Bütyköltem

Néha mindenféle érdekes dolgokat rakok össze otthon, melyek egy része talán másokat is érdekelhet.

TIVEDA

 • Így előzd meg a büntetést!Ti megszoktátok már a VÉDA kapukat az utakon? Hogy jövet-menet figyelik mindent jól csináltok-e, nem telefonáltok, nem érintitek a záróvonalat, és azonnal megálltok, ha sárgára vált a jelzőlámpa? Hogy...
 • Így működik a TIVEDAMivel a TIVEDA-ban használt ESP8266 összesen 96Kbyte rammal rendelkezik, aminek nagy részét az alap rendszer elfoglalja, ezért az iGO-val vagy a Waze-el ellentétben nem volt lehetőségem arra, hogy...
 • Kijelzőt a TIVEDáraTegnap kaptam ezt a kis videót, ahol egyik olvasóm mutatja meg, hogy kis átalakítással akár egy OLED kijelző is ráköthető a TIVEDára, ami így már a pontos sebességet és időt is ki tudja jelezni. A...
 • TIVEDA firmware feltöltésElkészültem végre az ígért videóval a TIVEDA szoftver feltöltéséről. A Wemos D1 mini a CH340 meghajtót igényli. Ezt windowshoz itt találjuk meg, ha telepítettük, akkor csatlakoztatás után egy új COM...
 • TIVEDA beépítéseAmikor az elkészült TIVEDA-t szeretnénk fixen beszerelni egy járműbe, az első probléma, amit meg kell oldani, az az, hogy a jármű áramellátása általában 12 voltos (ritkábban 6), a mi vezérlőnk viszont...
 • Ti küldtétekAz elmúlt napokban egyre több visszajelzést kapok olyanoktól, akik a korábbi cikkem alapján megépítették saját TIVEDA készüléküket. Ezekből osztanék meg párat veletek, háthat lesznek olyanok, akik...

Friss topikok

 • Ladiszlausz: Szeretném megerősíteni, hogy a perbáli kapu szerintem is VÉDA. Tegnap átszaladtam alatta 40es tábl... (2018.05.15. 15:38) Így előzd meg a büntetést!
 • Kelepeisz Lajos: Sziasztok! Már én is lassan egy éve használom ezt a frankó kis eszközt, de most egyszer csak elha... (2018.02.25. 14:57) TIVEDA firmware feltöltés
 • BGuz: @zolidujv: Itt megtalálod: drive.google.com/drive/folders/0B0ST4AiJ-5SjYnFtNDF6bFhSQlE (A rajzon... (2018.02.03. 11:31) Kijelzőt a TIVEDára
 • AlittaSik: Remek! (2017.11.19. 10:07) Soha ne idegesíts fel egy programozót
 • iQwerty: @Mr. Big: Még nem tudom, mert nem fogyott még el az első garnitúra. Egy hosszabb út volt eddig, (B... (2017.11.01. 00:01) Így működik a TIVEDA

Linkajánló

Okmányiroda, kormányablak időpontfoglalás térképen. Ha hivatali ügyet kell intézned, érdemes itt kezdened.

Ha kiváncsi vagy melyik izzót éri meg megvenni, akkor próbáld ki a másik oldalamat is!

Also check out my light cost calculator site!

Így előzd meg a büntetést!

2016.08.25. 10:00 Mr. Big

Ti megszoktátok már a VÉDA kapukat az utakon? Hogy jövet-menet figyelik mindent jól csináltok-e, nem telefonáltok, nem érintitek a záróvonalat, és azonnal megálltok, ha sárgára vált a jelzőlámpa? Hogy éjszaka sincs nyugalom, mert a vöröslő szemeikkel akkor is figyelnek?

A "szupertrafipaxok" tavaszi üzembe állítása környékén kezdett foglalkoztatni a gondolat, hogy lehetne építeni egy olyan olcsó eszközt, ami megbízhatóan figyelmeztet, ha közelükbe érek. Olyan készüléket szerettem volna:

 • aminek ára 5000 forintot nem haladja meg
 • amivel nem kell foglalkozni, az jármű bekapcsolásával automatikusan elindul
 • ami nincs szem előtt, nem kell ki- beszálláskor le- és felszerelnem

A radar detektorok komplikált és nem is túl megbízható megoldásnak tűnnek számomra, ezzel nem akartam hát vacakolni. Szerencsére azonban a VÉDA kapuk nem nagyon mozognak, így ha a pozíciónk megvan, akkor lehet figyelmeztetni.

A legolcsóbb komplett modul amit találtam a V.KEL VK2828U7G5LF, nagyjából 2400Ft-ért. Praktikus, hogy 3,3V-ról is működik, így minden további nélkül összekapcsolható ESP8266-al. Bár a wifire autóban nincs túl sok szükség, praktikus, hogy ezáltal vezeték nélkül frissíthető a késztermék, ami végül a TIVEDA nevet kapta.

Azóta több példányt is összeraktam belőle, amiket családon belül tesztelünk. Az alábbi videón motorra szerelt változat látható működés közben.

Ebben a bejegyzésben az építés lépéseit mutatom be.

UPDATE 2016.09.02:

Sokan kerestek meg azzal, hogy építenék-e nekik ilyen készüléket. Bevallom az utóbbi pár napot azzal töltöttem, hogy újból utánajárjak annak, kivitelezhető-e az otthoni gyártás. A mindenféle fogyasztóvédelmi és adózási jogszabályokat átrágva viszont arra jutottam, hogy ebben a formában, ezekkel az alkatrészekkel nem hozható forgalomba szabályosan. A belém vetett bizalommal sem szeretnék visszaélni, és nem akarok olyan valamit eladni, ami nem feltétlenül hozza azt a minőségi szintet, ami ma elvárható amikor pénzt adunk ki valamiért.

Ez az írás tehát egy hobbi célú projekt dokumentációja. Mindenkit bátorítok, hogy próbálja ki milyen érzés valamit saját kezűleg megépíteni, ami utána működik és használható valamire. Nem csak nagyon jó móka, de értékes ismeretekkel is gazdagodunk.

Azt viszont kérem, hogy ne hozza senki kereskedelmi forgalomba, mert ezáltal esetleg azokkal a magyar cégekkel is kiszúr, akik valóban minőségi termék előállításán fáradoznak.

A vásárlásra vonatkozó hozzászólásokat ezért a mai naptól törölöm.

Minimálisan az alábbi komponensekből állt össze egy autóba szánt TIVEDA, mely hang és fényjelzésre is képes:

img_1813_v1.JPG

Ez tehát doboz és a több darabra vonatkozó kedvezmények nélkül nagyjából a kitűzött 5000Ft környékén mozog. Természetesen egyéni elképzelések szerint ez alakítható, három led helyett csak kettő használatával, vagy motoron nincs szükség a csipogóra.

Telepítés

Az alkatrészek kicsomagolása után az első lépés a firmware letöltése és telepítése. Így forrasztás előtt kiderül, ha esetleg hibás a vezérlőnk.

A Wemos D1 mini a CH340 meghajtót ígényli. Ezt windowshoz itt találjuk meg, linuxon nincs különösebb teendőnk.

img_1815_v1.JPG

A driver telepítése után a D1 minit usbn csatlakoztatva megjelenik egy soros port. A TIVEDA szoftverét ezen a címen, a térképet pedig ide kattintva tettem elérhetővé. A letöltött binárist windowson a NodeMCU flasherrel, linux például az esptoolal tudjuk feltölteni. A firmware-t a 0x00000, a térképet pedig a 0x100000 címre töltsük fel. Ez utóbbi opcionális, első csatlakozáskor ugyanis magától is letölti azt.

A szoftver feltöltését részletesen itt mutatom be: TIVEDA firmware feltöltés

Aki esetleg saját magának fordítana, az githubon megtalálja a teljes forráskódot is.

Ha a firmware feltöltése sikeres, akkor újraindítás után a nyákon található kék led egyenletes lassú pulzálásba kezd, ez jelzi, hogy keresi a GPS-t.

Ekkor érdemes az otthoni wifi kapcsolatot is beállítani, legalább látjuk, hogy ez is működik-e. Ennek menetét a cikk végén szedtem össze.

Ha a térkép betöltődéséről is meg akarunk győződni, akkor érdemes egy terminál klienssel (windowson PuTTY, linuxon `screen /dev/ttyUSB0 9600`, vagy `cu -s 9600 /dev/ttyUSB0`) rákapcsolódni a kontrollerre. Reset után valami ilyesmit fogunk látni:

Map version: 1EF9D1B9
Loaded 159 pois, free heap: 25664

Összeszerelés

tiveda_bb3.png

Az összeszerelés során alapvetően csak az egyes komponenseket kell a D1 mini megfelelő kimeneteire ráforrasztani. A logikai kapcsolási rajz a fenti ábrán látható.

img_1817_v1.JPG

Forrasszuk a GPS R(X) vezetékét (zöld) a kontroller TX csatlakozójához, a kék T(X) vezetéket pedig az RX csatlakozóhoz.

img_1822_v1.JPG

Az 5V, a 3.3V és a G lábakra érdemes egy-egy kivezetést tennünk, mert ezekhez később még több minden csatlakozni fog. (A képen még csak az 5V és G lábakat kötöttem be)

img_1826_v1.JPG

A kék ledek anódjait (hosszabb láb) forrasszuk össze. A katódokra (rövidebbek) pedig forrasszunk egy-egy 100 ohmos ellenállást.

img_1829_v1.JPG

Hasonlóan ezekhez a piros led katódjára (rövid láb) forrasszuk a 68 ohmos ellenállást.

img_1831-feliratozva.png

A led-eket forrasszuk a 6 eres vezetékhez:

 • a piros vezetéket a két kék led összeforrasztott anódjára.
 • a kék vezetéket a piros led anódjára
 • a sárgát a piros led katódjára forrasztott ellenállásra
 • a zöld és fehér vezetéket a két kék ledre forrasztott ellenállásokra
 • a hatodik eret nem fogjuk használni.

img_1836_v1.JPG

Ha a ledeket szeretnénk bedobozolni, akkor annak most van itt az ideje. Én ezt a kis dobozt használtam, ezzel a hátlappal, de tetszőleges doboz használható.

img_1839_v1.JPG

A vezeték másik végét az alábbiak szerint csatlakoztassuk a kontrollerhez:

 • sárga vezetéket a D4 kimenethez
 • zöld és fehér vezetékeket a D5 és D6 kimenetekhez
 • piros vezetéket az 5V kimenethez forrasztott vezetékhez
 • kék vezetéket a 3.3V kimenethez forrasztott vezetékhez

Most érdemes a csipogóhoz kapott vezetéket is csatlakoztatni. Ezek eltérő színű vezetékekkel érkeznek, ezért különösen figyelnünk kell majd arra, mit hova forrasztottunk. Én az alábbi kiosztást használtam:

 • lila a 3.3V kimenethez forrasztott vezetékhez
 • szürke a D2 lábhoz
 • fehér a G lábra forrasztott vezetékhez

img_1843_v1.JPG

Végül a GPS piros V(cc) lábát is forrasszuk a 3.3v-os vezetékhez, a fekete G lábát pedig a G vezetékhez.

img_1846.JPG

Már csak a csipogó csatlakoztatása van hátra. Ennek három lábára elég csak rádugni a kapott vezetéket az alábbiak szerint:

 • lila: vcc lábra
 • szürke: I/O lábra
 • fehér: GND lábra

Ha ezzel megvagyunk, akkor már ki is próbálható az eszköz. A kontroller usb csatlakozóját egy telefontöltőre csatlakoztatva életre kell kelnie a TIVEDÁ-nknak. Ha állandóra szeretnénk bekötni, pontosan 5V feszültséget kell csatlakoztatnunk. Ez történhet úgy is, hogy egy USB töltő kábelt elvágunk, és a megfelelő vezetékeket az 5V és G bemenetekre kötjük.

Figyelem: ez a kontroller nem használható nagyobb feszültségen, mint 5V, különben tönkremegy!

Ha minden működik, akkor érdemes bedobozolnunk. Ha nem muszáj, ne válasszunk túl vastag dobozt, hogy ne zavarja a rádió jeleket. Például ebbe a dobozba kényelmesen elfér a gps és a kontroller is egymás mellett, gyári kivezetéseken pedig ki tudjuk fűzni a csipogó, a táp és a led vezetékeket.

Ha beépítenéd járművedbe, akkor ebben a cikkben találsz hasznos tippeket.

Használat

Indulás után a piros státusz led lassú pulzálása jelzi, hogy a GPS keresi a műholdakat. Ez 15-30 másodpercig is eltart, ha ha már pár órája nem használtuk, illetve tovább is ha az égboltot épületek takarják. Újraindulás után viszont általában 1-2 másodperc is elég.

Ha megtalálta a műholdakat, akkor egy emelkedő hangot fogunk hallani, és a piros led kialszik. Ez ezután csak 15 másodpercenként egy felvillanással jelzi, hogy az eszköz figyel. Ha netalántán megszakadna a GPS vétel, akkor egy ereszkedő hang után megint pulzálásra vált a led.

Ha egy VÉDA kapuhoz közeledünk, akkor 500-800 méterrel előtte jelez a készülék a kék ledek villogtatásával és a csipogóval. A riasztás függ attól, hogy a pillanatnyi sebességünk milyen a kapunál megengedett sebességhez képest:

pillanatnyi sebességünk a várható sebességhatárhoz képest villogó csipogó
-10km/h vagy annál lassabb, például városban 40 alatt másodpercenként egy felvillanás másodpercenként egy csippanás
-10km/h és -5km/h között, azaz városban 40 és 45km/h között másodpercenként két felvillanás másodpercenként két csippanás
-5km/h és a sebességhatár között, azaz városban 45km/h és 50km/h között másodpercenként három felvillanás másodpercenként három csippanás
sebességhatár felett, de legfeljebb 15km/h túllépés fokozódó sebességű bal-jobb villogás fokozódó sebességű "sziréna" hang
+15km/h, vagy afelett (itt már csekkre számíthatunk!) sűrű villogás folyamatos csipogás

 

WIFI beállítása

  A wifi kapcsolat beállításához az alábbi lépések szükségesek. Ezt elegendő csak egyszer elvégeznünk, mert elmenti a wifi hálózatunk adatait, és újraindulás után automatikusan csatlakozik hozzá a frissítések letöltéséig.screenshot_20160824-222314.png

A készülék 30 másodpercig keresi a korábban beállított wifi-t. Ha nem találja, vagy ha nem sikerül csatlakoznia, akkor létrehoz egy új wifi hálózatot "tiveda" néven. Ez 10 percig lesz elérhető, utána energia takarékossági okokból kikapcsolja azt.

A wifi beállításokért kapcsolódjunk erre a hálózatra mobiltelefonról, vagy számítógépről.

screenshot_20160824-222331.pngCsatlakozás után általában kapunk egy értesítést, hogy jelentkezzünk be a hálózatba.

Ha valami miatt ez nem történne meg, akkor nyissuk meg a http://192.168.4.1/ címet a böngészőnkben.

Ekkor a konfigurációs felület fog fogadni minket

screenshot_20160824-222501.png

Itt a "Configure WiFi" menüpont alatt pár másodpercen belül megjelennek az elérhető hálózatok. Válasszuk ki, amelyikhez csatlakoztatni szeretnénk  készülékünket, és adjuk meg a jelszót.

A Save gomb hatására a készülék megpróbál csatlakozni a wifi hálózathoz. Ha sikeres, akkor újraindul, és a tiveda hálózatot megszünteti. Ha nem sikeres, akkor pár másodperc múlva újra elérhető lesz a beállítások felülete.

Általában az utcáról is elérhető az otthoni wifi, ilyenkor a reggeli elindulás alatt szokott annyi ideje lenni a készüléknek, hogy az esetleges frissítéseket letöltse.

Összefoglalás

Többen kérdezték, hogy  mi értelme ennek az egésznek, hiszen a Waze ugyanezt tudja és még sokkal többet. Részben igazuk is van: ezt a projektet nem azoknak szántam, akik minden útra akkurátusan elindítják a Wazet. Ellenben mindenki másnak hasznos tud lenni: azoknak, akik mindig ugyanott közlekednek, és ezért nem használnak navigációt segíthet észben tartani, hogy hol kell figyelni. Azoknak, akik már nem szívesen tanulják meg a Waze, vagy más telefonos szoftver kezelését. Motorosoknak, akiknek körülményes a telefont vagy más navigációs eszközt rögzíteni. Vagy azoknak akiknek állandóan lemerül, túlmelegszik a telefonja ha autóban használja.

Ha esetleg az olvasók közül valaki kedvet kapna az építéshez, netán össze is rakta a saját példányát, kérem ossza meg a hozzászólásokban!

 Update 2016.09.03: a kapcsolási rajzon eredetileg tévesen szerepelt a GPS vezetékeinek bekötése, ezt ma javítottam. Helyesen a zöld vezetéket kell a TX, a kéket az RX bemenetre kötni.

 Update 2016.09.16: a kapcsolási rajzon tévesen szerepelt a csipogó I/O vezetékeinek bekötése, ezt ma javítottam. Helyesen a D2 bemenetre kell kötni.

391 komment

Címkék: közlekedés gps esp8266 nodemcu tiveda

A bejegyzés trackback címe:

http://butykoltem.blog.hu/api/trackback/id/tr699168954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Berki Gábor 2016.12.05. 15:02:58

Kedves Mr. Big!

Bár a a technikai ismereteim elég felületesek, mégis a leírásod alapján érem magamban az eltökéltséget, hogy építsek egy ilyen szerkezetet. Egy idős baráti házaspárnak szánom karácsonyra, mivel mindig beleszaladnak valami aprósággal a VÉDÁ-ba. Valahol van esély Magyarországon belül beszerezni a szükséges fő darabokat? Későn kapcsoltam, és esélytelen, hogy idén bejöjjenek a linkelt oldalról...

Mr. Big 2016.12.05. 15:21:59

@Berki Gábor: ha a nagyobb méret nem gond, akkor a nodemcut a hestore-ban megkapod:
www.hestore.hu/prod_10036635.html

GPS neccesebb, azt itthon nem láttam, bár google szerint valaki már elkezdte vaterán árulni:
epitkezes-kert.vatera.hu/barkacs_szerszam_ipari_gep/ipari_gep_barkacsgep/erzekelok_szabalyozok/v_kel_vk2828u7g5lf_gps_modul_tiveda_hoz_ez_kell_2399352458.html

A többi alkatrész szintén HEstoreból összeválogatható:
Itt egy hasonló csipogó:
www.hestore.hu/prod_10035570.html

LED, ellenállás, stb lesz ott is, vagy bármelyik mikroelektronika üzletben.

Ha kell feszültség átalakító (ha nem 5v-ra kötöd) he storeban szintén van hasonló:
www.hestore.hu/prod_10034287.html
drágább és nagyobb is, cserébe megbízhatóbbnak tűnik. Az általam linkelt nagyon olcsó verzióval sokaknak volt gondja.

Berki Gábor 2016.12.05. 15:31:02

@Mr. Big: Köszi a gyors válaszért, nagyon hálás vagyok.
Úgy izgulok, mint egy kisgyerek, hogy össze tudom-e rakni. :)

Mr. Big 2016.12.05. 21:27:19

@Berki Gábor: sok sikert, ha elakadnál írj bátran, megpróbálunk segíteni.

szalay1966 2016.12.07. 20:13:51

Kedves Mr. Big!

Nagyon köszönöm a segítséget és örülök hogy most már működik a saját kis kütyüm is!
Viszont lenne egy kérésem! Pontosítani kell a térképet!
Cegléden lakom és itt két kamera is van!!!
Az egyiket jelzi! A 441-es út Nagykörös felé! Az OK!
De a másik kamerát nem jelzi be! Pedig ott van!
Help please!!!!
Tehát amit nem jelez a következő:
Cegléd közelében a 4-es úton a Külső Kátai úti kereszteződésnél van!
www.traffipaxterkep.hu/ itt látható!
www.utvonaltervezo.com/traffipax-terkep/
Itt ezeken a térképeken látható.
Segítséged szeretném kérni!
Hogyan lehetne ezt is felvinni a térkép szoftverre, programba?
Válaszodat előre is megköszönöm!
email címem: szalayrichard1966@gmail.com
A legjobbakat Mindenkinek és nagyon köszönöm!
üdv: Richard

üdvözlettel: Szalay Richard

szalay1966 2016.12.08. 08:22:22

Kedves Mr. Big!

Nagyon elnézést kérek!!!

Kiderült erről a kapuról, hogy HU-GO kapu!

Ezért nem jelezte a készülék.
Gondolom a HU-Go rendszer nem veszélyes, bár sebességet tud mérni.
Mivel HU-Go kapuról van szó, gondolom az nem fog felkerülni a térképre....? em tervez ilyet?
Még egyszer elnézést kérek!
Köszönettel!
üdv. Richard

Mr. Big 2016.12.09. 11:43:37

@szalay1966: igen, a HU-GO kapukat nem tettem fel, mert tudomásom szerint azok csak a fuvarozók útvonal engedélyeit figyelik.

István Kőszegi 2016.12.15. 19:33:14

@Mr. Big: Szia! Az egyik ismerősöm megkértem,hogy tegye bele az összes kamera típust a térkép fájlba,azt a válasz kaptam,hogy az nagyon sok idő és energia,mert egyenként kell felvinni az adatokat, kézzel.Ezt nem vállalta,nincs rá valami egyszerűbb megoldás?Köszi.Üdv.

Nissan2003 2016.12.18. 11:01:11

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni. Milyen ellenállások kellenek ? Mármint ahoz is tud valaki küldeni linket? Sajnos ahoz nem találtam... Válaszokat előre is köszönöm!!!

Mr. Big 2016.12.19. 15:09:42

@Nissan2003: szia, az ellenállások méretét, teljesítményét leírtam. Ezeket bármilyen mikroelektronikai boltban megkapod, nagyobb településeken/megyeszékhelyeken általában találni ilyet. Ha online rendelnél, akkor talán a hestore-t javasolnám, de ezek olyan kis értékű dolgok, hogy a posta többe kerül. Ha még nem vettél ilyesmit, akkor javaslom pár darabbal mindig többet vegyél, ne kelljen később 1db 2ft-os ellenállásért visszamenni a boltba, mert véletlenül letörött a lába.

Fazer600 2016.12.31. 21:15:14

Sziasztok!

Valamiért nagyon nehezen tudtam belépni, de most, hogy sikerült Boldog Új Évet Kívánok mindenkinek!
Elkészült az én eszközöm is amiért még egy nagy köszönet Mr.Big-nek.
Remélem egyszer valahol motorozás közben összefutunk és személyesen is meg tudom köszönni azt, hogy számomra is elérhetővé tette ezt a csodát.

Mr. Big 2017.01.18. 10:12:44

@Övönaluli Lali: köszönöm, ez hasznosnak tűnik. Még tanulmányozom, hogy van-e köztük olyan, ahol VÉDA is van.

optiset 2017.01.22. 07:47:28

@morvfer: Helló!
Az adott URL-n nem lehet semmit (lehet, hogy csak nekem) élérni! Azt kérném ha lehetséges, hogy valamilyen elérést biztosíts a két képhez.
Köszönettel: Optiset

Mr. Big 2017.01.23. 09:31:53

@optiset: szerintem próbálj meg az adatlapján írni neki közvetlenül, azt nagyobb valószínűséggel megkapja.

optiset 2017.01.28. 08:30:26

@morvfer: Köszönöm, sikerült letölteni.

Optiset

optiset 2017.01.28. 08:31:46

@Mr. Big: Köszönöm, a szerző feltette a saját honlapjára.

Optiset

Led79 2017.02.06. 21:29:16

Üdv. Egy kis segitségre lenne szükségem. Valamiért nem tudom letölteni a firmwaret és a térképszoftvert a megjelölt helyről.

solarsza 2017.03.01. 09:09:28

Sziasztok!
Ha érdekel valakit a projekthez alkatrész, keressen!
Két készülékhez van hozzávalóm, amitől kedvezményesen megválnék.
szabolcs.tarr (kucac) gmail (pont) com

József Számadó 2017.03.04. 18:56:31

Sziasztok, mi is megépítettük a sajátjainkat (2 db-ot), működnek is szépen. Esetleg lesz-e a későbbiekben mód arra, hogy az egész európai adatbázist rá lehessen tölteni az eszközökre? Hiszen a kereskedelemben kapható hasonló termékek egész EU-adatbázissal működnek, tehát adat van valahol ;). Előre is köszi a választ.

Mr. Big 2017.03.06. 10:28:02

@József Számadó: szia,
nemrég kaptam adatbázist Német, Osztrák mérőpontokról, ezeket fel kellene dolgozni, ahhoz, hogy használható legyen.

Ha valakinek van kedve, szívesen várok segítséget.

József Számadó 2017.03.06. 12:06:39

@Mr. Big: Szia, szívesen segítek, ha van egy érthető leírás a tennivalókkal.

ardu 2017.03.07. 20:27:36

@Srác9: Megértenéd ha nem lenne mobilneted.

BGuz 2017.03.07. 22:39:47

@Srác9: Ezt nem is neked találták ki. A kérdésem csupán egy 8 órás út után milyen állapotban lesz a telefonod? Mert ez ugyan olyan friss és üde mint mikor elindultál.

Srác9 2017.03.07. 23:13:26

@BGuz: Tökéletes állapotban lesz a telefon egy minőségi szivargyújtó töltő feltölti hamar. Ráadásul nem a véda kapu miatt fognak megbüntetni,hanem,hogy bemér egy trafizó rendőr. Nem látok jobb alternatívát a waze programnál. Konkrétan,ha le van tiltva a mobilnet azaz mondjuk már lejárt az x GB adatforgalom akkor is megy. Külföldön sem a "véda" kapu a veszélyes. Azt meg nem hiszem el,hogy jelez mondjuk Bécs belvárosában egy fix kamerát ami nem olyan rendszerű nem is olyan helyre rakják,mint idehaza,hogy mindenki látja...

Fazer600 2017.03.08. 21:02:16

Hű-ha, ezek a kommentek valami időcsapdába estek?

Samtf2 2017.03.09. 06:35:32

@Mr. Big: Szia! Segítségnek jelentkezem! Ez a minimum!

szeleizoli 2017.03.09. 12:07:47

Sziasztok!
Nem vagyok nagy hozzáértő,de sikerült megépitenem a tivedat ami tökéletesen műkődik.
Annyi kérdésem lenne,hogy van arra lehetőség,hogy megfelelő fotodióda segitségével külső szenzorként lézeres mérések jelzésére?

Mr. Big 2017.03.09. 13:48:11

@szeleizoli: nem fűznék hozzá sok reményt. Eleve a lézerek nagyon speciális tartományban dolgoznak, a komoly gyártóknak is gondot szokott okozni olyan eszköz gyártása, ami tényleg mindent észlel, de nem riaszt feleslegesen.

Plusz ezek általában csak blokkolóval együtt érnek valamit, amikor az elektronika azonnal elvakítja a mérőeszközt, mert egyébként mire csipog, már rögzítették is a sebességedet.

szeleizoli 2017.03.09. 20:32:48

@Mr. Big: és mivel lehetne még bővíteni a kis eszközünket?

morvfer 2017.03.15. 11:23:51

@Srác9: Nem értelek! Ha neked nem kell a TIVEDA, akkor ne olvasgass és főként ne kommentálj ide negatív dolgokat! Erre itt nincs szükség. Te használd a telefonod, akik pedig meg szeretnék építeni, használják ezt! Autógyárból is több van, mert különbözőek vagyunk.

dj_us 2017.03.15. 20:47:28

Sziasztok!

Van egy eladó komplett összerakott működő Tiveda-m, a kijelzős verzióból. Budapesten átvehető kompletten 7500 Ft-ért. Kettő szettet rendeltem, hogy biztos ideérjen az egyik, de végül mindegyik megjött.

Van továbbá egy bontatlan kijelzőm is, mert végül én az eredeti verziót építettem be a műszerfal alá. Az LCD ára 2000 Ft.

Ha érdekel, írj a djus120l@gmail.com címre.

Fazer600 2017.03.17. 07:49:48

@Mr. Big: Szívesen segítenék én is amiben tudok. Ha lesz bővítés ez a D1 Mini elegendő lesz hozzá, vagy esetleg valami nagyobb teljesítményű /tárhelyű/ eszköz kell? Rendelés előtt állok azért kérdezem. Üdv.

Mr. Big 2017.03.17. 10:50:06

@Fazer600: szia köszönöm,

így négy-öt fő elég lehet, igyekszem hamarosan küldeni a részleteket. Egyébként arról van szó, amit itt leírtam: butykoltem.blog.hu/2016/09/02/igy_mukodik_a_tiveda

A térképen meg kell jelölni azokat a területeket, ahol jelezni kell, ezeket összegyűjtjük egy nagy kml fájlba, és abból le tudom generálni a térképet.

Nem kell erősebb hardver, csak a szoftveren kell majd kicsit optimalizálni. Mindezt egyszerű wifis frissítéssel tudja majd frissíteni magának.

szeleizoli 2017.03.27. 10:11:06

A kijelző bekötési rajzot hol találom?
Illetve gondolom új szoft is kell hozzá

BGuz 2017.03.27. 21:44:43

@szeleizoli: A "Kijelzőt a TIVEDára" kommentjei között mindent megtalálsz.

Iethau 2017.03.29. 23:06:26

Tisztelettel jelezném, elkészítettem a leírás alapján a készüléket ami tökéletesen működik. Ezer köszönet érte!
Komplett készülék egy 4 darabos AA elemtartóba építve, tökéletes méret hozzá.

Továbbgondolva a TIVEDA-t: egy ilyen,
www.banggood.com/SIM800C-GSM-GPRS-Module-STM32-Microcontroller-51-With-Bluetooth-High-TTS-p-1080005.html
kütyüvel kiegészítve és mondjuk átkapcsolható programfunkcióval megoldható, hogy őrzést végezzen a készülék? Például elmozdították a járgányt a pihenőhelyéről, akkor pár percenként küldjön mondjuk sms-t a koordinátáival? Vagy buta gondolat?

Mr. Big 2017.04.03. 09:39:07

@Iethau: szia!

Megoldható, bár látok pár kihívást:
- a esp8266-nak csak egy soros portja van, amit meg kell osztani a gsm modul és a gps között. Nem lehetetlen, mert állítható, hogy melyik lábon legyen a kommunikáció, így lehet ide-oda kapcsolgatni.

- a fogyasztás miatt aggódnék. A esp8266 alapból 150-200mA-t is ehet, ami még egy autó akkumulátort is leszív egy hét alatt. Érdemes lehet ezért a wifit őrző módban kikapcsolni, illetve megfontolni az alvó mód használatát: ilyenkor időzítve kikapcsolható a készülék, a fogyasztása pedig lemegy mikroamper szintre. Pár percenként bekapcsol, megnézi, nincs-e mozgásban és ha igen, akkor riaszt. Ezzel kifejezetten sokat lehet spórolni az akkumulátoron

Fazer600 2017.04.07. 18:19:22

@Mr. Big: Szia!
Kérdezném, hogy milyen biztosítékot tehetnék én a Tiveda elé az autóban beszereléskor?
Gondolom, hogy eleve egy biztosított áramkörre kötöm, csak szeretnék egy külön biztit bekötni elé, mert nem a biztosíték táblára fogom kötni. Az érdekelne, hogy a 12V-os /14,2V-os/ körben mi az a biztosíték ami megfelelne ennek az eszköznek?

Mr. Big 2017.04.08. 21:33:54

@Fazer600: szia, a specifikációk szerint 1A-es csöves biztosítéknak elégnek kell lennie, de ha bizonytalan vagy, használhatsz 1,5-öset is. Inkább gyorsat válassz valami ilyesmit:
www.hestore.hu/prod_10023703.html

Ezekhez olcsón kapsz biztosíték tartót is.

(A feszültség szint ezeknél a biztosítékoknál gyakorlatilag mindegy, csak a maximum feszültséget adja meg, minimum nincs)

Mr. Big 2017.04.08. 21:37:22

Bocs, most látom rosszat linkeltem, 5x20 mérteűt érdemes inkább venni:
www.hestore.hu/prod_10023730.html
Biztosíték tartó például:
www.hestore.hu/prod_10035429.html

Fazer600 2017.04.09. 12:49:37

@Mr. Big: Köszönöm a segítséget.

morvfer 2017.04.27. 13:12:23

Sziasztok! Ha valaki szeretné megépíteni a TIVEDÁT, minden alkatrészt tudok hozzá adni olcsón. Többet rendeltem, így gazdaságosabb volt. GPS: 3500/db D1 mini: 1500/db stb....

borsosgy 2017.05.06. 12:00:40

Szia. Szeretném megköszönni eme nemes, közjóért, és a normális sofőrök lehúzása ellen végzett tevékenységedet. A fejlesztést és az eszköz támogatását.
Megépítettem, természetesen hibátlanul működik!
Annyi kérdésem lenne, hogy minden fix mérőt tartalmaz, vagy csak a véda rendszerben lévőket?

osztraksajt 2017.05.12. 21:37:45

Megépítettem, tökéletesen működik, nagyon hálás vagyok az önzetlen és alapos munkádért!

Ami ötletként felmerült bennem hogy jó lenne ha státusz led kétszínű lenne, piros ha keresi a műholdat, és zöld ha rendben van a vétel, ha jól látom még van analóg kimenet amit fel lehetne erre használni. A kétszínű led simán beszerezhető, de akár két leddel is megoldható lenne, és talán áttekinthetőbb lenne a státusz. Sajnos a kód saját erőböl való módosításához az én programozói tudásom kevés.

fgdzusf 2017.05.19. 19:37:23

[Ez a komment technológiailag nem a cikkhez kapcsolódik.]

Kedves Mr. Big!

Olvastam fentebb, hogy tervezted eladni is azt, amit csináltál. Írtad, hogy fogyasztóvédelmi és adózási jogszabályok miatt nem hozható forgalomba szabályosan. Miért?
(Én egy picit egyszerűbb dolgot akarok: egy Raspberry Pi-t beépíteni egy dobozba, rá saját progi meg még 1-2 szenzor, és így eladni. Szerinted járható út? Ha igen, milyen papírok kellenének hozzá? Gondolom, felhasználói kézikönyv, de valami műszakis is kéne...)

Előre is köszi a választ/segítséget!

Ui.: Üzenetet nem tudtam írni neked, a következő hibaüzenet fogadott:
"A nickben nem endélyezett karakter található!".

Üdv.:
Péter

Finna Szilveszter 2017.06.04. 12:52:38

@Mr.Big Szia.A wifi-hez való kapcsolodáskor ezt írja ki: *WM: SET AP STA
*WM:
*WM: Configuring access point...
*WM: tiveda
*WM: AP IP address:
*WM: 192.168.4.1
*WM: HTTP server started
*WM: Request redirected to captive portal
*WM: Handle root
*WM: Request redirected to captive portal
*WM: Handle root
*WM: Request redirected to captive portal
*WM: Handle root
*WM: Request redirected to captive portal
*WM: Handle root
*WM: Handle root
*WM: Handle root
*WM: Request redirected to captive portal
*WM: Request redirected to captive portal
*WM: Handle root
És itt megáll.Várnom kell még vmire vagy valami még nem jó?

Finna Szilveszter 2017.06.04. 12:55:15

@Finna Szilveszter: És ezzel befejeződött. *WM: Portal deactivated

Mr. Big 2017.06.04. 15:22:17

@Finna Szilveszter: próbáld meg megnyitni böngészőben a 192.168.4.1 címet, még a Portal deactivated üzenet előtt (ekkor kapcsolja ki a wifit). Telefonokon magától fel szokott jönni az oldal, de PC-n lehet, hogy neked kell megnyitni a fenti címet

ardu 2017.06.06. 23:36:55

Kedves Mr. Big!
Ha egy Router 192.168.0.100 és 192.168.0.199 Között oszt DHCP címeket, attól még kezelheti a 192.168.4.1 címet is?

Mr. Big 2017.06.07. 09:29:30

Szia!

A tiveda ilyenkor egy saját hálózatot fog létrehozni, függetlenül a meglévő routeredtől. Tehát amikor a tiveda wifire csatlakozol, akkor el fogod érni azt a címet. Amikor a saját wifidre akkor viszont nem.

Kelike 2017.06.21. 17:41:00

Szia Mr.Big!
Más tipusú arduino gps vevővel működik?

Mr. Big 2017.06.21. 23:05:33

@Kelike: szia,

Fentebb már kérdezte más is: butykoltem.blog.hu/2016/08/25/igy_elozd_meg_a_buntetest/full_commentlist/1#c31114976

szóval igen, tudja az NMEA protokolt (ez általában alap), valamint 3.3V-on is tudjon kommunikálni, mert az ESP nem nagyon szereti a nagyobb feszültséget. Általában ha a spec szerint működik 3.3V-ról, akkor arról táplálva valószínűleg kommunikálni is annyin fog.

ardu 2017.07.01. 12:51:48

Köszönöm Mr.BIG, nagyon működik. :))
Az utolsó map: 1FA3F44E. Ez stimmel? Azért kérdem, mert elmentem kapunak látszó alkotások alatt, és nem jelzett az M7-es pályán. Pontosabban: volt olyan amit látott, volt olyan amit nem. Lehet, hogy nem Véda kapuk voltak.
Felmerült bennem, hogy összefésülhető lehetne e a Trafi Hunter által használt adatokkal. Természetesen csak adott koordináta x méter rádiusszal. Ha nem lenne túl kulis. Ők a police.hu-ról nyálazzák ki, de az nagyon időigényes meló. Igazán átpasszolhatnák az adatokat. :)
Kösz még egyszer!

ardu 2017.07.04. 09:59:02

@Mr. Big:
Köszönöm Mr.BIG, nagyon működik. :))
Az utolsó map: 1FA3F44E. Ez stimmel? Azért kérdem, mert elmentem kapunak látszó alkotások alatt, és nem jelzett az M7-es pályán. Pontosabban: volt olyan amit látott, volt olyan amit nem. Lehet, hogy nem Véda kapuk voltak.
Felmerült bennem, hogy összefésülhető lehetne e a Trafi Hunter által használt adatokkal. Természetesen csak adott koordináta x méter rádiusszal. Ha nem lenne túl kulis. Ők a police.hu-ról nyálazzák ki, de az nagyon időigényes meló. Igazán átpasszolhatnák az adatokat. :)
Kösz még egyszer!

Mr. Big 2017.07.04. 11:42:04

@ardu: szia, igen stimmel. A forgalom figyelő / matrica ellenőrző kamerák nagyon hasonlóak, de arra nem jelez a tiveda.

A police.hu-s adatok sajnos tényleg nehezen használhatóak automatikusan, és gyakran elég elnagyoltak, pl egész hétre megad egy hosszú utcát, ami így szerintem elég sok felesleges riasztást ad.

Plero · http://plenter.atw.hu/ 2017.08.08. 19:57:00

@Mr. Big: Az IGO speedcam mappájából is lehetne venni az adatbázist. "csak" konvertálni kellene TiVeDa-ra. :D
Megoldható?

Németh Olga István 2017.08.25. 10:24:22

sziasztok
lenne valaki aki megépitené nekem ezt a szerkezetet ?
Bp -en át is venném akármikor .....
06 20 328 0952 számon
előre is köszönöm

obero9 2017.08.25. 12:03:24

Szia!
Szeretném én is megépíteni a cuccot, és lenne egy kérdésem. Van egy Ublox NEO-6M V2.3 GPS modul EEPROM-val. Használhatom-e az általad tervezett kütyühöz?

Rickyv. 2017.08.25. 23:39:27

Szia Mr. Big.
Lehet ilyen szuperkutyut venni toled? Kerhetek elerhetoseget
Koszi szepen
Ricky

Rickyv. 2017.08.25. 23:44:13

@morvfer: Szia. Berepitest vallalsz? Kosz
Ricky

nedudd_ki 2017.08.27. 14:01:08

Szia
Elkészült nálam is a Tiveda egy kis kiegészítéssel. Egy kijelzőt vezérlő aruduinonak ad információt a státuszról. Ma reggel teszteltem, kitűnően működik.
Köszi a segítséget
Samu

Csizmás Arnold 2017.08.29. 22:44:25

Honnan lehet beszerezni az alkatrészeket egyben?

Csizmás Arnold 2017.08.29. 22:47:47

@morvfer: Engem érdekel az össze alatrész ami kell hozzá! Vagy ha megépíted kompletten megveszem, persze munkadíjjal együtt!

morvfer 2017.08.30. 00:10:29

@Rickyv.: Szia, mi az a "berepites" ???

morvfer 2017.08.30. 00:14:04

@Csizmás Arnold: Ledes, vagy kijelzős verziót szeretnél?
Egységcsomagot tudok adni minden alkatrésszel, panellal, dobozolást nem tartalmazza.
Egységcsomagok:
Ledes verzióhoz: 6000 Ft
Kijelzős verzióhoz: 7500 Ft

gpzzoli 2017.08.31. 12:04:07

Sziasztok!
Én megpróbáltam egy U-BLOX NEO-6M-0-001 gps vevővel összerakni de nem indul el. Kijelzőn szépen végigfut minden de a led pulzálás folyamatos, nem talál műholdat.
Valami tipp?
Köszönöm.

gpzzoli 2017.08.31. 12:11:32

@gpzzoli: a linkelt videóban látható "no gps signal" felirat már nem jelenik meg.
www.youtube.com/watch?v=aQKL4CPZPuc

Attila Tolnai 2017.08.31. 22:12:01

Üdv.
Ma elkészült a saját példányom, kijelzővel, csipogó nelkül. Holnap kipróbálom. Mindenkinek köszönöm a segítséget. Nem volt egyszerű, hiába, nem értek a programozáshoz, de azért végül összeállt. :)

Attila Tolnai 2017.09.04. 18:11:28

@morvfer:
Szia. Érdekelne a csomag
Hogy tudjuk megoldani?

lcsaszar 2017.09.06. 16:47:50

Sziasztok!

Nálam is szépen működik a kütyü, egy kisebb problémától eltekintve. Időnként egy nagyon rövid időre, a másodperc töredékére elveszíti a műholdat, még nyílt területen is. Vagyis jön egy mélyülő, majd rögtön utána egy magasodó hangjelzés, ami eléggé zavaró. Hogyan lehet ezt a hibát behatárolni? Többen említették a 12V/5V konvertert, de nálam nem melegszik, és a kimenete is stabil.

osztraksajt 2017.09.08. 21:59:25

Na csak nekifutottam, remélem jól logikáztam ki. Írtam hogy az lenne a cél hogy külön leden legyen ha még nem él a GPS vagy nincs vétel (piros), és ha éles a rendszer akkor az külön (zöld) leddel jelezze. Szerintem ezeket kell átírni/kiegészíteni hogy működjön:

config.h:
// GPIO port of the status led
#define CFG_LED_STATUS 2 // D4 zöld led
#define CFG_LED_ERROR 5 // D1 piros led ugyanúgy bekötve a D1 és GND közzé mint az eredeti státuszled

statusled.cpp:
// Display sweep animation whene there is no reception
analogWrite(CFG_LED_ERROR, inverted ? 1023 - animPulse[pos] : animPulse[pos]);
A többi része értelemszerűen marad ugyanaz.

Még azt nem tudtam kisakkozni hogy el kell-e oltani a hibaledet valamilyen paranccsal ha megjön a vétel egy adott ledfényértéknél és kilép a ciklusból, nem nagyon foglalkoztam még ilyen mikrokontrollerekkel.

Ha valaki rá tudná mondani az áment hogy jól logikáztam akkor nekiállnék valahogy lefordítani, mert abba még nem akartam belemerülni amíg nem biztos hogy nem barmolok össze valamit.

Mr. Big 2017.09.11. 10:34:46

@osztraksajt: szia, igen, el kell oltani, különben "be fog ragadni"

Javaslom, hogy ugyanitt, az else ágban (ahova akkor fut be, ha van gps állapot) tedd be ezt a sort:

analogWrite(CFG_LED_ERROR, inverted ? 0 : 1023);

Attila Tolnai 2017.09.15. 12:15:43

@osztraksajt:
A gps modul csatlakozójan van egy sarga és egy fehér vezeték, az egyik a modulon levő piros led kivezetése, a másik a zöldé, ami villog, ha jelet talált a cucc. Szerintem ezzel is lehet kezdeni valamit, csak ki kell merni, hogy testet vahy pozitív feszültseget kell adni neki.

István Király 2017.10.16. 19:36:13

@morvfer:
Üdv ! Ha van még egységcsomagod nekem kellene egy, ha összerakott akkor természetesen kifizetem a fáradozásod is!
egyketto72kukacgmailpontkom
Köszönöm előre is!

Ladiszlausz 2017.10.28. 12:56:01

Minden rendben működik. Teszteltem u-centerrel szépen olvassa az adatokat. Kíváncsiságból érdeklődöm, hogy telefonon fel lehet valahogy használni a gps-ből érkező adatokat?

Mr. Big 2017.10.29. 16:56:28

@Ladiszlausz: szia, nem igazán látok erre módot, általában elég gyenge ezeknek a külső eszköz támogatása. Régebben léteztek bluetooth gps vevők, de ha jól tudom egy ideje az Android már ezek támogatását is kivette.

osztraksajt 2017.11.05. 18:46:45

@Mr. Big: Sikerült összehoznom, köszönöm szépen a segítséget.

Illetve annyit változtattam még benne hogy 4 másodpercenként villan fel a statusz led amit az utolsó sorban lehet megadni az " if (++pos >= 150) pos = 0" részben, ott a 150-es érték a tizedmásodperc a villanások között, a 40 a 4 másodpercenkénti villanás. Mivel kapcsolóval nekem kikapcsolható az oled panel hogy este ne világítson hosszú úton így nyugodtabb vagyok ha kicsit sűrűbben villan.

Itt az elkészült programkód:
config.h:
// GPIO port of the status led
#define CFG_LED_STATUS 2
// D4 zöld led, ha oled panel is van akkor az 5 D1-re átkerül

// GPIO port of the error led
#define CFG_LED_ERROR 5
// D1 piros led+ellenállás ugyanúgy bekötve a D1 és GND közzé mint az eredeti státuszled, ha oled panel is van akkor a 4 D2-re átkerül

statusled.cpp:
void StatusLED::tick() {
if (!gpsStatus) {
// Display sweep animation whene there is no reception
analogWrite(CFG_LED_ERROR, inverted ? 1023 - animPulse[pos] : animPulse[pos]);
pos++;
if (pos >= sizeof(animPulse) / 2) pos = 0;
} else {
// Short pings when reception acquired
if (pos == 0) {
analogWrite(CFG_LED_ERROR, inverted ? 0 : 1023);
if (GPS::isNight()) {
analogWrite(CFG_LED_STATUS, inverted ? 123 : 900);
} else {
analogWrite(CFG_LED_STATUS, inverted ? 1023 : 1);
}
}
else analogWrite(CFG_LED_STATUS, inverted ? 0 : 1023);
if (++pos >= 150) pos = 0;
}
}

Ladiszlausz 2017.11.08. 14:50:32

Megépítettem. Ledobozoltam. Tökéletesen működik. Köszönöm a projektet. Először kihagytam a csipogót, de utólag beépítettem, szükséges, mert így jobban észre lehet venni, ha jelez. Javasolnám, hogy kicsit hamarabb jelezze a kapukat. Nagy sebességnél így izgalmas lehet lelassítani.

Ladiszlausz 2017.11.08. 18:10:54

Egy utolsó ötlet: Led ami nappal kevés éjjel sok. Nem lehetne egy fotoellenállást beleapplikálni amire változnának a LED fényerők?

Fazer600 2017.11.25. 18:21:33

Szia Mr. Big!

Nagyon jónak találtam osztraksajt módosítását a 4mp-s statusz led felvillanásra.
Nekem az problémám, hogy motoron sokszor ránézek, de a 15mp-s villanáshoz sokáig kell nézni és nem mindig tudom elkapni a led felvillanását.
Esetleg nem lehetne kiadni egy ilyen frissítést?
Sajnos én ezt nem tudom megcsinálni, a másik probléma pedig az, hogy vízhatlanul bedobozoltam és nem szívesen szedném szét.
Egyébként kettőt építettem belőle, kijelzővel és anélkül és mind a kettő hibátlanul működik. Hatalmas köszönet érte.

Mr. Big 2017.11.26. 21:22:21

@Fazer600: nem tudom ez sötétben mennyire jó ötlet. Erősen függ attól, hogy valaki milyen erős ledet szerelt be, hogy szeretné-e gyakrabban látni, vagy elég a ritkább is.

leginkább egy olyan módosítást tudnék elképzelni, hogy a wifis felületre kerül pár beállítás, ahol ezeket is mindenki kedvére beállíthatja

Fazer600 2017.11.28. 11:51:09

@Mr. Big: Igazad van, a fényerővel nem számoltam. Az én ledjeim is nagyon erősek.
A wifis dolog nagyon jó lenne, azt talán még én is be tudnám állítani, arról nem beszélve, hogy nem kellene a dobozolást bontani.

Tibor Kizman 2017.12.01. 16:56:56

Szia!
A leírásod alapján elkészítettem én is a kütyüt. Nagyon tetszik. Köszönöm a leírást. Egy olyan problémába viszont ütköztem: Eddig csipogó nélkül használtam és jól működött. Most sikerült szert tennem 1 csipogóra amit be is kötöttem. A kütyü továbbra is jól működik, csak megállás nélkül sipol. Bekapcsolás után pár másodpercel megjelenik az emelkedő hang is (megtalálja a műholdat) de nem hadja abba a sipolást csak hha a d2-röl lekötöm az I/o vezetéket. Hol ronthattam el?

Mr. Big 2017.12.05. 17:55:59

@Tibor Kizman: szia, a polaritások rendben vannak? Illetve léteznek aktív csipogók is, de azokkal gond lehet. Nem ilyet szereztél be véletlenül?

Tibor Kizman 2017.12.05. 18:51:47

A tanácsod alapján újra végignéztem a bekötésem. Most próbalámpával is. A polaritást leellenőriztem. Jónak tűnik. A csipogó is olyan, mint a leirásban, de lekötöttem. A próbalámpa szerint is a D2 lábon fix áram van. A multiméter szerint 3.28 volt.

BGuz 2017.12.09. 18:38:01

@Tibor Kizman: Szia! Bár én ezt a verziót soha nem raktam össze de, azért megnézném azt a csipgót.
1 mert az eredeti csipogó (passzív) meg sem mukkan ha az i/o lába magas szinten van
2 ha a csipogó netán aktív, azonos bekötéssel az i/o lábat a GND-re kötve sípol
3 szerintem a te csipogód aktív de nem azonos bekötéssel nálad a fordított verzió leledzik.
Ezt gyorsan leellenőrizheted az eredetin a csipogó negatív kivezetése a GND-re van kötve a pozitív pedig a tranzisztorra. Sajnos hogy aktív vagy passzív, szemre nem lehet meglátni, mert a két csipogó küllemre azonos.
Ezt csak próbálgatással lehet eldönteni. Én is aktív csipogót kaptam elsőre, mert a kínainak fogalma sem volt mit ad el, és ez jellemző rájuk. (megjegyzem YL-44 felirat volt rajta)
Tehát az a véleményem nem kötöttél el semmit, csupán a csipogód nem az eredetivel azonos verzió.

Szenky 2018.01.24. 12:13:57

Szia MR. Big!

Egy kis segítséget kérek. Ha a githubon található forrást rakom fel akkor a bekapcsolás után beolvas 3db koordinátát a gps-ből majd megáll. Nem változtattam semmit a forráson. Többször átellenőriztem mindent, minden érintetlen, a Librarykat beraktam úgy ahogy kell, azokat amiket kell.
Ha az ESPflash-el töltöm fel az általad készített .bin-t akkor minden tökéletesen működik.
Nekem akkor sem működik ha az IDE-vel exportálom a lefordított bin-t, és azt írom fel ESPflash-el.
Segíts mi lehet a gond.

Szenky 2018.01.24. 12:15:07

Jah, még annyit, hogy ha menet közben lehúzom és újra visszadugom a GPS modult, megint beolvas 3db koordinátát.

Fery61 2018.02.13. 21:51:40

Sziasztok!
Korábban építettem egy Tivedát, tökéletesen működik!
A kérdésem, hogy mennyire friss az adatbázis?
Üdv.: Fery61

Mr. Big 2018.02.26. 12:38:21

@Fery61: szia, nagyjából 1 éves. Ha esetleg tudtok azóta változtatásról, akkor azt berakom.

BGuz 2018.02.26. 22:45:21

@Mr. Big: Szia! Erre reagálva én jártomban keltemben 2 helyen találkoztam olyannal hogy nem a tábla szerinti sebességet jelezte a TIVEDA. (persze a táblát bármikor cserélhetik)

47.036644997;18.535268897 - 63-as;Aba;külterület; 50km tábla
46.974853835;21.088871708 - 47-es;Korosladany;belterulet; 70km tábla

Nem hiszem hogy csak én tapasztaltam ilyet, de az ember ébredjen fel, és nyissa ki a szemét, ha már csipog a TIVEDA, aztán közlekedjen a tábla szerinti sebességgel. :)

Fery61 2018.03.01. 21:31:15

Szia @Mr. Big!
Ez a kettő szerkezet Pest megyében, Perbál területén található.
perbal.hu/wp-content/blogs.dir/1/files_mf/1512986184-17decwebre.pdf
Nem vagyok benne biztos , hogy sebességmérő kapuk lennének, de ismerőseim nyomoznak. Ahogy pontos infóim lesznek, akkor felteszem a koordinátákat! Addig is köszönöm!
Üdv, Fery61

Levys81 2018.03.25. 18:58:19

@morvfer: Szia. Van egy kijelző nélküli tivedám. Nagyon tetszik a kijelzős modelled. Főleg, hogy nem csak a sebességet, de az adott kapunál megengedett sebességet is kiírja. Ennek a firmware hol érhető el? Egy linket tudnál hozzá küldeni?
A bekötése ez?
drive.google.com/drive/folders/0B0ST4AiJ-5SjYnFtNDF6bFhSQlE

Köszönöm!

morvfer 2018.03.25. 21:37:12

@Levys81: szia, igen, a link tökéletes, az a jó bekötés és a firmware is ott van hozzá..

szaszta 2018.04.24. 16:36:43

Sziasztok! Ma Perbálon a 102-es úton találkoztam két Véda kapuval, amit nem jelzett a Tivedám. Az egyik nagyon szívatós, mert a kanyarban még 70-es tábla van, de közvetlenül a kapu előtt meg egy 40-es. A koordinátái: Perbál 47°35'35"É, 18°46'8"K. Itt mindkét irányból 40-es tábla van. Ez Perbál határában van ahogy Tinnye felé megyünk. A másik 47°35'8"É,18°45'4" ez szintén Perbál határában van csak a másik irányba Tök felé. Itt lakott területen kívül van és nem láttam korlátozó táblát, de erősítse ezt meg valaki, aki arra jár.

Mr. Big 2018.04.24. 23:25:31

@szaszta köszönöm úgy látom ezek valóban új telepítésű kapuk: perbal.hu/wp-content/blogs.dir/1/files_mf/1518429323-18febrweb.pdf

Igyekszem minél hamarabb frissíteni a térképet.

Ladiszlausz 2018.05.15. 15:38:29

Szeretném megerősíteni, hogy a perbáli kapu szerintem is VÉDA. Tegnap átszaladtam alatta 40es tábla van párosítva hozzá.