Bütyköltem

Néha mindenféle érdekes dolgokat rakok össze otthon, melyek egy része talán másokat is érdekelhet.

TIVEDA

  • Így előzd meg a büntetést!Ti megszoktátok már a VÉDA kapukat az utakon? Hogy jövet-menet figyelik mindent jól csináltok-e, nem telefonáltok, nem érintitek a záróvonalat, és azonnal megálltok, ha sárgára vált a jelzőlámpa? Hogy...
  • Így működik a TIVEDAMivel a TIVEDA-ban használt ESP8266 összesen 96Kbyte rammal rendelkezik, aminek nagy részét az alap rendszer elfoglalja, ezért az iGO-val vagy a Waze-el ellentétben nem volt lehetőségem arra, hogy...
  • Kijelzőt a TIVEDáraTegnap kaptam ezt a kis videót, ahol egyik olvasóm mutatja meg, hogy kis átalakítással akár egy OLED kijelző is ráköthető a TIVEDára, ami így már a pontos sebességet és időt is ki tudja jelezni. A...
  • TIVEDA firmware feltöltésElkészültem végre az ígért videóval a TIVEDA szoftver feltöltéséről. A Wemos D1 mini a CH340 meghajtót igényli. Ezt windowshoz itt találjuk meg, ha telepítettük, akkor csatlakoztatás után egy új COM...
  • TIVEDA beépítéseAmikor az elkészült TIVEDA-t szeretnénk fixen beszerelni egy járműbe, az első probléma, amit meg kell oldani, az az, hogy a jármű áramellátása általában 12 voltos (ritkábban 6), a mi vezérlőnk viszont...
  • Ti küldtétekAz elmúlt napokban egyre több visszajelzést kapok olyanoktól, akik a korábbi cikkem alapján megépítették saját TIVEDA készüléküket. Ezekből osztanék meg párat veletek, háthat lesznek olyanok, akik...

Friss topikok

Linkajánló

Okmányiroda, kormányablak időpontfoglalás térképen. Ha hivatali ügyet kell intézned, érdemes itt kezdened.

Ha kiváncsi vagy melyik izzót éri meg megvenni, akkor próbáld ki a másik oldalamat is!

Also check out my light cost calculator site!

Így előzd meg a büntetést!

2016.08.25. 10:00 Mr. Big

Ti megszoktátok már a VÉDA kapukat az utakon? Hogy jövet-menet figyelik mindent jól csináltok-e, nem telefonáltok, nem érintitek a záróvonalat, és azonnal megálltok, ha sárgára vált a jelzőlámpa? Hogy éjszaka sincs nyugalom, mert a vöröslő szemeikkel akkor is figyelnek?

A "szupertrafipaxok" tavaszi üzembe állítása környékén kezdett foglalkoztatni a gondolat, hogy lehetne építeni egy olyan olcsó eszközt, ami megbízhatóan figyelmeztet, ha közelükbe érek. Olyan készüléket szerettem volna:

  • aminek ára 5000 forintot nem haladja meg
  • amivel nem kell foglalkozni, az jármű bekapcsolásával automatikusan elindul
  • ami nincs szem előtt, nem kell ki- beszálláskor le- és felszerelnem

A radar detektorok komplikált és nem is túl megbízható megoldásnak tűnnek számomra, ezzel nem akartam hát vacakolni. Szerencsére azonban a VÉDA kapuk nem nagyon mozognak, így ha a pozíciónk megvan, akkor lehet figyelmeztetni.

A legolcsóbb komplett modul amit találtam a V.KEL VK2828U7G5LF, nagyjából 2400Ft-ért. Praktikus, hogy 3,3V-ról is működik, így minden további nélkül összekapcsolható ESP8266-al. Bár a wifire autóban nincs túl sok szükség, praktikus, hogy ezáltal vezeték nélkül frissíthető a késztermék, ami végül a TIVEDA nevet kapta.

Azóta több példányt is összeraktam belőle, amiket családon belül tesztelünk. Az alábbi videón motorra szerelt változat látható működés közben.

Ebben a bejegyzésben az építés lépéseit mutatom be.

UPDATE 2016.09.02:

Sokan kerestek meg azzal, hogy építenék-e nekik ilyen készüléket. Bevallom az utóbbi pár napot azzal töltöttem, hogy újból utánajárjak annak, kivitelezhető-e az otthoni gyártás. A mindenféle fogyasztóvédelmi és adózási jogszabályokat átrágva viszont arra jutottam, hogy ebben a formában, ezekkel az alkatrészekkel nem hozható forgalomba szabályosan. A belém vetett bizalommal sem szeretnék visszaélni, és nem akarok olyan valamit eladni, ami nem feltétlenül hozza azt a minőségi szintet, ami ma elvárható amikor pénzt adunk ki valamiért.

Ez az írás tehát egy hobbi célú projekt dokumentációja. Mindenkit bátorítok, hogy próbálja ki milyen érzés valamit saját kezűleg megépíteni, ami utána működik és használható valamire. Nem csak nagyon jó móka, de értékes ismeretekkel is gazdagodunk.

Azt viszont kérem, hogy ne hozza senki kereskedelmi forgalomba, mert ezáltal esetleg azokkal a magyar cégekkel is kiszúr, akik valóban minőségi termék előállításán fáradoznak.

A vásárlásra vonatkozó hozzászólásokat ezért a mai naptól törölöm.

Minimálisan az alábbi komponensekből állt össze egy autóba szánt TIVEDA, mely hang és fényjelzésre is képes:

img_1813_v1.JPG

Ez tehát doboz és a több darabra vonatkozó kedvezmények nélkül nagyjából a kitűzött 5000Ft környékén mozog. Természetesen egyéni elképzelések szerint ez alakítható, három led helyett csak kettő használatával, vagy motoron nincs szükség a csipogóra.

Telepítés

Az alkatrészek kicsomagolása után az első lépés a firmware letöltése és telepítése. Így forrasztás előtt kiderül, ha esetleg hibás a vezérlőnk.

A Wemos D1 mini a CH340 meghajtót ígényli. Ezt windowshoz itt találjuk meg, linuxon nincs különösebb teendőnk.

img_1815_v1.JPG

A driver telepítése után a D1 minit usbn csatlakoztatva megjelenik egy soros port. A TIVEDA szoftverét ezen a címen, a térképet pedig ide kattintva tettem elérhetővé. A letöltött binárist windowson a NodeMCU flasherrel, linux például az esptoolal tudjuk feltölteni. A firmware-t a 0x00000, a térképet pedig a 0x100000 címre töltsük fel. Ez utóbbi opcionális, első csatlakozáskor ugyanis magától is letölti azt.

A szoftver feltöltését részletesen itt mutatom be: TIVEDA firmware feltöltés

Aki esetleg saját magának fordítana, az githubon megtalálja a teljes forráskódot is.

Ha a firmware feltöltése sikeres, akkor újraindítás után a nyákon található kék led egyenletes lassú pulzálásba kezd, ez jelzi, hogy keresi a GPS-t.

Ekkor érdemes az otthoni wifi kapcsolatot is beállítani, legalább látjuk, hogy ez is működik-e. Ennek menetét a cikk végén szedtem össze.

Ha a térkép betöltődéséről is meg akarunk győződni, akkor érdemes egy terminál klienssel (windowson PuTTY, linuxon `screen /dev/ttyUSB0 9600`, vagy `cu -s 9600 /dev/ttyUSB0`) rákapcsolódni a kontrollerre. Reset után valami ilyesmit fogunk látni:

Map version: 1EF9D1B9
Loaded 159 pois, free heap: 25664

Összeszerelés

tiveda_bb3.png

Az összeszerelés során alapvetően csak az egyes komponenseket kell a D1 mini megfelelő kimeneteire ráforrasztani. A logikai kapcsolási rajz a fenti ábrán látható.

img_1817_v1.JPG

Forrasszuk a GPS R(X) vezetékét (zöld) a kontroller TX csatlakozójához, a kék T(X) vezetéket pedig az RX csatlakozóhoz.

img_1822_v1.JPG

Az 5V, a 3.3V és a G lábakra érdemes egy-egy kivezetést tennünk, mert ezekhez később még több minden csatlakozni fog. (A képen még csak az 5V és G lábakat kötöttem be)

img_1826_v1.JPG

A kék ledek anódjait (hosszabb láb) forrasszuk össze. A katódokra (rövidebbek) pedig forrasszunk egy-egy 100 ohmos ellenállást.

img_1829_v1.JPG

Hasonlóan ezekhez a piros led katódjára (rövid láb) forrasszuk a 68 ohmos ellenállást.

img_1831-feliratozva.png

A led-eket forrasszuk a 6 eres vezetékhez:

  • a piros vezetéket a két kék led összeforrasztott anódjára.
  • a kék vezetéket a piros led anódjára
  • a sárgát a piros led katódjára forrasztott ellenállásra
  • a zöld és fehér vezetéket a két kék ledre forrasztott ellenállásokra
  • a hatodik eret nem fogjuk használni.

img_1836_v1.JPG

Ha a ledeket szeretnénk bedobozolni, akkor annak most van itt az ideje. Én ezt a kis dobozt használtam, ezzel a hátlappal, de tetszőleges doboz használható.

img_1839_v1.JPG

A vezeték másik végét az alábbiak szerint csatlakoztassuk a kontrollerhez:

  • sárga vezetéket a D4 kimenethez
  • zöld és fehér vezetékeket a D5 és D6 kimenetekhez
  • piros vezetéket az 5V kimenethez forrasztott vezetékhez
  • kék vezetéket a 3.3V kimenethez forrasztott vezetékhez

Most érdemes a csipogóhoz kapott vezetéket is csatlakoztatni. Ezek eltérő színű vezetékekkel érkeznek, ezért különösen figyelnünk kell majd arra, mit hova forrasztottunk. Én az alábbi kiosztást használtam:

  • lila a 3.3V kimenethez forrasztott vezetékhez
  • szürke a D2 lábhoz
  • fehér a G lábra forrasztott vezetékhez

img_1843_v1.JPG

Végül a GPS piros V(cc) lábát is forrasszuk a 3.3v-os vezetékhez, a fekete G lábát pedig a G vezetékhez.

img_1846.JPG

Már csak a csipogó csatlakoztatása van hátra. Ennek három lábára elég csak rádugni a kapott vezetéket az alábbiak szerint:

  • lila: vcc lábra
  • szürke: I/O lábra
  • fehér: GND lábra

Ha ezzel megvagyunk, akkor már ki is próbálható az eszköz. A kontroller usb csatlakozóját egy telefontöltőre csatlakoztatva életre kell kelnie a TIVEDÁ-nknak. Ha állandóra szeretnénk bekötni, pontosan 5V feszültséget kell csatlakoztatnunk. Ez történhet úgy is, hogy egy USB töltő kábelt elvágunk, és a megfelelő vezetékeket az 5V és G bemenetekre kötjük.

Figyelem: ez a kontroller nem használható nagyobb feszültségen, mint 5V, különben tönkremegy!

Ha minden működik, akkor érdemes bedobozolnunk. Ha nem muszáj, ne válasszunk túl vastag dobozt, hogy ne zavarja a rádió jeleket. Például ebbe a dobozba kényelmesen elfér a gps és a kontroller is egymás mellett, gyári kivezetéseken pedig ki tudjuk fűzni a csipogó, a táp és a led vezetékeket.

Ha beépítenéd járművedbe, akkor ebben a cikkben találsz hasznos tippeket.

Használat

Indulás után a piros státusz led lassú pulzálása jelzi, hogy a GPS keresi a műholdakat. Ez 15-30 másodpercig is eltart, ha ha már pár órája nem használtuk, illetve tovább is ha az égboltot épületek takarják. Újraindulás után viszont általában 1-2 másodperc is elég.

Ha megtalálta a műholdakat, akkor egy emelkedő hangot fogunk hallani, és a piros led kialszik. Ez ezután csak 15 másodpercenként egy felvillanással jelzi, hogy az eszköz figyel. Ha netalántán megszakadna a GPS vétel, akkor egy ereszkedő hang után megint pulzálásra vált a led.

Ha egy VÉDA kapuhoz közeledünk, akkor 500-800 méterrel előtte jelez a készülék a kék ledek villogtatásával és a csipogóval. A riasztás függ attól, hogy a pillanatnyi sebességünk milyen a kapunál megengedett sebességhez képest:

pillanatnyi sebességünk a várható sebességhatárhoz képest villogó csipogó
-10km/h vagy annál lassabb, például városban 40 alatt másodpercenként egy felvillanás másodpercenként egy csippanás
-10km/h és -5km/h között, azaz városban 40 és 45km/h között másodpercenként két felvillanás másodpercenként két csippanás
-5km/h és a sebességhatár között, azaz városban 45km/h és 50km/h között másodpercenként három felvillanás másodpercenként három csippanás
sebességhatár felett, de legfeljebb 15km/h túllépés fokozódó sebességű bal-jobb villogás fokozódó sebességű "sziréna" hang
+15km/h, vagy afelett (itt már csekkre számíthatunk!) sűrű villogás folyamatos csipogás

 

WIFI beállítása

  A wifi kapcsolat beállításához az alábbi lépések szükségesek. Ezt elegendő csak egyszer elvégeznünk, mert elmenti a wifi hálózatunk adatait, és újraindulás után automatikusan csatlakozik hozzá a frissítések letöltéséig.screenshot_20160824-222314.png

A készülék 30 másodpercig keresi a korábban beállított wifi-t. Ha nem találja, vagy ha nem sikerül csatlakoznia, akkor létrehoz egy új wifi hálózatot "tiveda" néven. Ez 10 percig lesz elérhető, utána energia takarékossági okokból kikapcsolja azt.

A wifi beállításokért kapcsolódjunk erre a hálózatra mobiltelefonról, vagy számítógépről.

screenshot_20160824-222331.pngCsatlakozás után általában kapunk egy értesítést, hogy jelentkezzünk be a hálózatba.

Ha valami miatt ez nem történne meg, akkor nyissuk meg a http://192.168.4.1/ címet a böngészőnkben.

Ekkor a konfigurációs felület fog fogadni minket

screenshot_20160824-222501.png

Itt a "Configure WiFi" menüpont alatt pár másodpercen belül megjelennek az elérhető hálózatok. Válasszuk ki, amelyikhez csatlakoztatni szeretnénk  készülékünket, és adjuk meg a jelszót.

A Save gomb hatására a készülék megpróbál csatlakozni a wifi hálózathoz. Ha sikeres, akkor újraindul, és a tiveda hálózatot megszünteti. Ha nem sikeres, akkor pár másodperc múlva újra elérhető lesz a beállítások felülete.

Általában az utcáról is elérhető az otthoni wifi, ilyenkor a reggeli elindulás alatt szokott annyi ideje lenni a készüléknek, hogy az esetleges frissítéseket letöltse.

Összefoglalás

Többen kérdezték, hogy  mi értelme ennek az egésznek, hiszen a Waze ugyanezt tudja és még sokkal többet. Részben igazuk is van: ezt a projektet nem azoknak szántam, akik minden útra akkurátusan elindítják a Wazet. Ellenben mindenki másnak hasznos tud lenni: azoknak, akik mindig ugyanott közlekednek, és ezért nem használnak navigációt segíthet észben tartani, hogy hol kell figyelni. Azoknak, akik már nem szívesen tanulják meg a Waze, vagy más telefonos szoftver kezelését. Motorosoknak, akiknek körülményes a telefont vagy más navigációs eszközt rögzíteni. Vagy azoknak akiknek állandóan lemerül, túlmelegszik a telefonja ha autóban használja.

Ha esetleg az olvasók közül valaki kedvet kapna az építéshez, netán össze is rakta a saját példányát, kérem ossza meg a hozzászólásokban!

 Update 2016.09.03: a kapcsolási rajzon eredetileg tévesen szerepelt a GPS vezetékeinek bekötése, ezt ma javítottam. Helyesen a zöld vezetéket kell a TX, a kéket az RX bemenetre kötni.

 Update 2016.09.16: a kapcsolási rajzon tévesen szerepelt a csipogó I/O vezetékeinek bekötése, ezt ma javítottam. Helyesen a D2 bemenetre kell kötni.

433 komment

Címkék: közlekedés gps esp8266 nodemcu tiveda

A bejegyzés trackback címe:

https://butykoltem.blog.hu/api/trackback/id/tr499168954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr. Big 2017.04.08. 21:37:22

Bocs, most látom rosszat linkeltem, 5x20 mérteűt érdemes inkább venni:
www.hestore.hu/prod_10023730.html
Biztosíték tartó például:
www.hestore.hu/prod_10035429.html

Fazer600 2017.04.09. 12:49:37

@Mr. Big: Köszönöm a segítséget.

morvfer 2017.04.27. 13:12:23

Sziasztok! Ha valaki szeretné megépíteni a TIVEDÁT, minden alkatrészt tudok hozzá adni olcsón. Többet rendeltem, így gazdaságosabb volt. GPS: 3500/db D1 mini: 1500/db stb....

borsosgy 2017.05.06. 12:00:40

Szia. Szeretném megköszönni eme nemes, közjóért, és a normális sofőrök lehúzása ellen végzett tevékenységedet. A fejlesztést és az eszköz támogatását.
Megépítettem, természetesen hibátlanul működik!
Annyi kérdésem lenne, hogy minden fix mérőt tartalmaz, vagy csak a véda rendszerben lévőket?

osztraksajt 2017.05.12. 21:37:45

Megépítettem, tökéletesen működik, nagyon hálás vagyok az önzetlen és alapos munkádért!

Ami ötletként felmerült bennem hogy jó lenne ha státusz led kétszínű lenne, piros ha keresi a műholdat, és zöld ha rendben van a vétel, ha jól látom még van analóg kimenet amit fel lehetne erre használni. A kétszínű led simán beszerezhető, de akár két leddel is megoldható lenne, és talán áttekinthetőbb lenne a státusz. Sajnos a kód saját erőböl való módosításához az én programozói tudásom kevés.

fgdzusf 2017.05.19. 19:37:23

[Ez a komment technológiailag nem a cikkhez kapcsolódik.]

Kedves Mr. Big!

Olvastam fentebb, hogy tervezted eladni is azt, amit csináltál. Írtad, hogy fogyasztóvédelmi és adózási jogszabályok miatt nem hozható forgalomba szabályosan. Miért?
(Én egy picit egyszerűbb dolgot akarok: egy Raspberry Pi-t beépíteni egy dobozba, rá saját progi meg még 1-2 szenzor, és így eladni. Szerinted járható út? Ha igen, milyen papírok kellenének hozzá? Gondolom, felhasználói kézikönyv, de valami műszakis is kéne...)

Előre is köszi a választ/segítséget!

Ui.: Üzenetet nem tudtam írni neked, a következő hibaüzenet fogadott:
"A nickben nem endélyezett karakter található!".

Üdv.:
Péter

Finna Szilveszter 2017.06.04. 12:52:38

@Mr.Big Szia.A wifi-hez való kapcsolodáskor ezt írja ki: *WM: SET AP STA
*WM:
*WM: Configuring access point...
*WM: tiveda
*WM: AP IP address:
*WM: 192.168.4.1
*WM: HTTP server started
*WM: Request redirected to captive portal
*WM: Handle root
*WM: Request redirected to captive portal
*WM: Handle root
*WM: Request redirected to captive portal
*WM: Handle root
*WM: Request redirected to captive portal
*WM: Handle root
*WM: Handle root
*WM: Handle root
*WM: Request redirected to captive portal
*WM: Request redirected to captive portal
*WM: Handle root
És itt megáll.Várnom kell még vmire vagy valami még nem jó?

Finna Szilveszter 2017.06.04. 12:55:15

@Finna Szilveszter: És ezzel befejeződött. *WM: Portal deactivated

Mr. Big 2017.06.04. 15:22:17

@Finna Szilveszter: próbáld meg megnyitni böngészőben a 192.168.4.1 címet, még a Portal deactivated üzenet előtt (ekkor kapcsolja ki a wifit). Telefonokon magától fel szokott jönni az oldal, de PC-n lehet, hogy neked kell megnyitni a fenti címet

ardu 2017.06.06. 23:36:55

Kedves Mr. Big!
Ha egy Router 192.168.0.100 és 192.168.0.199 Között oszt DHCP címeket, attól még kezelheti a 192.168.4.1 címet is?

Mr. Big 2017.06.07. 09:29:30

Szia!

A tiveda ilyenkor egy saját hálózatot fog létrehozni, függetlenül a meglévő routeredtől. Tehát amikor a tiveda wifire csatlakozol, akkor el fogod érni azt a címet. Amikor a saját wifidre akkor viszont nem.

Kelike 2017.06.21. 17:41:00

Szia Mr.Big!
Más tipusú arduino gps vevővel működik?

Mr. Big 2017.06.21. 23:05:33

@Kelike: szia,

Fentebb már kérdezte más is: butykoltem.blog.hu/2016/08/25/igy_elozd_meg_a_buntetest/full_commentlist/1#c31114976

szóval igen, tudja az NMEA protokolt (ez általában alap), valamint 3.3V-on is tudjon kommunikálni, mert az ESP nem nagyon szereti a nagyobb feszültséget. Általában ha a spec szerint működik 3.3V-ról, akkor arról táplálva valószínűleg kommunikálni is annyin fog.

ardu 2017.07.01. 12:51:48

Köszönöm Mr.BIG, nagyon működik. :))
Az utolsó map: 1FA3F44E. Ez stimmel? Azért kérdem, mert elmentem kapunak látszó alkotások alatt, és nem jelzett az M7-es pályán. Pontosabban: volt olyan amit látott, volt olyan amit nem. Lehet, hogy nem Véda kapuk voltak.
Felmerült bennem, hogy összefésülhető lehetne e a Trafi Hunter által használt adatokkal. Természetesen csak adott koordináta x méter rádiusszal. Ha nem lenne túl kulis. Ők a police.hu-ról nyálazzák ki, de az nagyon időigényes meló. Igazán átpasszolhatnák az adatokat. :)
Kösz még egyszer!

ardu 2017.07.04. 09:59:02

@Mr. Big:
Köszönöm Mr.BIG, nagyon működik. :))
Az utolsó map: 1FA3F44E. Ez stimmel? Azért kérdem, mert elmentem kapunak látszó alkotások alatt, és nem jelzett az M7-es pályán. Pontosabban: volt olyan amit látott, volt olyan amit nem. Lehet, hogy nem Véda kapuk voltak.
Felmerült bennem, hogy összefésülhető lehetne e a Trafi Hunter által használt adatokkal. Természetesen csak adott koordináta x méter rádiusszal. Ha nem lenne túl kulis. Ők a police.hu-ról nyálazzák ki, de az nagyon időigényes meló. Igazán átpasszolhatnák az adatokat. :)
Kösz még egyszer!

Mr. Big 2017.07.04. 11:42:04

@ardu: szia, igen stimmel. A forgalom figyelő / matrica ellenőrző kamerák nagyon hasonlóak, de arra nem jelez a tiveda.

A police.hu-s adatok sajnos tényleg nehezen használhatóak automatikusan, és gyakran elég elnagyoltak, pl egész hétre megad egy hosszú utcát, ami így szerintem elég sok felesleges riasztást ad.

Plero · http://plenter.atw.hu/ 2017.08.08. 19:57:00

@Mr. Big: Az IGO speedcam mappájából is lehetne venni az adatbázist. "csak" konvertálni kellene TiVeDa-ra. :D
Megoldható?

Németh Olga István 2017.08.25. 10:24:22

sziasztok
lenne valaki aki megépitené nekem ezt a szerkezetet ?
Bp -en át is venném akármikor .....
06 20 328 0952 számon
előre is köszönöm

obero9 2017.08.25. 12:03:24

Szia!
Szeretném én is megépíteni a cuccot, és lenne egy kérdésem. Van egy Ublox NEO-6M V2.3 GPS modul EEPROM-val. Használhatom-e az általad tervezett kütyühöz?

Rickyv. 2017.08.25. 23:39:27

Szia Mr. Big.
Lehet ilyen szuperkutyut venni toled? Kerhetek elerhetoseget
Koszi szepen
Ricky

Rickyv. 2017.08.25. 23:44:13

@morvfer: Szia. Berepitest vallalsz? Kosz
Ricky

Csizmás Arnold 2017.08.29. 22:44:25

Honnan lehet beszerezni az alkatrészeket egyben?

Csizmás Arnold 2017.08.29. 22:47:47

@morvfer: Engem érdekel az össze alatrész ami kell hozzá! Vagy ha megépíted kompletten megveszem, persze munkadíjjal együtt!

morvfer 2017.08.30. 00:10:29

@Rickyv.: Szia, mi az a "berepites" ???

morvfer 2017.08.30. 00:14:04

@Csizmás Arnold: Ledes, vagy kijelzős verziót szeretnél?
Egységcsomagot tudok adni minden alkatrésszel, panellal, dobozolást nem tartalmazza.
Egységcsomagok:
Ledes verzióhoz: 6000 Ft
Kijelzős verzióhoz: 7500 Ft

gpzzoli 2017.08.31. 12:04:07

Sziasztok!
Én megpróbáltam egy U-BLOX NEO-6M-0-001 gps vevővel összerakni de nem indul el. Kijelzőn szépen végigfut minden de a led pulzálás folyamatos, nem talál műholdat.
Valami tipp?
Köszönöm.

gpzzoli 2017.08.31. 12:11:32

@gpzzoli: a linkelt videóban látható "no gps signal" felirat már nem jelenik meg.
www.youtube.com/watch?v=aQKL4CPZPuc

Attila Tolnai 2017.08.31. 22:12:01

Üdv.
Ma elkészült a saját példányom, kijelzővel, csipogó nelkül. Holnap kipróbálom. Mindenkinek köszönöm a segítséget. Nem volt egyszerű, hiába, nem értek a programozáshoz, de azért végül összeállt. :)

Attila Tolnai 2017.09.04. 18:11:28

@morvfer:
Szia. Érdekelne a csomag
Hogy tudjuk megoldani?

lcsaszar 2017.09.06. 16:47:50

Sziasztok!

Nálam is szépen működik a kütyü, egy kisebb problémától eltekintve. Időnként egy nagyon rövid időre, a másodperc töredékére elveszíti a műholdat, még nyílt területen is. Vagyis jön egy mélyülő, majd rögtön utána egy magasodó hangjelzés, ami eléggé zavaró. Hogyan lehet ezt a hibát behatárolni? Többen említették a 12V/5V konvertert, de nálam nem melegszik, és a kimenete is stabil.

osztraksajt 2017.09.08. 21:59:25

Na csak nekifutottam, remélem jól logikáztam ki. Írtam hogy az lenne a cél hogy külön leden legyen ha még nem él a GPS vagy nincs vétel (piros), és ha éles a rendszer akkor az külön (zöld) leddel jelezze. Szerintem ezeket kell átírni/kiegészíteni hogy működjön:

config.h:
// GPIO port of the status led
#define CFG_LED_STATUS 2 // D4 zöld led
#define CFG_LED_ERROR 5 // D1 piros led ugyanúgy bekötve a D1 és GND közzé mint az eredeti státuszled

statusled.cpp:
// Display sweep animation whene there is no reception
analogWrite(CFG_LED_ERROR, inverted ? 1023 - animPulse[pos] : animPulse[pos]);
A többi része értelemszerűen marad ugyanaz.

Még azt nem tudtam kisakkozni hogy el kell-e oltani a hibaledet valamilyen paranccsal ha megjön a vétel egy adott ledfényértéknél és kilép a ciklusból, nem nagyon foglalkoztam még ilyen mikrokontrollerekkel.

Ha valaki rá tudná mondani az áment hogy jól logikáztam akkor nekiállnék valahogy lefordítani, mert abba még nem akartam belemerülni amíg nem biztos hogy nem barmolok össze valamit.

Mr. Big 2017.09.11. 10:34:46

@osztraksajt: szia, igen, el kell oltani, különben "be fog ragadni"

Javaslom, hogy ugyanitt, az else ágban (ahova akkor fut be, ha van gps állapot) tedd be ezt a sort:

analogWrite(CFG_LED_ERROR, inverted ? 0 : 1023);

Attila Tolnai 2017.09.15. 12:15:43

@osztraksajt:
A gps modul csatlakozójan van egy sarga és egy fehér vezeték, az egyik a modulon levő piros led kivezetése, a másik a zöldé, ami villog, ha jelet talált a cucc. Szerintem ezzel is lehet kezdeni valamit, csak ki kell merni, hogy testet vahy pozitív feszültseget kell adni neki.

István Király 2017.10.16. 19:36:13

@morvfer:
Üdv ! Ha van még egységcsomagod nekem kellene egy, ha összerakott akkor természetesen kifizetem a fáradozásod is!
egyketto72kukacgmailpontkom
Köszönöm előre is!

Ladiszlausz 2017.10.28. 12:56:01

Minden rendben működik. Teszteltem u-centerrel szépen olvassa az adatokat. Kíváncsiságból érdeklődöm, hogy telefonon fel lehet valahogy használni a gps-ből érkező adatokat?

Mr. Big 2017.10.29. 16:56:28

@Ladiszlausz: szia, nem igazán látok erre módot, általában elég gyenge ezeknek a külső eszköz támogatása. Régebben léteztek bluetooth gps vevők, de ha jól tudom egy ideje az Android már ezek támogatását is kivette.

osztraksajt 2017.11.05. 18:46:45

@Mr. Big: Sikerült összehoznom, köszönöm szépen a segítséget.

Illetve annyit változtattam még benne hogy 4 másodpercenként villan fel a statusz led amit az utolsó sorban lehet megadni az " if (++pos >= 150) pos = 0" részben, ott a 150-es érték a tizedmásodperc a villanások között, a 40 a 4 másodpercenkénti villanás. Mivel kapcsolóval nekem kikapcsolható az oled panel hogy este ne világítson hosszú úton így nyugodtabb vagyok ha kicsit sűrűbben villan.

Itt az elkészült programkód:
config.h:
// GPIO port of the status led
#define CFG_LED_STATUS 2
// D4 zöld led, ha oled panel is van akkor az 5 D1-re átkerül

// GPIO port of the error led
#define CFG_LED_ERROR 5
// D1 piros led+ellenállás ugyanúgy bekötve a D1 és GND közzé mint az eredeti státuszled, ha oled panel is van akkor a 4 D2-re átkerül

statusled.cpp:
void StatusLED::tick() {
if (!gpsStatus) {
// Display sweep animation whene there is no reception
analogWrite(CFG_LED_ERROR, inverted ? 1023 - animPulse[pos] : animPulse[pos]);
pos++;
if (pos >= sizeof(animPulse) / 2) pos = 0;
} else {
// Short pings when reception acquired
if (pos == 0) {
analogWrite(CFG_LED_ERROR, inverted ? 0 : 1023);
if (GPS::isNight()) {
analogWrite(CFG_LED_STATUS, inverted ? 123 : 900);
} else {
analogWrite(CFG_LED_STATUS, inverted ? 1023 : 1);
}
}
else analogWrite(CFG_LED_STATUS, inverted ? 0 : 1023);
if (++pos >= 150) pos = 0;
}
}

Ladiszlausz 2017.11.08. 14:50:32

Megépítettem. Ledobozoltam. Tökéletesen működik. Köszönöm a projektet. Először kihagytam a csipogót, de utólag beépítettem, szükséges, mert így jobban észre lehet venni, ha jelez. Javasolnám, hogy kicsit hamarabb jelezze a kapukat. Nagy sebességnél így izgalmas lehet lelassítani.

Ladiszlausz 2017.11.08. 18:10:54

Egy utolsó ötlet: Led ami nappal kevés éjjel sok. Nem lehetne egy fotoellenállást beleapplikálni amire változnának a LED fényerők?

Fazer600 2017.11.25. 18:21:33

Szia Mr. Big!

Nagyon jónak találtam osztraksajt módosítását a 4mp-s statusz led felvillanásra.
Nekem az problémám, hogy motoron sokszor ránézek, de a 15mp-s villanáshoz sokáig kell nézni és nem mindig tudom elkapni a led felvillanását.
Esetleg nem lehetne kiadni egy ilyen frissítést?
Sajnos én ezt nem tudom megcsinálni, a másik probléma pedig az, hogy vízhatlanul bedobozoltam és nem szívesen szedném szét.
Egyébként kettőt építettem belőle, kijelzővel és anélkül és mind a kettő hibátlanul működik. Hatalmas köszönet érte.

Mr. Big 2017.11.26. 21:22:21

@Fazer600: nem tudom ez sötétben mennyire jó ötlet. Erősen függ attól, hogy valaki milyen erős ledet szerelt be, hogy szeretné-e gyakrabban látni, vagy elég a ritkább is.

leginkább egy olyan módosítást tudnék elképzelni, hogy a wifis felületre kerül pár beállítás, ahol ezeket is mindenki kedvére beállíthatja

Fazer600 2017.11.28. 11:51:09

@Mr. Big: Igazad van, a fényerővel nem számoltam. Az én ledjeim is nagyon erősek.
A wifis dolog nagyon jó lenne, azt talán még én is be tudnám állítani, arról nem beszélve, hogy nem kellene a dobozolást bontani.

Tibor Kizman 2017.12.01. 16:56:56

Szia!
A leírásod alapján elkészítettem én is a kütyüt. Nagyon tetszik. Köszönöm a leírást. Egy olyan problémába viszont ütköztem: Eddig csipogó nélkül használtam és jól működött. Most sikerült szert tennem 1 csipogóra amit be is kötöttem. A kütyü továbbra is jól működik, csak megállás nélkül sipol. Bekapcsolás után pár másodpercel megjelenik az emelkedő hang is (megtalálja a műholdat) de nem hadja abba a sipolást csak hha a d2-röl lekötöm az I/o vezetéket. Hol ronthattam el?

Mr. Big 2017.12.05. 17:55:59

@Tibor Kizman: szia, a polaritások rendben vannak? Illetve léteznek aktív csipogók is, de azokkal gond lehet. Nem ilyet szereztél be véletlenül?

Tibor Kizman 2017.12.05. 18:51:47

A tanácsod alapján újra végignéztem a bekötésem. Most próbalámpával is. A polaritást leellenőriztem. Jónak tűnik. A csipogó is olyan, mint a leirásban, de lekötöttem. A próbalámpa szerint is a D2 lábon fix áram van. A multiméter szerint 3.28 volt.

BGuz 2017.12.09. 18:38:01

@Tibor Kizman: Szia! Bár én ezt a verziót soha nem raktam össze de, azért megnézném azt a csipgót.
1 mert az eredeti csipogó (passzív) meg sem mukkan ha az i/o lába magas szinten van
2 ha a csipogó netán aktív, azonos bekötéssel az i/o lábat a GND-re kötve sípol
3 szerintem a te csipogód aktív de nem azonos bekötéssel nálad a fordított verzió leledzik.
Ezt gyorsan leellenőrizheted az eredetin a csipogó negatív kivezetése a GND-re van kötve a pozitív pedig a tranzisztorra. Sajnos hogy aktív vagy passzív, szemre nem lehet meglátni, mert a két csipogó küllemre azonos.
Ezt csak próbálgatással lehet eldönteni. Én is aktív csipogót kaptam elsőre, mert a kínainak fogalma sem volt mit ad el, és ez jellemző rájuk. (megjegyzem YL-44 felirat volt rajta)
Tehát az a véleményem nem kötöttél el semmit, csupán a csipogód nem az eredetivel azonos verzió.

Szenky 2018.01.24. 12:13:57

Szia MR. Big!

Egy kis segítséget kérek. Ha a githubon található forrást rakom fel akkor a bekapcsolás után beolvas 3db koordinátát a gps-ből majd megáll. Nem változtattam semmit a forráson. Többször átellenőriztem mindent, minden érintetlen, a Librarykat beraktam úgy ahogy kell, azokat amiket kell.
Ha az ESPflash-el töltöm fel az általad készített .bin-t akkor minden tökéletesen működik.
Nekem akkor sem működik ha az IDE-vel exportálom a lefordított bin-t, és azt írom fel ESPflash-el.
Segíts mi lehet a gond.

Szenky 2018.01.24. 12:15:07

Jah, még annyit, hogy ha menet közben lehúzom és újra visszadugom a GPS modult, megint beolvas 3db koordinátát.

Fery61 2018.02.13. 21:51:40

Sziasztok!
Korábban építettem egy Tivedát, tökéletesen működik!
A kérdésem, hogy mennyire friss az adatbázis?
Üdv.: Fery61

Mr. Big 2018.02.26. 12:38:21

@Fery61: szia, nagyjából 1 éves. Ha esetleg tudtok azóta változtatásról, akkor azt berakom.

BGuz 2018.02.26. 22:45:21

@Mr. Big: Szia! Erre reagálva én jártomban keltemben 2 helyen találkoztam olyannal hogy nem a tábla szerinti sebességet jelezte a TIVEDA. (persze a táblát bármikor cserélhetik)

47.036644997;18.535268897 - 63-as;Aba;külterület; 50km tábla
46.974853835;21.088871708 - 47-es;Korosladany;belterulet; 70km tábla

Nem hiszem hogy csak én tapasztaltam ilyet, de az ember ébredjen fel, és nyissa ki a szemét, ha már csipog a TIVEDA, aztán közlekedjen a tábla szerinti sebességgel. :)

Fery61 2018.03.01. 21:31:15

Szia @Mr. Big!
Ez a kettő szerkezet Pest megyében, Perbál területén található.
perbal.hu/wp-content/blogs.dir/1/files_mf/1512986184-17decwebre.pdf
Nem vagyok benne biztos , hogy sebességmérő kapuk lennének, de ismerőseim nyomoznak. Ahogy pontos infóim lesznek, akkor felteszem a koordinátákat! Addig is köszönöm!
Üdv, Fery61

Levys81 2018.03.25. 18:58:19

@morvfer: Szia. Van egy kijelző nélküli tivedám. Nagyon tetszik a kijelzős modelled. Főleg, hogy nem csak a sebességet, de az adott kapunál megengedett sebességet is kiírja. Ennek a firmware hol érhető el? Egy linket tudnál hozzá küldeni?
A bekötése ez?
drive.google.com/drive/folders/0B0ST4AiJ-5SjYnFtNDF6bFhSQlE

Köszönöm!

morvfer 2018.03.25. 21:37:12

@Levys81: szia, igen, a link tökéletes, az a jó bekötés és a firmware is ott van hozzá..

szaszta 2018.04.24. 16:36:43

Sziasztok! Ma Perbálon a 102-es úton találkoztam két Véda kapuval, amit nem jelzett a Tivedám. Az egyik nagyon szívatós, mert a kanyarban még 70-es tábla van, de közvetlenül a kapu előtt meg egy 40-es. A koordinátái: Perbál 47°35'35"É, 18°46'8"K. Itt mindkét irányból 40-es tábla van. Ez Perbál határában van ahogy Tinnye felé megyünk. A másik 47°35'8"É,18°45'4" ez szintén Perbál határában van csak a másik irányba Tök felé. Itt lakott területen kívül van és nem láttam korlátozó táblát, de erősítse ezt meg valaki, aki arra jár.

Mr. Big 2018.04.24. 23:25:31

@szaszta köszönöm úgy látom ezek valóban új telepítésű kapuk: perbal.hu/wp-content/blogs.dir/1/files_mf/1518429323-18febrweb.pdf

Igyekszem minél hamarabb frissíteni a térképet.

Ladiszlausz 2018.05.15. 15:38:29

Szeretném megerősíteni, hogy a perbáli kapu szerintem is VÉDA. Tegnap átszaladtam alatta 40es tábla van párosítva hozzá.

Lacus07 2018.06.02. 10:19:48

Sziasztok!

Engem az érdekelne amit github-ról letöltöttem.
A convert mappában van 2 php fáj ill. 1 kml.
Mi van akkor ha egy másik kml-fájlt szeretnék konbertálni?
Ezt hogyan kell? Mi helyes szintaxis?

Slinger Benjamin 2018.06.21. 14:10:37

Udv ,erdeklodnek,h mi lehet a problema ,ha feltoltes utan , hiba kiolvastatom windowson PuTTY val mindent rendben talalt ,illetve GPS modult rakotve csak villog az SMD led rajta , illetve D1 kivezetesre kotve egy led csak pulzal, sok ido elteltevel igy pulzal...
Gondolom nem talalja a GPS jelet se?

Kijelzos valtozatot is probaltam, de azzal se sikerult tovabb jutnom.Kijelzon megjelennek a kiirasok ,Poi ,verzio szam stb. azutan elsotetul a kep....

Ket fajta modulallal probalkoztam es egyenlore semmi. Tudtok vmi otletet ? Koszonom.Udv.

BGuz 2018.06.22. 22:53:31

Pontosíts!
Bin filéket töltöttél be vagy Arduino IDE-t használtál?
A kijelzős verzió bekötése eltér az eredeti bekötésétől.
Az Arduinoval csak az eredeti librarykkal működik!

Az OLED-es változatokhoz nem mind1 melyiket használod.

Tehát milyen modul, milyen GPS modul, milyen OLED, milyen programmal?

Slinger Benjamin 2018.06.24. 10:29:17

modulok: - CH340 ESP8266 NodeMCU V3 Lua WIFI module + memory 32M Flash.

- D1 mini - Mini NodeMcu 4M bytes Lua WIFI Internet of Things development board based ESP8266.

GPS modulok:
- WAVGAT GY-NEO6MV2 New NEO-6M GPS Module NEO6MV2 with Flight Control EEPROM MWC APM2.5 Large Antenna for arduino.

- Hot sale UART TTL Ublox M8030-KT Chip Design GNSS GPS module antenna dual GLONASS receiver Have Flash NMEA save STM32 GPS 51MCU.

csak bin fajlokat toltottem fel a megadott cimekre ahogyan le voltak irva.Es kovettem a videon az utasitasokat.
Tovabba a megadott bin fajlt toltottem fel a kijelzo es a kijelzo nelkulire is.

Pontos bekotesek le lett ellenorizve a kijelzo es a kijelzo nelkulire is.

Bekotesek biztosan jok lettek, csak nem tudom ,h ezek a modulok nem vmi jok lehetnek e ? , esetleg vmi mast ronthattam el. Programozasban nem vagyok jartas, a video levo dolgokkal lepesrol lepesre el tudtam igazodni es a hozza tartozo programokkal.
Ha vmit nem jol szereztem hozza abban tudsz segiteni?
Koszonom
Udv

Slinger Benjamin 2018.06.24. 10:33:42

Bocsi, kimaradt az OLED :

- 4pin 0.96" White/Blue/Yellow blue 0.96 inch OLED 128X64 OLED Display Module For Arduino 0.96" IIC I2C Communicate.

BGuz 2018.06.24. 21:52:17

@Slinger Benjamin: Szia! Egy ilyet próbáltam, nálam nem indult vele: www.picclickimg.com/d/w1600/pict/263570090790_/Newest-GY-NEO6MV2-NEO-6M-GPS-Module-Board-Small.jpg (viszont más alkalmazásban működik)
Az ilyenekkel viszont még nem volt gond:
m.blog.hu/bu/butykoltem/image/tiveda/img_1817_v1.JPG
A más GPS modullal nem próbáltam, de a más típusú modulok soros porti sebessége és beállítása más más lehet.
Ami fontos programozáskor a GPS modul soha ne legyen rákötve!
Ha nem boldogulsz keress privát levélben.

BGuz 2018.06.24. 22:05:45

@Slinger Benjamin: Eddig el kell jutni az OLED-es verziónak (épületen belül is), ha minden ok.
drive.google.com/file/d/0Bws1U9zW5HNmc0tSTzVWU1RGTHc/view

Mr. Big 2018.06.25. 09:53:08

@Lacus07: nincs akadálya, hogy másik kml-t konvertáljál, a konvertert így tudod elindítani:

php converter.php bemenet.kml kimenet.bin

A zónákat, ahol jelezni akarsz poligonokba kell felvenni, a sebességhatárt a descriptionbe kell felvenni így:
limit: 50

Elvárás még, hogy minden poligonnak egyedi neve legyen

Slinger Benjamin 2018.06.25. 13:29:45

Koszonom a tajekoztatast ,amint lesz idom ujbol neki latok. Kozben rendeltem 2 db ilyen modult is hatha ezzel simabban menne a dolog.

Modul : ESP-12E For WeMos D1 WiFi UNO Shield Based ESP8266 ESP8266EX For Arduino IDE 3.3V/5V Support OTA Wireless Upload.

Slinger Benjamin 2018.06.25. 13:33:53

@BGuz: Rendben ,koszonom ha megse menne vmi akkor kereslek. Udv

Slinger Benjamin 2018.06.25. 13:43:57

@BGuz: Eddig sajnos nem jutottam el a kijelzos verzioval :( Nem jelent meg a muholdas logo ,csak a sotet hatter. Tobb fele Oledes.bin fajlt toltottem fel,amit talaltam itt megosztva, de sajnos sikertelenul. GPS modul nem volt rakotve a feltoltes alatt.

BGuz 2018.06.25. 22:42:44

@Slinger Benjamin: Hmm. írtam egy hosszabb választ, sajnos nem ment el. :( Újra nem próbálom. Az ESP modulok jók! Sok félével próbáltam, csak kijelzővel, de mind működött. A GPS-re koncentrálj!

Slinger Benjamin 2018.06.26. 15:00:30

@BGuz:
- Okes,de ha lesz egy kis idod
akkor orulnek annak bovebb leirasnak amit meg akartal osztani velem :) ( hatha valami otlettel gazdagodok altalad :) )

- V.KEL TTL tipusu GPS-t rendeltem hozza amit linkeltel, hatha az elozoekkel volt a gond ( soros porti sebesség/beállítás stb. )
Amint erkeznek a modulok ujra tesztelem oket es irok.
Koszonom, szep napot.Udv

Fehér Tibor 2018.07.16. 13:26:54

Helló!
Megépítettem többet is sikerrel, köszönet érte !

Lenne kérdés az európa térképpel kapcsolatban, hogy tart a térkép készítés?
Vagy elkerülte a figyelmem és le lehet tölteni vhonnét ?
Köszönettel!

noybi 2018.08.01. 15:09:06

Ügyes projekt, de van egy számomra sokkal érdekesebb alkalmazási lehetőség: fizetős parkolási zónára figyelmeztetés. Ha fizetős zónában vagyok és díjköteles időszak van és kihúzom a gyújtáskulcsot visít. Opcionálisan mutatja a díjkategóriát. Tudom, sok helyen probléma az út egyik és másik oldalának a megkülönböztetésem stb, de a semminél jobb lenne. Erre tudtommal mobil app sincs, pedig pl. a Waze-ben simán lehetne ilyen opció.

Slinger Benjamin 2018.08.08. 10:47:07

@Fehér Tibor:

Szia.Esetleg tudnal segiteni nekem, mivel te mar tobbet megepitettel sikeresen.Bovebb leirast tudnal kuldeni,hogy mit kell figyelembe venni stb.Valoszinuleg a software feltoltes utjan keletkezik a problema, vagy rosszatat toltok fel. benji1985@freemail.hu , erre a cimre kuldhetnel egy kis okositast :) Koszonom szepen.Udv

Tmcc 2018.12.05. 20:33:47

Szia!
Azután érdeklődnék, hogy azt meg lehetne-e oldani, hogy ha 60km/ó sebességet elérte az autó úgy kb. két percig folyamatosan, akkor adna ki egy jelet. A tompított világítást szeretném vezérelni vele... Automata világítás van , de csak sötétedéskor kapcsol...
Köszönettel és üdvözlettel....

Fazer600 2019.04.01. 21:33:06

Sziasztok!

Meg szeretném változtatni a piros led felvillanásának időintervallumát 15mp-ről 4mp-re.
A fórumokról összeszedettek alapján nekiláttam a forráskód változtatásának, de bármit csinálok nem sikerül.
Az Arduino szerkesztő programmal próbálkoztam, a vázlat ellenőrzés rendben lefutott, elkészült a .bin fájl, de ha feltöltöm nem működik rendesen. Ezt írtam át: statusled.cpp " if (++pos >= 150) pos = 0" erre: " if (++pos >= 40) pos = 0"
Az eredetit visszatöltve ismét hibátlan minden.
Kérlek segítsetek, mit csinálok rosszul?
Esetleg mit kell még változtatni a programban?

Mr. Big 2019.04.02. 20:35:49

Szia!

Pedig a módosításod helyes, ennek így működnie kell szerintem. Nem lehet, hogy a fordításnál van valami hibásan beállítva? Ha nem megfelelő boardot választasz targetnek, akkor nem jó állományt kapsz.

Wemos D1-et válassz ki, flash size 4M, frekvenciát pedig 160Mhz-et szoktam megadni.

A serial monitorban sem látsz semmit?

Fazer600 2019.04.03. 21:05:45

Ezt látom a PuTTY-ban:

Board is normal
*VM:
*VM: AutoConnect
*VM: Connecting as wifi client...
*VM: Using last saved values, should be faster
TotalBytes: 957314
UsedBytes: 0
BlockSize: 8192
PageSize: 256
Map open failed
Setting status to 0
*VM: Connection timed out
*VM: SET AP STA
*VM:
*VM: Configuring acces point...
*VM: tiveda
*VM: AP IP address:
*VM: 192.168.4.1
*VM: HTTP server started
*VM: Request redirected to captive portal
*VM: Request redirected to captive portal
*VM: Request redirected to captive portal
*VM: Handle root
*VM: Scan done
*VM: No networks found
*VM: Sent config page
*VM: Scan done
*VM: No networks found
Ezután ha visszatöltöm az eredeti .bin fájlt azonnal van térkép még a wifi konfigurálás előtt, a beállítás után talál hálózatot és megnézi a frissítéseket is.
A módosításom előtt ez a Wemos hibátlanul ment a motoromon egy évig, ebből gondolom, hogy nem az a rossz.
Programozónak a Nodemcu flasht használom.

Mr. Big 2019.04.03. 21:22:59

@Fazer600 szerintem 1MB-ra, vagy 2MB-ra állíthattad a flash méretét az arduinoban fordításkor. A TotalBytes nálad 1M, míg nálam 3M (ez a szabad flash mérete, ahol a térképet tárolja). Valószínűleg ezért nem találja meg a térképet sem.

Fazer600 2019.04.03. 22:18:40

@Mr. Big: A board beállításoknál az általad javasoltakat csináltam. Flash 4M(no SPIFFS), de kipróbáltam a 4M(1M SPIFFS)opciót is, bár fogalmam sincs mit jelentenek.
A frekvenciát próbáltam 80 és 160MHz-n is.
Még valami egyéb dolgokat is megváltoztattam az Arduino-ba, mert közben véletlenül rátaláltam a Wemos D1 R1 és R2 beállításaira a Github-on. Még az is furcsa nekem, hogy az eredeti fájl 351Kb, az enyém meg 388Kb. Ez így oké?
Gyakorlok tovább, hátha egyszer lesz sikerélményem. Ha mégsem, akkor az eredeti programmal fogom tovább használni.
Köszönöm az eddigi önzetlen segítségedet, két Tivedát is használok nagy elégedettséggel, most készülök a harmadikat megépíteni. Üdv.

BGuz 2019.04.04. 00:14:22

@Fazer600: Bocs, hogy beleszólok, lehet rosszul gondolom, de nekem azért itt nem minden világos. A módosítatlan kódot ha lefordítod és betöltöd működik?
Tartok tőle hogy nem. És ott kell keresni az okot. Ha igazam lenne, írd le pontosan melyik kódot milyen vason akarod futtatni.
Akad itt néhány módosított verzió, ami más más vashoz lett igazítva.

Mr. Big 2019.04.04. 09:26:40

@Fazer600: az SPIFFS a flashben lévő fájlrendszer: github.com/pellepl/spiffs

Ez egy eléggé leegyszerűsített fájlrendszer, és osztozik a flashben a kóddal. Eredetileg 3MB SPIFFS-el szoktam fordítani, mert így marad hely a térkép mellett az OTA frissítéseknek is.

Ha más méretet állítasz be fordításkor, akkor elképzelhető, hogy nem találja meg a már ott lévő adatokat. Valamint ha nem találja a fájlrendszert, akkor automatikusan megformázza, tehát elképzelhető hogy most majd már a térképet újra fel kell majd tölteni.

A D1 miniken 4MB flash szokott lenni, bár most már vannak újabb light verziók, ahol ezen spóroltak.

Fazer600 2019.04.04. 19:14:09

@BGuz @Mr.Big: A kód amit letöltöttem az az amit Mr. Big beletett a leírásba "forráskód" név/link/ alatt.
A hozzá való Eventmanager és Wifimanager bekerült az Arduino könyvtárába.
Igazad van, tényleg nem próbáltam lefordítani és feltenni a módosítatlan kódot.
A lap gondolom a Wemos D1 mini klónja, Ai-Thinker, ESP8266MOD, D1 mini, de a Wemos szó az nincs ott bár teljesen úgy néz ki. A gps is az amit Mr.Big ajánlott.
Az Arduinóban alaplapnak kiválasztottam a Wemos D1 R1-et is és a Wemos D1 R2 & mini-t is.
Közben továbbjutottam a fordításban, "3MB SPIFFS-el és "IwIP Variant: v1.4 Prebuilt" beállítással feltöltve a szoftvert megvan a térkép is, wifit is talál, de a gps-t még valamiért nem látja.
Ezt abból gondolom, hogy a gps modulon elkezd villogni a zöld led, de a PuTTY-ba erről semmit nem ír ki, a piros led pulzálás megmarad.

Fazer600 2019.04.06. 11:04:45

@BGuz @Mr.Big: Köszönöm a segítségeteket, úgy néz ki, ha lassan is de megoldódik a dolog. Az Arduino ESP8266 alaplap kezelőben lecseréltem a 2.5.0-s verziót 2.3.0-ra. Itt sokkal kevesebb beállítás van, javultak az esélyeim.
Cpu 80MHz, 4M(3MB SPIFFS), speed 115200, a lefordított és feltöltött vázlat szépen elindult a WeMos D1 mini-n és működött az én változtatásaimmal is.
Kapuknál még nem teszteltem, de szerintem az is rendben lesz.
Még a config.h-ban átírtam a FW_WERSION-t "1.5"-ről "3.0"-ra arra gondolva, ha esetleg valamikor lesz szoftver frissítés akkor az enyémet talán nem írja át.
Ha a Cpu frekvenciát 160MHz-re állítom mi változik meg a fordításban? /Már inkább nem piszkáltam örültem, hogy így is működik./

Mr. Big 2019.04.06. 22:44:36

@Fazer600: köszi, ez jó hír. A 80-160Mhz a fordításban nem kellene hogy bármit is befolyásoljon. 160Mhz-en biztosan elég a sebessége mindenre, de kicsit többet eszik, és talán jobban melegszik. Bár ez fix táp ellátásnál nem gond. És úgy rémlik, hogy 80Mhz-nél sem volt gond vele soha.

gabor0936 2019.12.14. 22:02:03

Sziasztok!
LED-es verziónál meg lehetne oldani valahogy, hogy a fényerő a külső fénynek függvényében változzon? Sokat autózom éjszaka és jó lenne, ha az állapot jelző fény éjszaka halványabb lenne. :) Valamint szintén az állapot jelző lednél lehetséges e az, amit korábban felvázolt más is, hogy ha van gps akkor zöld, ha keresi akkor piros...
Köszi!
(Ps: LED-es verziohoz van csomag valakinek ne alizzak? :) )

gapati 2020.01.29. 19:50:46

Sziasztok!

Lassan nekem is megérkeznek a dolgok a TIVEDAhoz. Ma rákötöttem egy LI-PO aksit a GPS modulra (csak a tápot), és elkezdett villogni kb 1Hz-s ütemben a zöld LED rajta. Vihetem a lakásban bárhova, az villog, nem adja fel. Ez a villogás azt jelenti, hogy látja a műholdakat (még a pincelejáró alján is)?
Köszönettel: gapati

Mr. Big 2020.01.29. 23:34:18

@gapati: szia, szerintem csak a kommunikációt mutatja. Általában akkor is küldenek másodpercenként egy csomagot, ha nincs vétel (innen tudja a vezérlő is, hogy elment a gps jel). A pincében biztosan nincs gps vétel :)

gapati 2020.01.30. 14:51:41

Szia! Én sem akartam elhinni, de azért ki fogom próbálni az időt olvasva, meddig képes a kapcsolatra lakásban is.
Üdv: gapati.

ncseb 2020.04.09. 15:15:11

Üdv.ha valaki tesztelni akarja beépítés előtt,a kijelzős témában leírtam hogyan lehetséges. Itt a link : butykoltem.blog.hu/2016/09/07/kijelzot_a_tivedara/full_commentlist/1#c38379636

ardu 2020.08.18. 21:10:22

Perbál be-kimenetén is lett két kapu. Az enyém nem jelzi. Miért? Köszönöm!

Levys81 2021.05.22. 10:55:38

@Mr. Big: Szia!
Jól látom, hogy az utolsó Commit elég régi(
Latest commit 3584a7f on Oct 27 2016 )?
Megtennéd, hogy egy frissítést kiküldesz, ha nem nagy meló?
Előre is köszönöm!

Big Dog 2022.11.02. 14:57:33

@Mr. Big:
Szia!

Tudom, hogy nagy munka up-to-date tartani az adatbázist, de azért bepróbálkozom egy kéréssel. A jövőben rengeteg "Trafibox" telepítése várható országszerte, és már most is van jónéhány. Én bele is futottam egybe a minap, szerencsére alapból be szoktam tartani a sebességhatárokat és visszafelé láttam, hogy amúgy is üres a doboz, de azért először kicsit megijedtem.
www.vezess.hu/magazin/2022/11/02/trafibox-traffipax-sebessegmeres-gyorshajtas-trukkos-doboz-rendorseg/

Egyébként számomra nagyon hasznos a kütyü. A régi autómban rossz volt a sebességmérő óra és a tivédát használtam helyette. Az új autóban is inkább ezt nézem, mert ez legalább pontos, ráadásul ez az egyetlen dolog ami állandóan mutatja az időt és még állítgatni se kell. Szóval ha nem jelezne a VÉDA kapuknál akkor is hasznos lenne. Köszönöm, hogy megosztottad! :)

sikideg 2022.12.01. 14:03:52

@Mr. Big:
Légyszives segíts nekünk sok új kamera lett telepítve ha frissíteni tudnád sok ember hálás lenne neked.

Gönczi Gábor 2023.01.27. 19:50:37

Valahol láttam, hogy kijelzős verzió is van..
Olyat csinált már valaki?
Hol találok hozzá leírást?

jkutya 2023.03.06. 09:21:27

Sziasztok,

Tudhastó az, hogy mennyire update most a kamera adatbázis? Gondolkodom az építésen - de elavult adatbázis esetén nem biztos hogy jó ötlet.

oregbela 2023.03.29. 10:10:08

Sziasztok!
Ha van valakinek információja az adatbázis frissítésről, nagyon örülnék neki!
braunok@gmailpontcom

tomcat1976 2023.05.30. 21:42:53

Sziasztok!

Az új 50-es lakott terület sebességhatár figyeléshez lehet bővíteni a készüléket? Több példányt építettem már mindegyik szuper!
süti beállítások módosítása