Bütyköltem

Néha mindenféle érdekes dolgokat rakok össze otthon, melyek egy része talán másokat is érdekelhet.

TIVEDA

  • Így előzd meg a büntetést!Ti megszoktátok már a VÉDA kapukat az utakon? Hogy jövet-menet figyelik mindent jól csináltok-e, nem telefonáltok, nem érintitek a záróvonalat, és azonnal megálltok, ha sárgára vált a jelzőlámpa? Hogy...
  • Így működik a TIVEDAMivel a TIVEDA-ban használt ESP8266 összesen 96Kbyte rammal rendelkezik, aminek nagy részét az alap rendszer elfoglalja, ezért az iGO-val vagy a Waze-el ellentétben nem volt lehetőségem arra, hogy...
  • Kijelzőt a TIVEDáraTegnap kaptam ezt a kis videót, ahol egyik olvasóm mutatja meg, hogy kis átalakítással akár egy OLED kijelző is ráköthető a TIVEDára, ami így már a pontos sebességet és időt is ki tudja jelezni. A...
  • TIVEDA firmware feltöltésElkészültem végre az ígért videóval a TIVEDA szoftver feltöltéséről. A Wemos D1 mini a CH340 meghajtót igényli. Ezt windowshoz itt találjuk meg, ha telepítettük, akkor csatlakoztatás után egy új COM...
  • TIVEDA beépítéseAmikor az elkészült TIVEDA-t szeretnénk fixen beszerelni egy járműbe, az első probléma, amit meg kell oldani, az az, hogy a jármű áramellátása általában 12 voltos (ritkábban 6), a mi vezérlőnk viszont...
  • Ti küldtétekAz elmúlt napokban egyre több visszajelzést kapok olyanoktól, akik a korábbi cikkem alapján megépítették saját TIVEDA készüléküket. Ezekből osztanék meg párat veletek, háthat lesznek olyanok, akik...

Friss topikok

Linkajánló

Okmányiroda, kormányablak időpontfoglalás térképen. Ha hivatali ügyet kell intézned, érdemes itt kezdened.

Ha kiváncsi vagy melyik izzót éri meg megvenni, akkor próbáld ki a másik oldalamat is!

Also check out my light cost calculator site!

Megszabadulni a set top boxtól

2016.10.14. 11:47 Mr. Big

img_1961_v1.JPG

Manapság szinte evidenciának tűnik, hogy digitális tv adást csak a megfelelő set-top boxal lehet nézni. Sajnos annál kevesebben vannak tisztában azzal, hogy valójában egy olyan átmeneti megoldásról van szó, aminek mára teljesen el kellett volna tűnnie.

Pedig egyszerűen kiváltható, annyit kell csak tenned, hogy kérsz a szolgáltatódtól egy úgynevezett CAM egységet. Ezt csak be kell dugnod a tv készüléked CI csatlakozójába, és már el is felejtheted a set-top boxot, és az azzal járó kellemetlenségeket.

Ha érdekel az is, hogy mit jelentenek ezek a kifejezések, vagy csak nem akarod teljesen hülyének érezni magadat az ügyfélszolgálaton, akkor olvass továb.

Kevesebb távirányító, kisebb villanyszámla

A set-top box elhagyásának elsősorban kényelmi okai szoktak lenni: senki nem szeret több távirányítóval bajlódni, márpedig egyikkel csatornát váltani, másikkal pedig a TV-t bemenetet állítgatni nem praktikus.

136216456_40df1bd6e1_b.jpg

Nem elhanyagolhatóak a környezetvédelmi szempontok sem. A set-top box egy plusz eszköz, gyakran jelentős saját fogyasztással. Sokan inkább egyáltalán nem kapcsolják ki, pedig ennek költsége összemérhető, egy éjjel-nappal világító lámpával. Ne felejtsük: ha a doboz melegszik, akkor bizony áramot is fogyaszt, ezt pedig ki is kell majd fizetni.

A set-top boxon keresztül a szolgáltatók gyakran olyan funkciókat próbálnak eladni, amit a TV készülékünk már tud. Általában már az alsó kategóriás televíziók is képesek a műsor rögzítésére, megállítására, amihez csak egy megfelelő kapacitású pen drive-ot kell bedugni az usb csatlakozóba. Ezen felül tetszőlegesen rendezhetjük a csatorna kiosztást, átnevezhetjük az adókat, kijelölhetjük a kedvenceket, vagy kitörölhetjük azt, ami nem érdekel.

Set-top box nélkül a beérkező jel feldogozása teljes egészében a TV készüléken belül történik, ami nem csak jobb képminőséget eredményezhet, de néhány kábeltől is megszabadulhatunk.

Nem mindenki számára elérhető

Tudni kell azonban azt is, hogy nem mindenki élhet ezzel a lehetőséggel. A műholdas adások vételére a legtöbb tv készülék nincs felkészülve, így akik ezt használják kénytelenek továbbra is elviselni a set-top boxot.

szolgaltatok.png

Másrészt a szolgáltatók számára is előnyös ha az ügyfelek a dobozaikat használják: egyszerűbb így a telepítés és a hibakezelés, hisz a szolgáltató biztos lehet abban, hogy a dekódolásért felelős komponensek mind összhangban vannak egymással, ezen felül további szolgáltatásokat lehet a boxokon keresztül értékesíteni. Bár ezek az eszközök drágábbak, mint a szimpla CAM-ek, a prémium szolgáltatásokon keresztül általában visszahozzák az árukat a szolgáltatónak.

Éppen ezért ez a lehetőség nincs is nagyon előtérbe helyezve. Megkerestem a három nagy kábel TV szolgáltatót, amik közül a UPC és a Digi ügyfelei kérhetik, hogy set-top box helyett CAM-et kapjanak, de mindkét esetben csak a felhasználók kis része élt ezzel a lehetőséggel. A tapasztalatok amúgy pozitívak: az ügyfelek gond nélkül használják ezeket, nem gyakoribbak a panaszok mint a set-top boxot használóknál.

Érdemes azoknak is körülnézniük, akik a MinDig TV adásait fogják, ők ugyanis tetszőleges Conax kompatibilis CAM modult választhatnak, tehát a kábel tv előfizetőkkel szemben akár használt eszközöket is beszerezhetnek.

A Telekom előfizetőinek azonban úgy tűnik nincs lehetősége jelenleg CAM-re váltani. Szerettem volna megtudni, hogy mi áll ennek hátterében, illetve tervezik-e ezt a szolgáltatást a közeljövőben bevezetni, de kérdéseimre azóta sem kaptam választ.

Teendők

Ha szeretnél te is megszabadulni a set-top boxtól, akkor tehát elsőnek győződj meg róla, hogy a televíziód rendelkezik CI foglalattal. Ez egy elég nagy, nagyjából 50mm hosszú, 5mm széles foglalatot jelent, amint az alábbi képen is látható.

monitor_t24b301ew_bok-zoom_1500.jpg

Ha ez megvan, és a szolgáltatódnál is lehet CAM-et igényelni, akkor nincs más dolgod, mint megkeresni őket. Az igénylés általában nem jár különösebb macerával, leadod a set-top boxot és megkapod a CAM-et és a hozzá tartozó kártyát.

Otthon a kapott kártyát be kell tenni a CAM-be, majd a modult beillesztjük a tv CI foglalatába. Legtöbb tv azt sem bánja, ha mindez bekapcsolt állapotban teszed meg. Első használatkor szükség lehet azonosításra, valamint eltarthat pár percig, amíg a készülék a letölti a megfelelő kódolási kulcsokat.

DVB gyorstalpaló

Az Európában, így nálunk is a DVB (Digital Video Broadcast) szabvány az elterjedt. Ez egy összetett, moduláris rendszer, melynek célja a digitális hang és képátvitel biztosítása tetszőleges csatornán. Fogalomtár.

dvb.png

  • DVB-T (Terrestrial): földfelszíni rádiós sugárzás, tehát amikor az ország különböző területein elhelyezett adótornyok sugározzák az adást. Ez nálunk a MinDig TV szolgáltatást jelenti.
  • DVB-C (Cable): vezetékes átvitel, ez az amit a köznyelv csak kábeltévének nevez.
  • DVB-S (Satelite): műholdas átvitel, tehát amikor az ég felé fordított parabola antennával lehet az adást fogni.
  • Smart kártya: egy azonosító kártya, amely az adott előfizető kulcsait tartalmazza. Ennek tartalma minden előfizető esetében egyedi, ezzel tud a titkosított csatornákhoz hozzáférni. Ilyen kártyát akkor is kapunk, ha a szolgáltató set-top boxát használjuk, ekkor általában a dobozzal együtt érkezik.
  • CAM (conditional access module): ez egy kártyaolvasónak tűnik, hiszen ebbe lehet betenni a szolgáltatótól kapott smart kártyát. A szerepe ugyanakkor több ennél: ez a modul ismeri az adott titkosítási eljárást, így ez végzi az adás kikódolását.
  • CI (common interface): ez az a foglalat, amin keresztül a CAM a televízióhoz csatlakoztatható. Egy nagyjából 50mm hosszú és 5mm széles lyukat kell a készüléken keresni.Az utóbbi években eladott szinte valamennyi tv készülék rendelkezik már vele.
  • CI+: a common interface újabb verziója. Fizikailag megegyezik a CI-vel, de több funkciót nyújt. Mind a UPC, mind a Digi CAM-je csak ilyen foglalattal működik. 

11 komment

Címkék: tv cam dvb-t set-top box dvb-c

A bejegyzés trackback címe:

https://butykoltem.blog.hu/api/trackback/id/tr1711784383

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mad Mind 2016.10.15. 09:31:33

A telekom szar.
Nálunk is beltérivel kell szarakodni, amik állandóan elromlanak, de javítani nem nagyon hajlandó a t. CAM működött több mint egy évig, de mostanság egyáltalán nem megy, csak a beltéri. Váltanák, de köszönhetően a kartell megállapodásnak, más szolgáltató hozzánk nem jön, így marad ez a szar. De legalább jó drága is.
Ja és a legjobb, hogy nem lehet a szerződést két tévénél többre bővíteni, mert " ...a rendszer nem képes kezelni a kettőnél több beltéri egységet...". :D

PaitzG 2016.10.15. 10:32:24

A Telekom azért nem partner ebben, mert mindenkit igyekeznek átterelni az IPTV-re. Egy ismerősöm csak úgy tudott hűséget hosszabbítani, hogy átállt IPTV-re arról a digitális beltériről, amire az előző hűséghosszabbításkor terelték rá...

Praktikum 2016.10.15. 11:05:41

Nekem ilyen van. A kártya behelyezésének helyét egy műanyag borítás takarta ezért sokáig nem is tudtam hogy a samsung készülék tud ilyet. Évente 1x, 2x van vele gond. Kódolt csatorna felirat jelenik meg ott ahol nem kellene. TV kikapcs, 10mp várakozás, TV bekapcs, megjavult. Filmet nem lehet vele venni. 3 éve működik. UPC hálózat.

senkisemszámítaspanyolinkvizícióra 2016.10.15. 12:17:12

Csak ha nincs set top box, akkor nézheted azt a csatornát, amit rögzíteni akarsz. Más lehetőség nincs.

senkisemszámítaspanyolinkvizícióra 2016.10.15. 12:55:48

Én is szerettem volna megszabadulni a top boxtól, beszereztem a kártyát, de rájöttem, hogy akkor muszáj vagyok lemondani a kényelemről, hogy nézek egy műsort és másikat rögzítek.

Kicknick 2016.10.15. 13:21:59

@senkisemszámítaspanyolinkvizícióra: ugyeugye? Na ezért.
Amúgy ha már Mindigtv szóba került hogy milyen jófejek...sehol nem látok róla blogbejegyzést, de nov 1-től kvették a Digisport1-2-t a csatornalistából. Ami azért ganéság mert :
1, egy vackos sima levélben értesitenek hogy lemondhatod emiatt az előfizetést 15 napon belül. Ha spostás elhagyja , buktad.
2, elérhetetlen az ügyfélszolgálat
3, a honlapon erről egy szó sincs
4, még mindig benne van a csatornalistába...aranyosak mi?

szociologus 2016.10.15. 16:26:19

A digi kábeles elérhetőségeinél meg nem kell semmi. Se box, se kártya. Kábel a tv-be aztán megy.

antisocialnetwork 2016.10.16. 14:49:33

Diginél kódolatlanok a digitális adások. Ezért csak a külön -prémium-(mozi,felnőtt) csatornákhoz kell a modul. Upc-nél minden digitális adást kódolva adnak.Ezért ott kell a modul.Vagy ha a tvben nincs DVB-C tuner, akkor kell a set-top box.

Övönaluli Lali (törölt) 2016.10.18. 18:32:41

Nekem volt egy csörtém néhány éve a Telekommal: azt szerettem volna, hogy a kártyát tegyék az okostévéimbe; több levélváltás után teljesen elzárkóztak.
Kaptam viszont először 3 db olyan beltérit tőlük (0+850+850 Ft-ért), melynek nem volt HDMI kimenete (a tévéken csak HDMI bemenet van), aztán két hét múlva lecserélték ezeket olyan 2004-es firmwerű dobozokra, melyek standby módban 40W-ot fogyasztottak, és egész nap hangosan zizegtek.
Ekkor kirúgtam a Tét, és a UPC Direct-re cseréltem.
Kártya a tévében, sokkal olcsóbb az egész (kevesebb, mint a negyede ugyanaz a csomag), és még a tévé okos funkciói is kihasználhatók (visszatekerés és rögzítés), továbbá egy távirányítót használok mindenhez, illetve óránként 3 x 40W energiát takarítok meg, ha nem Tét használok.
Szégyenletes, hogy a magát fejlesztésekkel reklámozó Telekom gyakorlatilag egy ősrégi és elavult rendszert próbál az előfizetőivel megetetni. Csak halkan jegyzem meg, hogy a házamba még mindig a 70-es években felszerelt korrodált rézdrót jön be az akkori kötődobozba a néhai telefonhoz - ennyit a fejlesztésekről.
A kártyára visszatérve:
A PR-nél is jó a közvetlen kártyás megoldás, rokonságban így használják, a műsor így digitális, és szintén rögzíteni is tudják az arra alkalmas tévéken.

szaszta 2016.10.19. 10:31:47

Nálunk (Net-tv) van lehetőség váltani, de csak úgy, ha megveszed tőlük a modult 12500 Ft-ért. :-(
süti beállítások módosítása