet; 70km tábla

Nem hiszem hogy csak én tapasztaltam ilyet, de az ember ébredjen fel, és nyissa ki a szemét, ha már csipog a TIVEDA, aztán közlekedjen a tábla szerinti sebességgel. :)

Fery61 2018.03.01. 21:31:15

Szia @Mr. Big!
Ez a kettő szerkezet Pest megyében, Perbál területén található.
perbal.hu/wp-content/blogs.dir/1/files_mf/1512986184-17decwebre.pdf
Nem vagyok benne biztos , hogy sebességmérő kapuk lennének, de ismerőseim nyomoznak. Ahogy pontos infóim lesznek, akkor felteszem a koordinátákat! Addig is köszönöm!
Üdv, Fery61

Levys81 2018.03.25. 18:58:19

@morvfer: Szia. Van egy kijelző nélküli tivedám. Nagyon tetszik a kijelzős modelled. Főleg, hogy nem csak a sebességet, de az adott kapunál megengedett sebességet is kiírja. Ennek a firmware hol érhető el? Egy linket tudnál hozzá küldeni?
A bekötése ez?
drive.google.com/drive/folders/0B0ST4AiJ-5SjYnFtNDF6bFhSQlE

Köszönöm!

morvfer 2018.03.25. 21:37:12

@Levys81: szia, igen, a link tökéletes, az a jó bekötés és a firmware is ott van hozzá..

szaszta 2018.04.24. 16:36:43

Sziasztok! Ma Perbálon a 102-es úton találkoztam két Véda kapuval, amit nem jelzett a Tivedám. Az egyik nagyon szívatós, mert a kanyarban még 70-es tábla van, de közvetlenül a kapu előtt meg egy 40-es. A koordinátái: Perbál 47°35'35"É, 18°46'8"K. Itt mindkét irányból 40-es tábla van. Ez Perbál határában van ahogy Tinnye felé megyünk. A másik 47°35'8"É,18°45'4" ez szintén Perbál határában van csak a másik irányba Tök felé. Itt lakott területen kívül van és nem láttam korlátozó táblát, de erősítse ezt meg valaki, aki arra jár.

Mr. Big 2018.04.24. 23:25:31

@szaszta köszönöm úgy látom ezek valóban új telepítésű kapuk: perbal.hu/wp-content/blogs.dir/1/files_mf/1518429323-18febrweb.pdf

Igyekszem minél hamarabb frissíteni a térképet.

Ladiszlausz 2018.05.15. 15:38:29

Szeretném megerősíteni, hogy a perbáli kapu szerintem is VÉDA. Tegnap átszaladtam alatta 40es tábla van párosítva hozzá.

Lacus07 2018.06.02. 10:19:48

Sziasztok!

Engem az érdekelne amit github-ról letöltöttem.
A convert mappában van 2 php fáj ill. 1 kml.
Mi van akkor ha egy másik kml-fájlt szeretnék konbertálni?
Ezt hogyan kell? Mi helyes szintaxis?

Slinger Benjamin 2018.06.21. 14:10:37

Udv ,erdeklodnek,h mi lehet a problema ,ha feltoltes utan , hiba kiolvastatom windowson PuTTY val mindent rendben talalt ,illetve GPS modult rakotve csak villog az SMD led rajta , illetve D1 kivezetesre kotve egy led csak pulzal, sok ido elteltevel igy pulzal...
Gondolom nem talalja a GPS jelet se?

Kijelzos valtozatot is probaltam, de azzal se sikerult tovabb jutnom.Kijelzon megjelennek a kiirasok ,Poi ,verzio szam stb. azutan elsotetul a kep....

Ket fajta modulallal probalkoztam es egyenlore semmi. Tudtok vmi otletet ? Koszonom.Udv.

BGuz 2018.06.22. 22:53:31

Pontosíts!
Bin filéket töltöttél be vagy Arduino IDE-t használtál?
A kijelzős verzió bekötése eltér az eredeti bekötésétől.
Az Arduinoval csak az eredeti librarykkal működik!

Az OLED-es változatokhoz nem mind1 melyiket használod.

Tehát milyen modul, milyen GPS modul, milyen OLED, milyen programmal?

Slinger Benjamin 2018.06.24. 10:29:17

modulok: - CH340 ESP8266 NodeMCU V3 Lua WIFI module + memory 32M Flash.

- D1 mini - Mini NodeMcu 4M bytes Lua WIFI Internet of Things development board based ESP8266.

GPS modulok:
- WAVGAT GY-NEO6MV2 New NEO-6M GPS Module NEO6MV2 with Flight Control EEPROM MWC APM2.5 Large Antenna for arduino.

- Hot sale UART TTL Ublox M8030-KT Chip Design GNSS GPS module antenna dual GLONASS receiver Have Flash NMEA save STM32 GPS 51MCU.

csak bin fajlokat toltottem fel a megadott cimekre ahogyan le voltak irva.Es kovettem a videon az utasitasokat.
Tovabba a megadott bin fajlt toltottem fel a kijelzo es a kijelzo nelkulire is.

Pontos bekotesek le lett ellenorizve a kijelzo es a kijelzo nelkulire is.

Bekotesek biztosan jok lettek, csak nem tudom ,h ezek a modulok nem vmi jok lehetnek e ? , esetleg vmi mast ronthattam el. Programozasban nem vagyok jartas, a video levo dolgokkal lepesrol lepesre el tudtam igazodni es a hozza tartozo programokkal.
Ha vmit nem jol szereztem hozza abban tudsz segiteni?
Koszonom
Udv

Slinger Benjamin 2018.06.24. 10:33:42

Bocsi, kimaradt az OLED :

- 4pin 0.96" White/Blue/Yellow blue 0.96 inch OLED 128X64 OLED Display Module For Arduino 0.96" IIC I2C Communicate.

BGuz 2018.06.24. 21:52:17

@Slinger Benjamin: Szia! Egy ilyet próbáltam, nálam nem indult vele: www.picclickimg.com/d/w1600/pict/263570090790_/Newest-GY-NEO6MV2-NEO-6M-GPS-Module-Board-Small.jpg (viszont más alkalmazásban működik)
Az ilyenekkel viszont még nem volt gond:
m.blog.hu/bu/butykoltem/image/tiveda/img_1817_v1.JPG
A más GPS modullal nem próbáltam, de a más típusú modulok soros porti sebessége és beállítása más más lehet.
Ami fontos programozáskor a GPS modul soha ne legyen rákötve!
Ha nem boldogulsz keress privát levélben.

BGuz 2018.06.24. 22:05:45

@Slinger Benjamin: Eddig el kell jutni az OLED-es verziónak (épületen belül is), ha minden ok.
drive.google.com/file/d/0Bws1U9zW5HNmc0tSTzVWU1RGTHc/view

Mr. Big 2018.06.25. 09:53:08

@Lacus07: nincs akadálya, hogy másik kml-t konvertáljál, a konvertert így tudod elindítani:

php converter.php bemenet.kml kimenet.bin

A zónákat, ahol jelezni akarsz poligonokba kell felvenni, a sebességhatárt a descriptionbe kell felvenni így:
limit: 50

Elvárás még, hogy minden poligonnak egyedi neve legyen

Slinger Benjamin 2018.06.25. 13:29:45

Koszonom a tajekoztatast ,amint lesz idom ujbol neki latok. Kozben rendeltem 2 db ilyen modult is hatha ezzel simabban menne a dolog.

Modul : ESP-12E For WeMos D1 WiFi UNO Shield Based ESP8266 ESP8266EX For Arduino IDE 3.3V/5V Support OTA Wireless Upload.

Slinger Benjamin 2018.06.25. 13:33:53

@BGuz: Rendben ,koszonom ha megse menne vmi akkor kereslek. Udv

Slinger Benjamin 2018.06.25. 13:43:57

@BGuz: Eddig sajnos nem jutottam el a kijelzos verzioval :( Nem jelent meg a muholdas logo ,csak a sotet hatter. Tobb fele Oledes.bin fajlt toltottem fel,amit talaltam itt megosztva, de sajnos sikertelenul. GPS modul nem volt rakotve a feltoltes alatt.

BGuz 2018.06.25. 22:42:44

@Slinger Benjamin: Hmm. írtam egy hosszabb választ, sajnos nem ment el. :( Újra nem próbálom. Az ESP modulok jók! Sok félével próbáltam, csak kijelzővel, de mind működött. A GPS-re koncentrálj!

Slinger Benjamin 2018.06.26. 15:00:30

@BGuz:
- Okes,de ha lesz egy kis idod
akkor orulnek annak bovebb leirasnak amit meg akartal osztani velem :) ( hatha valami otlettel gazdagodok altalad :) )

- V.KEL TTL tipusu GPS-t rendeltem hozza amit linkeltel, hatha az elozoekkel volt a gond ( soros porti sebesség/beállítás stb. )
Amint erkeznek a modulok ujra tesztelem oket es irok.
Koszonom, szep napot.Udv

Fehér Tibor 2018.07.16. 13:26:54

Helló!
Megépítettem többet is sikerrel, köszönet érte !

Lenne kérdés az európa térképpel kapcsolatban, hogy tart a térkép készítés?
Vagy elkerülte a figyelmem és le lehet tölteni vhonnét ?
Köszönettel!

noybi 2018.08.01. 15:09:06

Ügyes projekt, de van egy számomra sokkal érdekesebb alkalmazási lehetőség: fizetős parkolási zónára figyelmeztetés. Ha fizetős zónában vagyok és díjköteles időszak van és kihúzom a gyújtáskulcsot visít. Opcionálisan mutatja a díjkategóriát. Tudom, sok helyen probléma az út egyik és másik oldalának a megkülönböztetésem stb, de a semminél jobb lenne. Erre tudtommal mobil app sincs, pedig pl. a Waze-ben simán lehetne ilyen opció.

Slinger Benjamin 2018.08.08. 10:47:07

@Fehér Tibor:

Szia.Esetleg tudnal segiteni nekem, mivel te mar tobbet megepitettel sikeresen.Bovebb leirast tudnal kuldeni,hogy mit kell figyelembe venni stb.Valoszinuleg a software feltoltes utjan keletkezik a problema, vagy rosszatat toltok fel. benji1985@freemail.hu , erre a cimre kuldhetnel egy kis okositast :) Koszonom szepen.Udv

Tmcc 2018.12.05. 20:33:47

Szia!
Azután érdeklődnék, hogy azt meg lehetne-e oldani, hogy ha 60km/ó sebességet elérte az autó úgy kb. két percig folyamatosan, akkor adna ki egy jelet. A tompított világítást szeretném vezérelni vele... Automata világítás van , de csak sötétedéskor kapcsol...
Köszönettel és üdvözlettel....

Fazer600 2019.04.01. 21:33:06

Sziasztok!

Meg szeretném változtatni a piros led felvillanásának időintervallumát 15mp-ről 4mp-re.
A fórumokról összeszedettek alapján nekiláttam a forráskód változtatásának, de bármit csinálok nem sikerül.
Az Arduino szerkesztő programmal próbálkoztam, a vázlat ellenőrzés rendben lefutott, elkészült a .bin fájl, de ha feltöltöm nem működik rendesen. Ezt írtam át: statusled.cpp " if (++pos >= 150) pos = 0" erre: " if (++pos >= 40) pos = 0"
Az eredetit visszatöltve ismét hibátlan minden.
Kérlek segítsetek, mit csinálok rosszul?
Esetleg mit kell még változtatni a programban?

Mr. Big 2019.04.02. 20:35:49

Szia!

Pedig a módosításod helyes, ennek így működnie kell szerintem. Nem lehet, hogy a fordításnál van valami hibásan beállítva? Ha nem megfelelő boardot választasz targetnek, akkor nem jó állományt kapsz.

Wemos D1-et válassz ki, flash size 4M, frekvenciát pedig 160Mhz-et szoktam megadni.

A serial monitorban sem látsz semmit?

Fazer600 2019.04.03. 21:05:45

Ezt látom a PuTTY-ban:

Board is normal
*VM:
*VM: AutoConnect
*VM: Connecting as wifi client...
*VM: Using last saved values, should be faster
TotalBytes: 957314
UsedBytes: 0
BlockSize: 8192
PageSize: 256
Map open failed
Setting status to 0
*VM: Connection timed out
*VM: SET AP STA
*VM:
*VM: Configuring acces point...
*VM: tiveda
*VM: AP IP address:
*VM: 192.168.4.1
*VM: HTTP server started
*VM: Request redirected to captive portal
*VM: Request redirected to captive portal
*VM: Request redirected to captive portal
*VM: Handle root
*VM: Scan done
*VM: No networks found
*VM: Sent config page
*VM: Scan done
*VM: No networks found
Ezután ha visszatöltöm az eredeti .bin fájlt azonnal van térkép még a wifi konfigurálás előtt, a beállítás után talál hálózatot és megnézi a frissítéseket is.
A módosításom előtt ez a Wemos hibátlanul ment a motoromon egy évig, ebből gondolom, hogy nem az a rossz.
Programozónak a Nodemcu flasht használom.

Mr. Big 2019.04.03. 21:22:59

@Fazer600 szerintem 1MB-ra, vagy 2MB-ra állíthattad a flash méretét az arduinoban fordításkor. A TotalBytes nálad 1M, míg nálam 3M (ez a szabad flash mérete, ahol a térképet tárolja). Valószínűleg ezért nem találja meg a térképet sem.

Fazer600 2019.04.03. 22:18:40

@Mr. Big: A board beállításoknál az általad javasoltakat csináltam. Flash 4M(no SPIFFS), de kipróbáltam a 4M(1M SPIFFS)opciót is, bár fogalmam sincs mit jelentenek.
A frekvenciát próbáltam 80 és 160MHz-n is.
Még valami egyéb dolgokat is megváltoztattam az Arduino-ba, mert közben véletlenül rátaláltam a Wemos D1 R1 és R2 beállításaira a Github-on. Még az is furcsa nekem, hogy az eredeti fájl 351Kb, az enyém meg 388Kb. Ez így oké?
Gyakorlok tovább, hátha egyszer lesz sikerélményem. Ha mégsem, akkor az eredeti programmal fogom tovább használni.
Köszönöm az eddigi önzetlen segítségedet, két Tivedát is használok nagy elégedettséggel, most készülök a harmadikat megépíteni. Üdv.

BGuz 2019.04.04. 00:14:22

@Fazer600: Bocs, hogy beleszólok, lehet rosszul gondolom, de nekem azért itt nem minden világos. A módosítatlan kódot ha lefordítod és betöltöd működik?
Tartok tőle hogy nem. És ott kell keresni az okot. Ha igazam lenne, írd le pontosan melyik kódot milyen vason akarod futtatni.
Akad itt néhány módosított verzió, ami más más vashoz lett igazítva.

Mr. Big 2019.04.04. 09:26:40

@Fazer600: az SPIFFS a flashben lévő fájlrendszer: github.com/pellepl/spiffs

Ez egy eléggé leegyszerűsített fájlrendszer, és osztozik a flashben a kóddal. Eredetileg 3MB SPIFFS-el szoktam fordítani, mert így marad hely a térkép mellett az OTA frissítéseknek is.

Ha más méretet állítasz be fordításkor, akkor elképzelhető, hogy nem találja meg a már ott lévő adatokat. Valamint ha nem találja a fájlrendszert, akkor automatikusan megformázza, tehát elképzelhető hogy most majd már a térképet újra fel kell majd tölteni.

A D1 miniken 4MB flash szokott lenni, bár most már vannak újabb light verziók, ahol ezen spóroltak.

Fazer600 2019.04.04. 19:14:09

@BGuz @Mr.Big: A kód amit letöltöttem az az amit Mr. Big beletett a leírásba "forráskód" név/link/ alatt.
A hozzá való Eventmanager és Wifimanager bekerült az Arduino könyvtárába.
Igazad van, tényleg nem próbáltam lefordítani és feltenni a módosítatlan kódot.
A lap gondolom a Wemos D1 mini klónja, Ai-Thinker, ESP8266MOD, D1 mini, de a Wemos szó az nincs ott bár teljesen úgy néz ki. A gps is az amit Mr.Big ajánlott.
Az Arduinóban alaplapnak kiválasztottam a Wemos D1 R1-et is és a Wemos D1 R2 & mini-t is.
Közben továbbjutottam a fordításban, "3MB SPIFFS-el és "IwIP Variant: v1.4 Prebuilt" beállítással feltöltve a szoftvert megvan a térkép is, wifit is talál, de a gps-t még valamiért nem látja.
Ezt abból gondolom, hogy a gps modulon elkezd villogni a zöld led, de a PuTTY-ba erről semmit nem ír ki, a piros led pulzálás megmarad.

Fazer600 2019.04.06. 11:04:45

@BGuz @Mr.Big: Köszönöm a segítségeteket, úgy néz ki, ha lassan is de megoldódik a dolog. Az Arduino ESP8266 alaplap kezelőben lecseréltem a 2.5.0-s verziót 2.3.0-ra. Itt sokkal kevesebb beállítás van, javultak az esélyeim.
Cpu 80MHz, 4M(3MB SPIFFS), speed 115200, a lefordított és feltöltött vázlat szépen elindult a WeMos D1 mini-n és működött az én változtatásaimmal is.
Kapuknál még nem teszteltem, de szerintem az is rendben lesz.
Még a config.h-ban átírtam a FW_WERSION-t "1.5"-ről "3.0"-ra arra gondolva, ha esetleg valamikor lesz szoftver frissítés akkor az enyémet talán nem írja át.
Ha a Cpu frekvenciát 160MHz-re állítom mi változik meg a fordításban? /Már inkább nem piszkáltam örültem, hogy így is működik./

Mr. Big 2019.04.06. 22:44:36

@Fazer600: köszi, ez jó hír. A 80-160Mhz a fordításban nem kellene hogy bármit is befolyásoljon. 160Mhz-en biztosan elég a sebessége mindenre, de kicsit többet eszik, és talán jobban melegszik. Bár ez fix táp ellátásnál nem gond. És úgy rémlik, hogy 80Mhz-nél sem volt gond vele soha.

gabor0936 2019.12.14. 22:02:03

Sziasztok!
LED-es verziónál meg lehetne oldani valahogy, hogy a fényerő a külső fénynek függvényében változzon? Sokat autózom éjszaka és jó lenne, ha az állapot jelző fény éjszaka halványabb lenne. :) Valamint szintén az állapot jelző lednél lehetséges e az, amit korábban felvázolt más is, hogy ha van gps akkor zöld, ha keresi akkor piros...
Köszi!
(Ps: LED-es verziohoz van csomag valakinek ne alizzak? :) )

gapati 2020.01.29. 19:50:46

Sziasztok!

Lassan nekem is megérkeznek a dolgok a TIVEDAhoz. Ma rákötöttem egy LI-PO aksit a GPS modulra (csak a tápot), és elkezdett villogni kb 1Hz-s ütemben a zöld LED rajta. Vihetem a lakásban bárhova, az villog, nem adja fel. Ez a villogás azt jelenti, hogy látja a műholdakat (még a pincelejáró alján is)?
Köszönettel: gapati

Mr. Big 2020.01.29. 23:34:18

@gapati: szia, szerintem csak a kommunikációt mutatja. Általában akkor is küldenek másodpercenként egy csomagot, ha nincs vétel (innen tudja a vezérlő is, hogy elment a gps jel). A pincében biztosan nincs gps vétel :)

gapati 2020.01.30. 14:51:41

Szia! Én sem akartam elhinni, de azért ki fogom próbálni az időt olvasva, meddig képes a kapcsolatra lakásban is.
Üdv: gapati.

ncseb 2020.04.09. 15:15:11

Üdv.ha valaki tesztelni akarja beépítés előtt,a kijelzős témában leírtam hogyan lehetséges. Itt a link : butykoltem.blog.hu/2016/09/07/kijelzot_a_tivedara/full_commentlist/1#c38379636

ardu 2020.08.18. 21:10:22

Perbál be-kimenetén is lett két kapu. Az enyém nem jelzi. Miért? Köszönöm!

Levys81 2021.05.22. 10:55:38

@Mr. Big: Szia!
Jól látom, hogy az utolsó Commit elég régi(
Latest commit 3584a7f on Oct 27 2016 )?
Megtennéd, hogy egy frissítést kiküldesz, ha nem nagy meló?
Előre is köszönöm!

Big Dog 2022.11.02. 14:57:33

@Mr. Big:
Szia!

Tudom, hogy nagy munka up-to-date tartani az adatbázist, de azért bepróbálkozom egy kéréssel. A jövőben rengeteg "Trafibox" telepítése várható országszerte, és már most is van jónéhány. Én bele is futottam egybe a minap, szerencsére alapból be szoktam tartani a sebességhatárokat és visszafelé láttam, hogy amúgy is üres a doboz, de azért először kicsit megijedtem.
www.vezess.hu/magazin/2022/11/02/trafibox-traffipax-sebessegmeres-gyorshajtas-trukkos-doboz-rendorseg/

Egyébként számomra nagyon hasznos a kütyü. A régi autómban rossz volt a sebességmérő óra és a tivédát használtam helyette. Az új autóban is inkább ezt nézem, mert ez legalább pontos, ráadásul ez az egyetlen dolog ami állandóan mutatja az időt és még állítgatni se kell. Szóval ha nem jelezne a VÉDA kapuknál akkor is hasznos lenne. Köszönöm, hogy megosztottad! :)

sikideg 2022.12.01. 14:03:52

@Mr. Big:
Légyszives segíts nekünk sok új kamera lett telepítve ha frissíteni tudnád sok ember hálás lenne neked.

Gönczi Gábor 2023.01.27. 19:50:37

Valahol láttam, hogy kijelzős verzió is van..
Olyat csinált már valaki?
Hol találok hozzá leírást?

jkutya 2023.03.06. 09:21:27

Sziasztok,

Tudhastó az, hogy mennyire update most a kamera adatbázis? Gondolkodom az építésen - de elavult adatbázis esetén nem biztos hogy jó ötlet.

oregbela 2023.03.29. 10:10:08

Sziasztok!
Ha van valakinek információja az adatbázis frissítésről, nagyon örülnék neki!
braunok@gmailpontcom

tomcat1976 2023.05.30. 21:42:53

Sziasztok!

Az új 50-es lakott terület sebességhatár figyeléshez lehet bővíteni a készüléket? Több példányt építettem már mindegyik szuper!
süti beállítások módosítása