Bütyköltem

Néha mindenféle érdekes dolgokat rakok össze otthon, melyek egy része talán másokat is érdekelhet.

TIVEDA

  • Így előzd meg a büntetést!Ti megszoktátok már a VÉDA kapukat az utakon? Hogy jövet-menet figyelik mindent jól csináltok-e, nem telefonáltok, nem érintitek a záróvonalat, és azonnal megálltok, ha sárgára vált a jelzőlámpa? Hogy...
  • Így működik a TIVEDAMivel a TIVEDA-ban használt ESP8266 összesen 96Kbyte rammal rendelkezik, aminek nagy részét az alap rendszer elfoglalja, ezért az iGO-val vagy a Waze-el ellentétben nem volt lehetőségem arra, hogy...
  • Kijelzőt a TIVEDáraTegnap kaptam ezt a kis videót, ahol egyik olvasóm mutatja meg, hogy kis átalakítással akár egy OLED kijelző is ráköthető a TIVEDára, ami így már a pontos sebességet és időt is ki tudja jelezni. A...
  • TIVEDA firmware feltöltésElkészültem végre az ígért videóval a TIVEDA szoftver feltöltéséről. A Wemos D1 mini a CH340 meghajtót igényli. Ezt windowshoz itt találjuk meg, ha telepítettük, akkor csatlakoztatás után egy új COM...
  • TIVEDA beépítéseAmikor az elkészült TIVEDA-t szeretnénk fixen beszerelni egy járműbe, az első probléma, amit meg kell oldani, az az, hogy a jármű áramellátása általában 12 voltos (ritkábban 6), a mi vezérlőnk viszont...
  • Ti küldtétekAz elmúlt napokban egyre több visszajelzést kapok olyanoktól, akik a korábbi cikkem alapján megépítették saját TIVEDA készüléküket. Ezekből osztanék meg párat veletek, háthat lesznek olyanok, akik...

Friss topikok

Linkajánló

Okmányiroda, kormányablak időpontfoglalás térképen. Ha hivatali ügyet kell intézned, érdemes itt kezdened.

Ha kiváncsi vagy melyik izzót éri meg megvenni, akkor próbáld ki a másik oldalamat is!

Also check out my light cost calculator site!

Megújult a Rába Steiger

2016.12.05. 11:30 Mr. Big

A távirányítós autó felújításáról szóló postom megihlette Lacit is, aki szeretett lemezárugyári Rába Steigerébe lehelt új életet. Rendhagyó módon most egy vendég poszt következik.

 

img_3757_resize.JPG

5 komment

Megszabadulni a set top boxtól

2016.10.14. 11:47 Mr. Big

img_1961_v1.JPG

Manapság szinte evidenciának tűnik, hogy digitális tv adást csak a megfelelő set-top boxal lehet nézni. Sajnos annál kevesebben vannak tisztában azzal, hogy valójában egy olyan átmeneti megoldásról van szó, aminek mára teljesen el kellett volna tűnnie.

Pedig egyszerűen kiváltható, annyit kell csak tenned, hogy kérsz a szolgáltatódtól egy úgynevezett CAM egységet. Ezt csak be kell dugnod a tv készüléked CI csatlakozójába, és már el is felejtheted a set-top boxot, és az azzal járó kellemetlenségeket.

Ha érdekel az is, hogy mit jelentenek ezek a kifejezések, vagy csak nem akarod teljesen hülyének érezni magadat az ügyfélszolgálaton, akkor olvass továb.

11 komment

Címkék: tv cam dvb-t set-top box dvb-c

Ti küldtétek

2016.10.03. 10:51 Mr. Big

Az elmúlt napokban egyre több visszajelzést kapok olyanoktól, akik a korábbi cikkem alapján megépítették saját TIVEDA készüléküket.

Ezekből osztanék meg párat veletek, háthat lesznek olyanok, akik most kapnak majd kedvet egy kis bütyköléshez.

 Mi az a TIVEDA?

A TIVEDA egy kis készülék, melyet autóba vagy motorra szerelve egy gps adatai alapján jelez ha egy telepített sebességmérő közelében tartózkodunk. Kereskedelmi forgalomban nem kapható, azonban bárki megépítheti magának a közzétett leírások alapján. Ez átlagosan 3 órát és nagyjából 5000Ft-ot igényel.

Összeszerelési leírás >>>

Program feltöltése >>>

Háttér információk >>>

Szilicium97 3D nyomtatással foglalkozik, egy csinos kis dobozt tervezett. Érdekessége még hogy szögletes LEDeket használ. Ha valaki szeretne hasonló dobozt, keressen meg nyugodtan, mert van lehetőség rendelésre.

Seidl nevű olvasóm LEDek helyett egy 128x64-es kijelzőt használt, majd az egészet egy nagyon kompakt kis dobozba szerelte be. A kijelzőhöz szükséges módosításokat megosztotta, így aki érez magában bátorságot megpróbálkozhat hasonlóval.

30 komment

Címkék: galéria diy tiveda

TIVEDA beépítése

2016.09.10. 23:23 Mr. Big

Amikor az elkészült TIVEDA-t szeretnénk fixen beszerelni egy járműbe, az első probléma, amit meg kell oldani, az az, hogy a jármű áramellátása általában 12 voltos (ritkábban 6), a mi vezérlőnk viszont 5V-nál többet nem tolerál.

Ezért egy feszültség átalakítóra (step down converter) lesz szükségünk, ilyen lehet például az, amit a korábbi írásomban is linkeltem. Ha esetleg valaki több darabot rendelne, vannak 10-es és 20-as csomagok is, jóval olcsóbban.

Bekötése nagyon egyszerű. Négy csatlakozót találunk rajta: IN+, IN-, OUT+, OUT-, melyek közül az IN+ és IN- pontokra kötjük a tápforrás pozitív és negatív vezetékét, majd a potenciométerrel beállítjuk a kimeneti feszültséget (mielőtt még rákötnénk a vezérlőre!)

img_1821.JPG

27 komment

Címkék: autó diy beépítés esp8266 tiveda

TIVEDA firmware feltöltés

2016.09.08. 00:27 Mr. Big

Elkészültem végre az ígért videóval a TIVEDA szoftver feltöltéséről.

A Wemos D1 mini a CH340 meghajtót igényli. Ezt windowshoz itt találjuk meg, ha telepítettük, akkor csatlakoztatás után egy új COM portot kapunk. Ennek a száma gépenként eltérő lehet, általában a legmagasabb lesz a megfelelő.

Az egyes lépések előtt és után a PuTTY terminállal ellenőrzöm azt is, hogy az eszköz az elvártak szerint működik. Ha elakadnátok valahol, az itt kiírtak sokat segíthetnek a hiba felderítésében.

A firmware feltöltésére végül az Espressif saját programozóját használtam, egyrészt mert sokkal többet tud mint a többiek, másrészt csak ezt volt hajlandó a képernyő rekorderem felvenni.

A feltöltendő fájlokat innen lehet letölteni:

firmware: ezt a 0x0000 címre kell kiírni.

térkép: ezt pedig a 0x100000 címre.

Mivel az első elindulás után valamilyen inicializáció (talán formázás?) fut a tárhelyen, ezért tapasztalataim szerint jobb két lépésben letölteni a firmwaret és a térképet, mint egyszerre.

 

89 komment

Címkék: film diy firmware esp IoT tiveda

Kijelzőt a TIVEDára

2016.09.07. 10:47 Mr. Big

Tegnap kaptam ezt a kis videót, ahol egyik olvasóm mutatja meg, hogy kis átalakítással akár egy OLED kijelző is ráköthető a TIVEDára, ami így már a pontos sebességet és időt is ki tudja jelezni.

A 12864 egy nagyon népszerű, olcsó kijelző, ami kapható kék és fehér háttérvilágítással is, a program könyvtárak pedig lua-hoz és arduinohoz is elérhetőek

Az ilyen visszajelzések erősítenek meg abban, hogy megérte mindenki számára elérhetővé tennem a TIVEDA építési leírását és forráskódját.

156 komment

Címkék: diy oled arduino IoT nodemcu tiveda

Így működik a TIVEDA

2016.09.02. 23:25 Mr. Big

szendehely.jpgMivel a TIVEDA-ban használt ESP8266 összesen 96Kbyte rammal rendelkezik, aminek nagy részét az alap rendszer elfoglalja, ezért az iGO-val vagy a Waze-el ellentétben nem volt lehetőségem arra, hogy valódi, az utakat is tartalmazó térképet töltsek be. Ennek hiányában viszont egy ellenőrző ponthoz közeledve nagyon nehéz lett volna eldönteni, hogy az oda vezető úton, vagy egy párhuzamos utcában halad-e az autós. Így bár egyszerűnek tűnik, de nem működik az a megoldás, hogy csak a kapuk koordinátáit tárolom el, és a pozíció alapján az azoktól légvonalban mért távolságot számolja a készülék.

Ennél egy kicsit bonyolultabb, de jobb eredményt adó megoldást választottam: a "térkép" valójában zónákat jelent, amikbe belépve a készülék riaszt.

Az alábbi útmutatót azok figyelmébe ajánlom, akik esetleg segítenének a térkép hibák javításában, vagy saját térképet szeretnének készíteni.

36 komment

Címkék: térkép tiveda google-earth

Így előzd meg a büntetést!

2016.08.25. 10:00 Mr. Big

Ti megszoktátok már a VÉDA kapukat az utakon? Hogy jövet-menet figyelik mindent jól csináltok-e, nem telefonáltok, nem érintitek a záróvonalat, és azonnal megálltok, ha sárgára vált a jelzőlámpa? Hogy éjszaka sincs nyugalom, mert a vöröslő szemeikkel akkor is figyelnek?

A "szupertrafipaxok" tavaszi üzembe állítása környékén kezdett foglalkoztatni a gondolat, hogy lehetne építeni egy olyan olcsó eszközt, ami megbízhatóan figyelmeztet, ha közelükbe érek. Olyan készüléket szerettem volna:

  • aminek ára 5000 forintot nem haladja meg
  • amivel nem kell foglalkozni, az jármű bekapcsolásával automatikusan elindul
  • ami nincs szem előtt, nem kell ki- beszálláskor le- és felszerelnem

A radar detektorok komplikált és nem is túl megbízható megoldásnak tűnnek számomra, ezzel nem akartam hát vacakolni. Szerencsére azonban a VÉDA kapuk nem nagyon mozognak, így ha a pozíciónk megvan, akkor lehet figyelmeztetni.

A legolcsóbb komplett modul amit találtam a V.KEL VK2828U7G5LF, nagyjából 2400Ft-ért. Praktikus, hogy 3,3V-ról is működik, így minden további nélkül összekapcsolható ESP8266-al. Bár a wifire autóban nincs túl sok szükség, praktikus, hogy ezáltal vezeték nélkül frissíthető a késztermék, ami végül a TIVEDA nevet kapta.

Azóta több példányt is összeraktam belőle, amiket családon belül tesztelünk. Az alábbi videón motorra szerelt változat látható működés közben.

Ebben a bejegyzésben az építés lépéseit mutatom be.

433 komment

Címkék: közlekedés gps esp8266 nodemcu tiveda

Csináld magad IoT: ESP8266

2016.07.27. 11:00 Mr. Big

Elemzők szerint a következő évek az internetre kapcsolódó eszközök robbanás szerű terjedéséről fognak szólni. Nevezik a dolgok internetének is, én kis apró, eldobható eszközökre asszociálnék.

esp8266_wi-fi_module11.jpgEhhez képes a gyártók még mindig inkább a nagy dolgokra koncentrálnak: okos tv, okos hűtő, okos autó, okos lakás stb. Láthatóan küzdenek azzal is, hogy eltalálják a valós felhasználói igényeket. Nem lesz egyszerű dolguk: az otthoni igények mindegyikére van már jobb-rosszabb megoldás a fűtés szabályozástól kezdve az önműködő kapukon keresztül a riasztó rendszerekig. Ezért igazán sikeres a jövőben az tud majd lenni, aki lehetővé teszi, hogy ezek az eszközök összekapcsolódva, személyre szabott megoldásokkal növeljék a kényelmünket.

Azoknak akik hozzám hasonlóan szeretnek a saját igényeiknek megfelelő megoldásokat összeállítani hihetetlenül hasznos eszközt ad az ESP8266 platform.

5 komment

Címkék: programozás elektronika diy esp8266 nodemcu

Távirányítású autó wifivel

2016.05.09. 12:05 Mr. Big

Pár hónapja játszadozom az ESP8266 alapú fejlesztői eszközökkel, bevezetésnek az egyik első projektemet szeretném bemutatni. Reményeim szerint ezt a cikket hamarosan több másik is követni fogja, elkészültem ugyanis több mindennel, közben pedig szépen gyűlnek az ötletek is.

Ez a mostani projekt bizonyos szempontból hasonlít már korábbi munkámra, amennyiben itt is egy régi eszköz "felokosítása" történt meg. Csak most nem egy párologtató, hanem egy távirányítású játékautó volt a kiindulási alap, ami bár jó állapotban volt, de távirányító hiányában mégis használhatatlan.

A türelmetleneknek íme a végeredmény, a lentiekben pedig majd az átalakításról bővebben írok.

 

10 komment

Címkék: játék wifi led diy távirányító esp8266 nodemcu

Soha ne idegesíts fel egy programozót

2016.04.13. 08:00 Mr. Big

opengraph.jpg
"Soha ne idegesíts fel egy programozót" - mondja a régi bölcsesség. Engem speciel az okmányirodai időpontfoglaló felület húzott fel, de rendesen. Miért kell két helyen keresnem, mikor egyre megy, hogy "okmányirodának" vagy "kormányablaknak" hívják azt a helyet, ahol útlevelet csináltatok? És miért nem lehet egy normális térképen megnézni, hogy melyik van hozzám a legközelebb, és miért kell egyesével végigpróbálgatnom mindet, hogy találjak egy helyet ahol nem kell négy hetet várnom az ügyintézésre?
Írhattam volna panaszos levelet is hogy aztán valamelyik hivatal archívumában landoljon, de mivel programozó vagyok, inkább nekiálltam összerakni egy olyan időpontfoglaló oldalt, ahogy szerintem ennek működnie kellene. Időpontfoglalás okmányirodába, vagy kormányablakba? Mindegy, itt mindkettő egy helyen van.

3 komment

Készítsünk saját titkosított chatet!

2016.04.02. 02:06 Mr. Big

Sok más informatikussal egyetemben én is elborzadva olvastam azokat az "ötleteket" ami szerint a kormány tiltaná azokat az alkalmazásokat melyek olyan titkosítást alkalmaznak, melyet a készítője nem tud feloldani. Azt, hogy ez miért borzalmas ötlet már sokan mások is leírták, ezért erre nem is pazarolnám a betűket. Viszont a többség még úgy hiszi, hogy egy ilyen alkalmazást összerakni csak kivételes emberek tudnak. Ezzel szemben az igazság az, hogy a titkosításokhoz szükséges algoritmusok mára annyira kiforrottak, hogy minimális hozzáértéssel pillanatok alatt össze lehet dobni egy új alkalmazást.

Gondoltam ezt a gyakorlatban is kipróbálom, és megnézem mennyi idő összeütni egy end-to-end titkosító chat alkalmazást.

Szólj hozzá!

Címkék: web titkosítás chrome crypto end-to-end

Kerékpár lámpa merevlemezből

2013.07.15. 09:00 Mr. Big

lead.jpgLegutóbb egy öreg biciklibe próbáltam meg életet lehelni, minimál költségvetésből. Bár csak városban szándékozom használni, nem volt kérdés, hogy kell rá világítás is, mert bár én látok, engem nem biztos hogy látnak.

Az elemes megoldásokat nem szeretem, mert az elem mindig pont akkor fog lemerülni, amikor használni szeretném, és egy csomó mérgező szemetet is termelek vele. No meg, a jó öreg lámpatesteket is meg akartam hagyni, mert teljesen máshogy néz ki tőle a gép.

A dinamókkal meg az a baj, hogy nehéz tekerni őket, és ha nem kapok erősített oldalfalú gumit, akkor azt is szétszedi.

Viszont volt egy régi ötletem, hogy hogyan lehetne a dinamót úgy átalakítani, hogy az a kerékhez ne érjen hozzá, így nem koptatja a gumit, és sokkal kevésbé lassítja a forgását.

17 komment

Címkék: kerékpár lámpa bicikli led merevlemez elektronika diy

Felokosítottam a nagynéni párologtatóját

2013.02.10. 20:24 Mr. Big

Adott volt a probléma: a gyerekszobában párásítani kell, amihez rendelkezésre állt a nagynénitől öröklött párologtató, amit csak bedugni és kihúzni lehet a konnektorból. Én pedig szerettem volna, hogy adott szinten tartsa a páratartalmat. Jó kiindulási alapnak tűnt, hogy belevessem magamat az Arduino programozásba.

2 komment

Címkék: hardver programozás howto elektronika arduino

Hogyan nézzünk indexes videókat MythTV-vel?

2009.11.25. 23:47 Mr. Big

Jó dolog, hogy ingyenesen, legálisan hozzáférhetünk filmekhez az Index új szolgáltatásán keresztül, de meglehetősen kényelmetlennek találtam, hogy ezt csak a böngészőben tudom lejátszani. Mivel a MythTV már elég jól bevállt otthon, ezért megpróbáltam beintegrálni ezt a szolgáltatást.

A mythstream pluginnal ez megoldhatónak is tűnt, csupán egy megfelelő parsert kellett összerakni, ami az RSS-ekből összegyűjti az aktuálisan elérhető műsorokat, valamint megtalálja a stream url-jét.

Ha mást is érdekel, alábbiakban elolvashatja a telepítés menetét.

Film lejátszása - OK gombbal teljes képernyőre tehetjük

Szólj hozzá!

Címkék: linux film indexvideo mythtv

UPC médiabox használata MythTV-vel

2009.11.21. 13:27 Mr. Big

Nemrégiben a MythTV gépemet átköltöztettem a UPC szolgáltatására. Bár a legtöbb csatorna még elérhető analóg változatban is, az HBO-t már csak digitálisan hajlandóak szolgáltatni. Ezért kénytelen voltam megoldani, hogy a MythTV a "mediaboxon" keresztül is képes legyen felvételeket készíteni. Ennek egyetlen buktatója van csupán: hogyan fog a PC a megfelelő csatornára váltani?

Ez szerencsére megoldható egy soros portra kötött infravörös adóval és a lircd csomaggal. Nekem a Pace DC621-KU jelzéső doboz jutott, amit a sima digitális csomaghoz adnak: nem HD, és nem rögzítős (ezt a MythTV úgyis jobban tudja).

Ezzel a készülékkel több gond is van: egyrészt totál ismeretlen, másrészt valami elborult egyedi protokolt használ a távirányítója, így a tuner kártyám vevőjével lehetetlen volt leszedni a kódokat.

Kísérlet képpen elsőnek az itt található egyszerűbb kapcsolást raktam össze. Ez könnyen elkészíthető, de sajnos túl gyenge volt: csak teljes sötétben működött, és akkor is igen bizonytalanul. Próbálgatással a DS420-as konfig jött ki többé-kevésbé működőre. De legalább látható volt, hogy van értelme tovább próbálkozni!

Ezután építettem egy hangkártyára köthető IR vevőt, amivel a lirc_alsa moduljával fel tudtam venni az infra jeleket, és el tudtam készíteni egy egyedi configot.

Infravörös adó

Majd összerakva innen az erősítős áramkört, egészen működőképessé állt össze minden. Az áramkör a tápot USB-ről kapja: a föld és a tápot vezetékre egyszerűen rákötöttem egy USB lengő csatlakozót, majd bedugtam egy szabad USB portba. Így nincs szükség külön tápforrásra.

Csatorna váltáshoz egy külső scriptet kellett összerakni a mythtv-hez: itt csupán annyi történt, hogy a karaktereket egyesével küldöm át, közöttük 0.4 másodperc szünettel. Továbbá a lircd configban beállítottam, hogy minden jelet legalább kétszer küldjön el (min_repeat 1).

"Integráció" XXI századi módra

Sajnos a "mediabox" elég nehezen viseli, ha ugyanazt a számjegy jön kétszer egymás után, de ettől eltekintve kb 98%-os pontossággal működik.

Ha valaki hasonlóval próbálkozna, örülnék, ha a commentekben megosztaná a tapasztalatait.

2 komment

Címkék: linux upc televízió mythtv lirc

süti beállítások módosítása